Θεοί και Ήρωες της Ελληνικής Μυθολογίας: Διεθνής έκθεση, στην Αθήνα

Ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός παρουσιάζεται στην Αθήνα, από τις 30 Οκτωβρίου. Δύο Εκθέσεις χωρίς προηγούμενο, με συντελεστές σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς.

Ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός παρουσιάζεται στην Αθήνα, από τις 30 Οκτωβρίου. Δύο Εκθέσεις χωρίς προηγούμενο, με συντελεστές σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς.

 

 

1. «ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

 

Η αξεπέραστη προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας και των Καλών Τεχνών είναι πασίγνωστη και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Το ίδιο γνωστή είναι και η προσφορά τους στο χώρο των αρχαίων Επιστημών. Η Τεχνολογία, όμως, των αρχαίων Ελλήνων είναι σχετικά άγνωστη όπως και οι απίστευτες επιδόσεις τους στον τομέα αυτό.

 

Η έκθεση ξαναζωντανεύει 45 εξαιρετικές εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος (από το «ρομπότ – υπηρέτρια» του Φίλωνος μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος και από το υδραυλικό ωρολόγιο του  Αρχιμήδη μέχρι τον «αναλογικό υπολογιστή» των Αντικυθήρων) που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

 

 Στόχος της είναι να αποδείξει ότι η αρχαία ελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας, να τονίσει ότι η εξέλιξη της σημερινής μας τεχνολογίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη «επανάκτηση» από το δυτικό πολιτισμό (μετά από χίλια χρόνια ωρίμανσης) της αξιοθαύμαστης «ξεχασμένης» αρχαιοελληνικής τεχνολογίας και να υποδείξει πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος Δυτικός Τεχνολογικός Πολιτισμός στους Έλληνες.

 

 Μια μοναδική Έκθεση του Κώστα Κοτσανά, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ιδιαίτερα στο πεδίο της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Πρόκειται για την εγκυρότερη έκθεση του είδους της παγκοσμίως (καθότι στηρίζεται αποκλειστικά στην ενδελεχή μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων).

 

 

 2. ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

                                         

Σε παλαιότερους καιρούς το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα διέλυσε με το φως του, τα σκοτάδια της  Μεσαιωνικής Ευρώπης.

 

Οι Αρχές της φιλοσοφίας και των Γραμμάτων, των Επιστημών και των Τεχνών, όπως είχαν τεθεί και  αναπτυχθεί κατά την Κλασσική  Αρχαιότητα, έγιναν η βάση για τους διανοητές  ώστε να δημιουργήσουν την ταυτότητα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και κατ΄ επέκταση του Παγκόσμιου…

 

 Καλύπτει τους τομείς των τρισδιάστατων κατασκευών της ζωγραφικής και της γλυπτικής.

 Η παρουσίαση αυτή, με τίτλο  « Έλληνες Θεοί και Ήρωες » απαρτίζεται όπως είναι επόμενο, από μεγάλο αριθμό εκθεμάτων καθώς σκοπός της είναι να εμπνεύσει, συναρπάσει και τελικά να διδάξει και μεταφέρει όσο το δυνατό περισσότερα μηνύματα μέσα από τους διαφορετικούς δημιουργικούς τομείς όπου  εξαπλώνεται  …

 

Στόχος μας είναι η έκθεση αυτή να επιτελέσει πολιτιστικό και ταυτόχρονο εκπαιδευτικό  έργο, που είναι η ουσία της Τέχνης και του Πολιτισμού.

 

                                                           

Οι άξονες της έκθεσης:

 

Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από άξονες,  που αλληλοσυμπληρώνονται για να δώσουν μια συνολική εικόνα της ελληνικής μυθολογίας και κατ’ επέκταση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Συγκεντρώνει περισσότερα από 90 ξεχωριστά έργα με επίκεντρο την Αρχαϊκή, Κλασσική και Ελληνιστική περίοδο (6ος-1ος αιώνας π.Χ.).

 

Οι ενότητες αυτές περιέχουν:

 

 Η ελληνική μυθολογία είχε εκτενή επιρροή στον πολιτισμό, τις τέχνες και τη λογοτεχνία του δυτικού πολιτισμού και παραμένει μέρος της κληρονομιάς μας. Είναι ο  απόηχος μιας πανάρχαιας ελληνικής ιστορίας που πρέπει να γνωρίζουν όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

 

 O αρχαιοελληνικός πνευματικός μας πλούτος, που αποτελεί τον ομοκεντρικό άξονα της έκθεσης αυτής, μπορεί να αποτελέσει φορέα μηνυμάτων αισιοδοξίας και ανάτασης.

 

Οι Εκθέσεις απευθύνονται σε κοινό κάθε ηλικίας, όπως οικογένειες, εκπαιδευτικούς, σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου καθώς και σε παιδιά Νηπιαγωγείου, φοιτητές, επιστήμονες, επαγγελματίες και φιλότεχνους.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ