Στη δέκατη πέμπτη ψηφιακή συνομιλία της δράσης «Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία» ο καλλιτέχνης Άγγελος Παπαδημητρίου συζητάει με τον ιστορικό-κριτικό τέχνης και πανεπιστημιακό Μάνο Στεφανίδη για την έννοια του άλγους στη σύγχρονη τέχνη, τα εικαστικά και το θέατρο, για την επιθυμία και την τιμωρία της, για το πένθος που κρύβει κάθε έρωτας και για το υποδόριο χιούμορ που εμφιλοχωρεί πίσω από κάθε δράμα. Η συνομιλία θα πλαισιωθεί με αποσπάσματα από τις παραστάσεις του Νίκου Καραθάνου «Γκόλφω» και «Δεκαήμερο» και με την πείρα που έχουμε αποκομίσει από την τρέχουσα εμπειρία του εγκλεισμού.
Ομιλητές
Άγγελος Παπαδημητρίου – Μάνος Στεφανίδης
ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
Γεννήθηκε στο Πειραιά το 1954. Αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επί 25 χρόνια ήταν επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης. Είναι διδάκτορας του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύτηκε στο Kunstmuseum του Düsseldorf και στο Smithsonian Institution της Washington DC. Το 1984 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Αθήνα, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης” διοργάνωσε την πολυθεματική έκθεση “Ζωγραφικός Χώρος – Θεατρικότητα” στο Μέγαρο Κουλούρα-Μουσείο Μπενάκη. Το 1990 ήταν ο κομισάριος της Ελλάδας στη Biennale Βενετίας. Από το 1985 είναι μέλος της A.I.C.A.. Οργάνωσε και διηύθυνε το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στη Κέρκυρα (1990-1995).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Από το 2004 διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στην Φιλοσοφική Αθηνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Το Δεκέμβριο του 2014 εξελέγη παμψηφεί αναπληρωτής-καθηγητής στο ΕΚΠΑ. Τον Απρίλιο-Μάιο του 2015 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Freie Universität του Βερολίνου. Τον Φεβρουάριο του 2020 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Stanford University, ΗΠΑ. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια του Καποδιστριακού, του Ιονίου, του Παντείου πανεπιστημίου κ.α.
Υπήρξε επί σειράν ετών αρθρογράφος και επιφυλλιδογράφος στη Καθημερινή, το ΒΗΜΑ, την Ελευθεροτυπία, το Έθνος, την Αυγή, τον Ελεύθερο Τύπο, τα περιοδικά Ζυγός, Αντί, Ρεύματα κ.α. Σήμερα γράφει την ιστοσελίδα manosstefanidis.blogspot.com Συνεργάζεται με τα λογοτεχνικά περιοδικά Το Δέντρο, Μανδραγόρας, Παρέμβαση Κοζάνης, Νέο Επίπεδο, (δέ)κατα, Νέα Ευθύνη, Άρδην, κ.α..
Έχει διοργανώσει πολυάριθμες εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα, Λευκωσία, Λάρνακα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες, Τόκυο, Nimes, Nice, κ.α. Το 2013 οργάνωσε και παρουσίασε στο Μουσείο Μπενάκη την αναδρομική έκθεση του ζωγράφου-σκηνογράφου-σκηνοθέτη Κυριάκου Κατζουράκη. Την περίοδο Οκτωβρίου 2014 – Μαρτίου 2015 παρουσίασε στο Μουσείο Βορρέ σε συνεργασία με τον Άγγελο Παπαδημητρίου την έκθεση «Ιστορία – Ειρωνεία».
Το καλοκαίρι του 2019 παρουσίασε την έκθεση «Ρέκβιεμ για μια πατρίδα;» Γλυπτική εγκατάσταση του Θόδωρου Παπαγιάννη στο Γυαλί Τζαμί των Χανίων. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ψηφίστηκε ως ο καλύτερος curator της Art Thessaloniki 4 για την έκθεση «Picasso-Jankulovsky». Τον επόμενο μήνα απέσπασε το πρώτο βραβείο που θέσπισε η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών για τη συγγραφή θεατρικού έργου με το συμβολικό δράμα Ο Τετραήμερος. Το Μάρτιο του 2020 παρουσίασε την έκθεση και τον συλλογικό τόμο «Έρως καλός – 21 +21 δημιουργοί για τον Έρωτα» στη γκαλερί Εικαστικός Κύκλος και τον εκδοτικό οίκο University Studio Press, Θεσσαλονίκη.
ΘΕΑΤΡΟ-ΤΡΑΥΜΑ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – λίγα λόγια για τη δράση
Οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις μεταδίδονται απευθείας μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Zoom και μέσω των κοινωνικών δικτύων του Τμήματος. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες, στους αποφοίτους, στους φίλους του Τμήματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολουθεί συζήτηση, στην οποία καλείστε όλοι να συμμετάσχετε.
Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εγγραφή.