Η έκθεση που διοργανώνει η Chili Art Gallery εγκαινιάζεται την Πέμπτη 7 Απριλίου και ώρες 17:00 – 21:00.
Το γεγονός λαμβάνει χώρα ένα χρόνο μετά την απώλεια του Θεόδωρου Κεμίδη, με πρωτοβουλία της συζύγου του Αγγελικής Αυγουστή, και τη στήριξη συλλεκτών, φίλων, μαθητών και εικαστικών συνοδοιπόρων του εκλιπόντος καλλιτέχνη. Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα από όλες τις περιόδους της δημιουργικής πορείας του, φιλοτεχνημένα με ποικιλία προσεγγίσεων και μέσων. Ο επισκέπτης της έκθεσης θα δει ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, καθώς επίσης φωτογραφίες και κόμικ. Μοναδικά και “non finito” έργα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ δημόσια μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνονται στην ενδιαφέρουσα έκθεση.
Με αφορμή την έκθεση έχει εκδοθεί έντυπος κατάλογος, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος στην έκθεση. Σε αυτόν καταγράφονται ενδεικτικά έργα αλλά αποτυπώνονται και μικρά σημειώματα ανθρώπων που τον γνώρισαν και εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα.
Σημειώνει στο κείμενο της επιμέλειας ο Πάρης Καπράλος: “Περιποιεί τιμή η πρόταση της οικογένειας του εκλιπόντος να επιμεληθώ προσωπικά την αναδρομική έκθεση και τον κατάλογο τον Απρίλιο του 2022 στην Αθηναϊκή αίθουσα τέχνης Chili Art Gallery. Είναι παράδοξη η θέση του εικαστικού επιμελητή που θα πρέπει να επιμεληθεί μία ατομική έκθεση εν τη απουσία του καλλιτέχνη. Πόσο δε μάλλον μία έκθεση “εις μνήμην, που πρέπει να χωρέσει το πνεύμα το σύνολο του έργου και την ουσία του σε μία αίθουσα, σε έναν αναμνηστικό κατάλογο, σε μία περίσταση, σε ένα σημείο χρονικά και χωρικά περιορισμένο. Παράλληλα περιποιεί ιδιαίτερη τιμή η ανάθεση από τους οικείους του αυτού του έργου το οποίο δέχτηκα με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια δίχως έπαρση. Κάθε εικαστικός καλλιτέχνης μιλάει με το έργο του. Το έργο αυτό αναπτύσσει σχέση με τον θεατή και ο καλλιτέχνης εγκαθιδρύει σχέση με το κοινό του μέσα από το έργο. Ο αδόκητος θάνατος του Θόδωρου Κεμίδη μπορεί να μας στέρησε την συνέχεια της ιστορίας που έγραψαν τα έργα του, από τον ίδιον την εμβάθυνση και διεύρυνση, την διερεύνηση άλλων πεδίων, και από εμάς τον αέναο διάλογο με τις αλήθειες του, είναι όμως περισσότερο από βέβαιο ότι ο ίδιος με την ζωή του, τους μαθητές που κατέλειψε, τους ανθρώπους που άγγιξε το έργο του, εμπλούτισε την εμπειρία της ζωής μας. Το έργο του αξίζει να γίνει γνωστό και κατανοητό, ακόμη και σε αυτούς που δεν πρόλαβαν να τον γνωρίσουν εν ζωή. Είναι προνόμιο των καλύτερων ανάμεσά μας να επιβιώνουν μετά το τέλος της φυσικής πορείας τους μέσα στη σκέψη για τις αναμνήσεις κάθε ανθρώπου, που επηρέασαν με την παρουσία τους. Οι εικαστικοί καλλιτέχνες όμως έχουν το ακόμα μεγαλύτερο προνόμιο να επιβιώνουν και κατόπιν του τέλους της φυσικής πορείας όλων όσων τους θυμούνται μέσα από τα έργα τους”.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Θεόδωρος Κεμίδης
Ο Θεόδωρος Κεμίδης εικαστικός γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1980 όπου έζησε και εργάστηκε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του. Από την παιδική του ηλικία μαθήτευσε στο σχέδιο δίπλα στον γλύπτη Φάνη Ραχούτη και παράλληλα στο Εργαστήρι Τέχνης Δημήτρης Μυταράς, στο οποίο από μαθητής μετέπειτα υπήρξε και καθηγητής. Με την ενηλικίωσή του ξεκίνησε τις ακαδημαϊκές του σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Κατάνιας, από όπου αποφοίτησε το 2005. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια των σπουδών του με καθηγητή τoν Antonio Bruno συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Ιταλία. Η εκθεσιακή δράση των έργων του συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με συνολικά 20 ομαδικές εκθέσεις και μία ατομική.
Η ενασχόλησή του με την ζωγραφική επαφίεται κυρίως πάνω σε σπουδές του στο λάδι με απώτερο στόχο την ρεαλιστική απεικόνιση της σύγχρονης ελληνικής υπαίθρου ως εναπομείνασας μελλοντικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Επαγγελματικά εργάστηκε στον τομέα της εκπαίδευσης με αρκετά έτη διδακτικής εμπειρίας. Παράλληλα ασχολήθηκε με διάφορους τομείς των εικαστικών, όπως η αγιογραφία, ψηφιδωτό, χάραξη και σκηνογραφία (συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Γιώργο Παλούμπη) καθώς δεν προσέγγισε τη ζωγραφική μονοδιάστατα, αλλά ως μια πολύπλευρη τέχνη που παρέχει πολλά πεδία ενασχόλησης και δημιουργίας. Έργα του κοσμούν δημόσια κτίρια της Ελλάδας. Υπήρξε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), της Κίνησης Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέραμα» και της Ομάδας Τέχνης 90.
Ο Θεόδωρος Κεμίδης από τα πρώτα του κιόλας χρόνια ασχολήθηκε με τη ζωγραφική την οποία κατευθείαν αγάπησε. Η αγάπη του αυτή κατά τη διάρκεια των ετών έγινε πάθος, που τον οδήγησε σε μονοπάτια αναζήτησης της γνώσης, της εκμάθησης αλλά και της ουσιαστικής κατανόησης της “θερμής” αυτής τέχνης. Με σεβασμό στη ζωγραφική και πλήρη συνείδηση της δύναμης της, παρέμεινε λάτρης του ρεαλισμού με συχνές διεξόδους στον εξπρεσιονισμό καθώς και στον σουρεαλισμό. Ελαιογραφίες, ακρυλικά, σχέδια και χαρακτικά μας οδηγούν από την μαγεία των χρωμάτων στη γοητεία του ασπρόμαυρου. Εξυμνώντας φύση και άνθρωπο έρχεται να μας δείξει τη δυναμική της στιγμής, αποτυπώνοντάς την τόσο σε μια μεγαλεπήβολη εκδοχή της όσο και στη διακριτική σημαντικότητα της απλότητας. Η αγάπη του για την συνύπαρξη της αρμονίας και του χάους στον κύκλο της ζωής, λειτούργησε αυτοπροσδιοριστικά ώστε να οδηγηθεί στις δικές του προσωπικές και καλλιτεχνικές ισορροπίες.
Παράλληλα με την έκθεση με φυσική παρουσία στον χώρο τέχνης της Αθήνας, και μία εβδομάδα μετά τα εγκαίνια της, η αναδρομική έκθεση θα γίνει διαθέσιμη και διαδικτυακά μέσω τη πλατφόρμας ARTgrID.
*Ο χώρος τέχνης θα τηρήσει όλα τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας που επιβάλει η Πολιτεία.
Κεντρική εικόνα θέματος: Λεπτομέρεια του έργου του Θεόδωρου Κεμίδη, «Αντικατοπτρισμός»