Θέατρο στη Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή «ανασαίνει» και στη νοηματική!

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της.

Και φέτος, ως ενεργό μέλος του Europe Beyond Access, του μεγαλύτερου διακρατικού προγράμματος στον κόσμο που δραστηριοποιείται σε θέματα πολιτισμού και αναπηρίας, η Στέγη υποστηρίζει καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες με αναπηρία και κωφούς/κωφές καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες, να καταρρίψουν τα τείχη στους τομείς του σύγχρονου χορού και του θεάτρου. Παράλληλα, συμβάλλει στην ενδυνάμωση καλλιτεχνών με αναπηρία στην ευρωπαϊκή πολιτιστική σκηνή, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή Ελλήνων δημιουργών σε διεθνή καλλιτεχνικά εργαστήρια, καθώς και Ελλήνων επαγγελματιών του πολιτισμού σε εργαστήρια κατάρτισης για συμπεριληπτικές πρακτικές μέσα στη δημιουργική και παραγωγική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, η παράσταση Οξυγόνο του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή παρουσιάζεται στις 20, 21 Δεκεμβρίου και στις 2, 3 Ιανουαρίου με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και ελληνικούς υπέρτιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα, καθώς και με απτική ξενάγηση και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία. Επιπλέον, στις 4 και 5 Ιανουαρίου, το Rita Mazza, καλλιτέχνις, χορογράφος και περφόρμερ, θα πραγματοποιήσει το διήμερο εργαστήριο Η ομορφιά της νοηματικής γλώσσας, αφιερωμένο στις χορογραφίες στη νοηματική γλώσσα. Πρόκειται για μια πρακτική που συνδυάζει στοιχεία των νοηματικών γλωσσών με αφαιρετικές χορευτικές κινήσεις και χορογραφίες, αναδεικνύοντας τη σημασία της συμπερίληψης και της ισότιμης πρόσβασης στις τέχνες και τον πολιτισμό.

Το Οξυγόνο (2002), έργο-μανιφέστο της γενιάς των 00s, γράφτηκε ως θεατρική πρόζα ειπωμένη από δύο πρόσωπα –ένα κορίτσι κι ένα αγόρι με το ίδιο όνομα–, συνοδεία live dj-set. «Γράφω για μια γενιά μορφωμένων νέων που δεν πολυπηγαίνει στο θέατρο» δήλωνε το 2003 ο Ιβάν Βιριπάγιεφ, ο κορυφαίος εκπρόσωπος της Νέας Ρωσικής δραματουργίας, επικηρυγμένος πλέον από το ρωσικό καθεστώς και πολιτογραφημένος Πολωνός. Η παράσταση, δομημένη σε δέκα κεφάλαια, σαν μια μεταγραφή των Δέκα Εντολών, σαν μια νέα Καινή Διαθήκη, εκκινεί από το ανάποδο του «Ου φονεύσεις», καταλήγει σε μια βιβλική Αποκάλυψη, ενώ τη διατρέχει το εναγώνιο ερώτημα «τι είναι για σένα οξυγόνο;».

Είκοσι χρόνια μετά, ο δημοφιλής Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Κουτλής μεταγράφει το έργο στο σήμερα, σαν έναν αναστοχασμό μιας ολόκληρης γενιάς, μετατρέποντας την Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 12 Ιανουαρίου σε «αρένα» ενός rave party, με τους DJs Reign of Time στα decks, livevideoart κι έναν νεανικό θίασο, o οποίος, σαν μεταδραματικός Χορός, αποζητά, με τους όρους μιας βλάσφημης ποιητικής, το αντίδοτο στην ψυχοπολιτική ασφυξία των καιρών μας. Αυτοί οι νέοι δημιουργοί γίνονται ο καθρέφτης ολόκληρης της γενιάς τους και, μαζί, η εικόνα των προβληματισμών και των πόθων κάθε ανθρώπου που δεν σταματά να αγωνιά και να ελπίζει.

O Γιώργος Κουτλής αναφέρει για την παράσταση: «Ένα rave party, ένας ασταμάτητος βακχικός ρυθμός, πλάσματα που δονούνται στη μουσική των DJs, αναζητώντας μια χαμένη πνευματικότητα και δίνοντας την εντύπωση ότι, αν σταματήσουν να χορεύουν, θα σταματήσουν να αναπνέουν. Αναζητούν τι είναι οξυγόνο, τι μας κάνει να αναπνέουμε και τι μας στερεί τον αέρα. Προσπαθούν να μιλήσουν στο κοινό παράλληλα με τη μουσική που φέρνει τα σώματα σε έκσταση. Χορεύουν ασταμάτητα και κάποιοι αρπάζουν τα μικρόφωνα και μιλάνε. Με όχημα το έργο του IvanVyrypayev, Οξυγόνο, οι ηθοποιοί θα αφηγηθούν την ιστορία του Σάσα και της Σάσα, για να μιλήσουν για όλη τη βρομιά, την αγωνία αλλά και την ομορφιά της ανθρώπινης φύσης, προσπαθώντας να απαντήσουν σε ένα ζωτικής σημασίας αναπάντητο ερώτημα: “Τι είναι για σένα Οξυγόνο;”».

Tην εποχή που έγραφε το Οξυγόνο, ο Βιριπάγιεφ δήλωσε ότι τον απασχολούσε η θέση του θεάτρου απέναντι στον κόσμο, ένα θέατρο που εγείρει ερωτήματα. Όπως αναφέρεται και στο βιογραφικό του, η κύρια έγνοια του είναι η πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου με τη βοήθεια της τέχνης.

Το Οξυγόνο είναι ένα έργο που ανατρέπει ό,τι θεωρείται δεδομένο για τη θεατρική φόρμα με σκοπό να μιλήσει για όλα αυτά που μας κάνουν να μην μπορούμε να αναπνέουμε. Όπως ευθαρσώς αναφέρεται στο κείμενο: «Μπας και νιώσεις τίποτα, θα σου πω την αλήθεια».

Συντελεστές Προσβασιμότητας:

H παράσταση έχει δυνατή ένταση μουσικής και γίνεται χρήση λέιζερ, στροβοσκοπικού φωτισμού και εφέ καπνού.

Λίγα λόγια για το εργαστήριο:

Rita Mazza: Η ομορφιά της νοηματικής γλώσσας

Το Rita Mazza, καλλιτεχνό, χορογράφο και περφόρμερ, θα πραγματοποιήσει ένα διήμερο καλλιτεχνικό εργαστήριο στη Στέγη αφιερωμένο στις χορογραφίες στη νοηματική γλώσσα: πρόκειται για μια πρακτική που συνδυάζει στοιχεία των νοηματικών γλωσσών με αφαιρετικές χορευτικές κινήσεις και χορογραφίες.

Στο εργαστήριο θα παρουσιάσει μεθόδους δημιουργίας χορογραφιών στη νοηματική γλώσσα, διερευνώντας πώς μπορούν να εξελιχτούν συγκεκριμένα στοιχεία (όπως μεμονωμένες λέξεις ή προτάσεις) σε πιο αφαιρετικές μορφές ή εικόνες. Τα άτομα που χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα θα μπορούν να πειραματιστούν δημιουργικά με αυτά τα στοιχεία, ενώ αυτά που δεν χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή και να ασχοληθούν με τις καλλιτεχνικές της εκφράσεις.

Το εργαστήριο προορίζεται για μια μικτή ομάδα ατόμων, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούν ή και να μη χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα, εστιάζοντας στη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος όπου όλοι, όλες και όλα μπορούν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν ισότιμα.

Αυτό το εργαστήριο απευθύνεται σε κωφά και ανάπηρα άτομα με πρότερη εμπειρία στον χορό ή/και στο θέατρο, στην κίνηση και στη χορογραφία, και ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν μοναδικές μορφές έκφρασης και τη διασταύρωση γλώσσας και κίνησης.

Πληροφορίες προσβασιμότητας:

Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά, καθώς και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα προκειμένου να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα για όλα τα άτομα που συμμετέχουν. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε όσα άτομα χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξιδία.

Το εργαστήριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου Europe Beyond Access, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης:

Θέατρο στη Στέγη: Ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ
Αναστασία Βαλσαμάκη, Αλέξανδρος Νούσκας Βαρελάς & Νικόλας Χατζηβασιλειάδης: Το «Οξυγόνο» σαν εμπειρία
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Το πρόγραμμα της σεζόν 2024-2025 βάζει τις ανθρώπινες σχέσεις στο επίκεντρο

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ