Oι συζητήσεις “Θέατρο-Τράυμα-Θεραπεία” αποτελούνται από 24 ψηφιακές συνομιλίες και θα διαρκέσουν από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 20 Ιουνίου 2021. Πρόκειται για μια εξερεύνηση του ιαματικού χαρακτήρα των επιτελεστικών τεχνών από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ψυχοθεραπευτής – Ομαδικός Αναλυτής. Σπούδασε Θεολογία, Φιλοσοφία της Θρησκείας, Ιστορία της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε Κλινική Ποιμαντική Εκπαίδευση στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Υπηρέτησε 30 χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση, όπου εργάστηκε και ως επιμορφωτής καθηγητών στην ψυχοσυναισθηματική προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τακτικό μέλος της Διεθνούς και της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, της Διεθνούς και της Αμερικανικής Εταιρείας Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP) και του Πιστοποιητικού Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (CGP).
Συγγραφική δραστηριότητα:
-Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε. Ιστορίες οικογενειακών τραυμάτων και επανορθώσεων, Εκδ. Αρμός.
-Σχολική Τάξη, Μάθηση και Ψυχική Υγεία – Η αθέατη πλευρά των σχέσεων αγωγής στα σημερινά σχολεία (με Γ. Κίσσα), Εκδ. Αρμός.
-Ίαση Ψυχής, Ίαση Σώματος – Θρησκεία και Ιατρική αναζητούν αίτια και θεραπεία των ασθενειών από την αρχαιότητα έως σήμερα, Εκδ. Γρηγόρη.
-Εγώ κι Εσύ και οι άλλοι – 11 έλληνες ψυχοθεραπευτές ξετυλίγουν το κουβάρι των οικογενειακών σχέσεων (συλλογικός τόμος), Εκδ. Αρμός.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΝΙΩΚΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και εργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και ψυχαναλυτής. Παράλληλα διδάσκει θέατρο και ψυχολογία στα τμήματα Δραματοθεραπείας και Μουσικοθεραπείας του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας Ήχου, Μουσικής και Λόγου (ΕΚΕΙΜ). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κλινικής Ψυχολογίας του Hellenic American University και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιστορία της Φιλοσοφίας» του ΕΚΠΑ. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά στα ελληνικά το βιβλίο του Campbell Purton Προσωποκεντρική θεραπεία – η focusing-βιωματική προσέγγιση και για πολλά χρόνια εργάστηκε στη Διεύθυνση Πολιτιστικών της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Είναι μέλος της Διεθνούς των Φόρουμ Ψυχανάλυσης του Λακανικού Πεδίου (L’ Internationale des Forums du Champ Lacanien), της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της ερευνητικής ομάδας Φιλοσοφία-Tέχνη-Θεραπεία και του Εργαστηρίου Μελέτης του Θεσμικού Λόγου του ΕΚΠΑ. Το 2016 δημιούργησε τη Μέριμνα Εαυτού, μια ηθικο-αισθητική πρωτοβουλία κλινικού προσανατολισμού η οποία διερευνά και παρουσιάζει πρακτικές γύρω από τη διαμόρφωση μιας τέχνης του βίου. Η Μέριμνα Εαυτού έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων και στην Α’ Biennale Πρακτικής Φιλοσοφίας στη Ρόδο (2018). Έχει πραγματοποιήσει πλήθος ομιλιών και διαλέξεων σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους στην Αθήνα και στην επαρχία, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις, καθώς και στο blog της Μέριμνας Εαυτού (www.merimnaeaftou.blogspot.gr).

ΘΕΜΗΣ ΠΑΝΟΥ

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1960. Απόφοιτος της Σχολής Θεάτρου – Κινηματογράφου Ε. Χατζίκου και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Ερμήνευσε πάνω από 90 ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε σκηνοθεσία πολύ σημαντικών σκηνοθετών, σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου και ιδιωτικών θιάσων. Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε 20 ταινίες. Στο 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας (2013) τιμήθηκε με το Coppa Volpi, βραβείο καλύτερης ερμηνείας για τον ρόλο του στην ταινία Miss Violence (σκηνοθεσία Αλ. Αβρανά), για την ίδια ταινία το 2014 βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου. Επίσης για την ταινία Νοτιάς (σκηνοθεσία Τάσος Μπουλμέτης) έλαβε το βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου το 2016. Για την ερμηνεία του στην ταινία Μια Νύχτα Μαζί (σκηνοθεσία Ε. Αστρινάκη) έλαβε τιμητική διάκριση στο 32ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας. Δίδαξε το μάθημα της Υποκριτικής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (ΕΚΠΑ – 2013-2017) και σε αρκετές Δραματικές Σχολές. Έχει εκδώσει τα: Αιφνιδίως και μία επιστροφή (εκδ. Το Ροδακιό 2001), Vita Brevis, ιστορίες για αχρείους (εκδ. Καστανιώτης 2013 – σε σκίτσα Θ. Δήμου), Παραθερισταί με ελαφρά αισθήματα (εκδ. Άγρα 2019). Κείμενα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Κινστέρνα, Να ένα Μήλο.

ΘΕΑΤΡΟ-ΤΡΑΥΜΑ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – λίγα λόγια για τη δράση

Οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις μεταδίδονται απευθείας μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Zoom και μέσω των κοινωνικών δικτύων του Τμήματος. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες, στους αποφοίτους, στους φίλους του Τμήματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολουθεί συζήτηση, στην οποία καλείστε όλοι να συμμετάσχετε.
Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εγγραφή.

Επιμέλεια-συντονισμός: Ιωσήφ Βιβιλάκης

Σύνδεσμος μετάδοσης: εδώ.