Θεμιτή Κατοχή: ένα project στη Μεσσηνιακή Μάνη

Από τις 28 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου 2010, 26 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα συναντηθούν στην Καρδαμύλη της Μεσσηνιακής Μάνης …
με σκοπό να παρ

Από τις 28 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου 2010, 26 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα συναντηθούν στην Καρδαμύλη της Μεσσηνιακής Μάνης

με σκοπό να παράξουν έργα και  in situ δράσεις, εντός των 10 ημερών της διαμονής τους. Με την ολοκλήρωση της παραγωγής, από τις 7 έως και τις 31 Αυγούστου ,τα έργα τους θα παρουσιαστούν σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της Καρδαμύλης.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις, ομιλίες και παρουσιάσεις από επιστήμονες, αρχιτέκτονες, θεωρητικούς και επιμελητές. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό στην συμμετοχή, την παρακολούθηση αλλά και τις παρεμβάσεις  από το κοινό της τοπικής κοινωνίας.

Μετά την ολοκλήρωση της εικαστικής αυτής συνάντησης θα εκδοθεί δίγλωσσος κατάλογος ο οποίος θα παρουσιαστεί σε μια ειδική εκδήλωση το Φθινόπωρο του 2010. Άξονας όλης της δράσης, η Θεμιτή Κατοχή.

Τι γίνεται όταν η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης συγκρούεται με τους διαφορετικούς νομικούς κανόνες; Μπορούμε π.χ να χρησιμοποιούμε χώρους και αντικείμενα που καλύπτονται από ιδιοκτησιακό καθεστώς χωρίς την άδεια του κατόχου;

Η ροή της ζωής διαμορφώνει συμπεριφορές, δικαιώματα και υποχρεώσεις που αποτυπώνονται σε κανόνες ηθικής ή νομικής φύσεως. Οι νόμοι είναι η πιο διακριτή και αυστηρή διατύπωση κανόνων. Η ηθική, η αθωότητα και η λυτρωτική ένταση της δημιουργίας και των δημιουργών, που συντελούν ταυτόχρονα στην πιο διεισδυτική ματιά στις κοινωνικές εξελίξεις, διαμορφώνουν τους δικούς τους ιερούς άγραφους κανόνες.

Ας ονομάσουμε το δημιουργικό αυτό δίλημμα  «Θεμιτή Κατοχή». Ο όρος «Θεμιτή» αναφέρεται στις άδολες προθέσεις του δημιουργού και ο όρος «Κατοχή» στα νομικά δικαιώματα του κατόχου. Έτσι, μέσα από την ένταση αυτού του διλήμματος καλούνται όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες να δημιουργήσουν τα έργα τους, πάντοτε σε συνομιλία με το ιδιαίτερο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον της Μεσσηνιακής Μάνης.

Το συγκεκριμένο project θα αποτελέσει μια γενικευμένη  δοκιμή της θεμιτής κατοχής. Με αφετηρία το γεγονός της συγκεκριμένης εδαφικής εντοπιότητας της Μάνης που συχνά παρουσιάζεται ως το προπύργιο ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας, η πρόκληση απέναντι στις «δυνατότητες» χρήσης- χρησιμοποίησης και χρηστικότητας του Ιδιωτικού και Δημόσιου χώρου αποτελεί μια ιδιαίτερα οξυδερκή πρόκληση απέναντι στην οποία η  Σύγχρονη Εικαστική σκέψη και πρακτική μπορεί να καλύψει ένα εξαιρετικά ευρύ ερευνητικό φάσμα.  

Το project υποστηρίζεται από φορείς της Αυτοδιοίκησης και Ιδιώτες του Δήμου Λεύκτρου Μάνης.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Johanes Abendroth, Νίκος Αρβανίτης, Εριφύλη Βενέρη, Μαρία Γεωργούλα, Xinglang Guo, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Μαίρη Ζυγούρη, Matteo Fraterno, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Έλσα Κιουρτσόγλου, Άννη Κωστοπούλου, Ιλάν Μανουάχ, Natalia Matta Landero, Sven Mueller, Massimiliano Scuderri, Λουκάς Μπαρτατίλας, Σοφία Ντώνα, Νίνα Παππά, Θάλεια Ραφτοπούλου, Αλέξια Σαραντοπούλου,  Ζάφος Ξαγοράρης, Μαρία Τσιγάρα, Carly Schmitt, Φίλιππος Ωραιόπουλος, Φούλα Σακέλη, Γιάννης Καπέλλος, Νίκος Κασκούρας.

Συντονισμός / Υπεύθυνος παραγωγής: Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ