Θεωρήματα: Έκθεση της AICA – Hellas στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Γιώργος Γυπαράκης 1 sec, 2017 Σύρμα 700 x 220 x 30 εκ. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της γκαλερί Ζουμπουλάκη

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου εγκαινιάζονται για πρώτη φορά τα Θεωρήματα, η έκθεση της Ένωσης των Ελλήνων Τεχνοκριτών AICA – Hellas, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA International, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η προβολή και η ανάδειξη της τρέχουσας Ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής μέσα από την επιστημονική, θεωρητική και καλλιτεχνική αναζήτηση, αποτελούν τη βάση του νέου αυτού εγχειρήματος της AICA Hellas, με στόχο να καθιερωθεί ως θεσμός και να επαναλαμβάνεται ανά διετία. Επιμελητές, κριτικοί, επιστήμονες της ιστορίας της τέχνης αλλά και καλλιτέχνες συνομιλούν, συνεργάζονται και παρεμβαίνουν στο καλλιτεχνικό πεδίο γύρω από μια θεματική που θα διαφοροποιείται και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τα καίρια ζητήματα κάθε περιόδου. Η έναρξη του θεσμού στο ΕΜΣΤ, σηματοδοτεί τη σημασία των συνεργειών μεταξύ όλων των θεωρητικών και των καλλιτεχνών, που επιθυμούν να συν-διαλέγονται και να δημιουργούν από κοινού.

Συγκεκριμένα, για τα Θεωρήματα 2018, επιμελητές, θεωρητικοί και κριτικοί της τέχνης, μέλη του Ελληνικού τμήματος της AICA, πρότειναν έως τρεις καλλιτέχνες ο καθένας με άξονα τα Παραγωγικά και Αξιωματικά Συστήματα, προτάσσοντας την ιδέα ότι η καλλιτεχνική δημιουργία είναι προϊόν μίας αναλυτικής διαδικασίας και όχι απλά μίας έκφρασης που υπαγορεύεται από αναπαραγωγές κυρίαρχων προτύπων της εποχής μας.

Οι θεωρητικοί με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι εξής:

1. Άννα Λάσκαρη, Μάρω Μιχαλακάκου, Αιμιλία Παπαφιλίππου σε πρόταση της Σωζήτας Γκουντούνα
2. Κώστας Βαρώτσος, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Νίνα Παπακωνσταντίνου σε πρόταση της Χάριτος Κανελλοπούλου
3. Δημήτρης Τράγκας σε πρόταση της Λένας Κοκκίνη
4. Νίκος Παπαδόπουλος σε πρόταση του Τάσου Κουτσουρή
5. Νίκη Γκουλέμα σε πρόταση του Χριστόφορου Μαρίνου
6. Θανάσης Πάλλας, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Τάσσος Τριανταφύλλου σε πρόταση του Εμμανουήλ Μαυρομμάτη
7. Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Τρανός, Έρση Χατζηαργυρού σε πρόταση της Μπίας Παπαδοπούλου
8. Κωστής (Τριανταφύλλου), Γιώργος Τσακίρης σε πρόταση του Μιλτιάδη Παπανικολάου
9. Άγγελος Αντωνόπουλος, Βασίλης Μπαλάσκας, Γιώργος Παπαδάτος σε πρόταση της Άρτεμις Ποταμιάνου
10. Ευγενία Αποστόλου, Γιώργος Χατζημιχάλης σε πρόταση του Κωνσταντίνου Πρώιμου
11. Άρης Προδρομίδης σε πρόταση του Σταμάτη Σχιζάκη
12. Ιάνθη Αγγελιόγλου, Ειρήνη Γρηγοριάδου, Μαρία Λουίζου σε πρόταση της Αθηνάς Σχινά
13. Δημήτριος Αντωνίτσης, Νίκος Ποδιάς, Άρτεμις Ποταμιάνου σε πρόταση της Φαίης Τζανετουλάκου
14. Γιώργος Διβάρης, Βάλλυ Νομίδου, Άγγελος Σκούρτης σε πρόταση της Λίνας Τσίκουτα
15. Κέλλυ Μενδρινού σε πρόταση του Μίλτου Φραγκόπουλου
16. Πάκυ Βλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου σε πρόταση της Κλέας Χαρίτου
17. Μπάμπης Βενετόπουλος, Απόστολος Λουφόπουλος, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης σε πρόταση της Άννας Χατζηγιαννάκη
18. Βαγγέλης Γκόκας, Γιώργος Γυπαράκης, Νίκος Καναρέλης σε πρόταση του Κώστα Χριστόπουλου

Καλλιτέχνες που προτάθηκαν ως τιμητικές συμμετοχές από την επιτροπή είναι οι: Δημήτρης Αληθεινός, Θόδωρος, γλύπτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Γιώργος Χαρβαλιάς

Είναι μία ιστορική στιγμή για τη νέα ελληνική τέχνη το γεγονός ότι θα μπορεί να εμφανίζεται το εύρος της ανά δύο χρόνια στο Εθνικό της Μουσείο, μέσα από τον πλουραλισμό των προτάσεων των Ελλήνων επιμελητών, θεωρητικών, ιστορικών και κριτικών τέχνης, μελών της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA, υπό την αιγίδα της UNESCO, προσφέροντας μία επιστημονική καταγραφή της νεώτερης τέχνης, αντίστοιχα με ότι συνέβαινε και παλαιότερα με την Πανελλήνιο έκθεση.

Ειδικά στις μέρες μας που η κρίση έχει αγγίξει τα βαθύτερα στρώματα της πολιτισμικής πορείας της χώρας, η παρουσίαση της δημιουργικής ανάγκης των καλλιτεχνών σε πείσμα των καιρών, είναι πιο επιτακτική από κάθε άλλη φορά. Πέρα από επαναλήψεις ξένων τάσεων και προτύπων, η νέα ελληνική τέχνη μέσα από τη δυναμική παρουσία της στο Εθνικό Μουσείο της χώρας αφουγκράζεται το σήμερα εδραιώνοντας τη θέση της στο διεθνή εικαστικό χάρτη, μέσα από την αυτονομία της έκφρασης της, την προσήλωση στο πολυκύμαντο ταξίδι από την ιδέα στο έργο, και την πολλαπλότητα των μορφών των εικαστικών προτάσεων για ένα σκεπτόμενο και πιο ενδιαφέρον αύριο.

Συντελεστές:

Ιδέα και Επιμέλεια της διοργάνωσης: Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Πρόεδρος του ΔΣ της AICA – Hellas και Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Οργανωτική επιτροπή-συντονισμός: Τα Μέλη του ΔΣ της AICA – Hellas Σταμάτης Σχιζάκης, Άρτεμις Ποταμιάνου, Φαίη Τζανετουλάκου και Σωζήτα Γκουντούνα και τα Mέλη της ένωσης Μπία Παπαδοπούλου και Λίνα Τσίκουτα.


Φωτογραφία θέματος: Γιώργος Γυπαράκης, 1 sec, 2017, Σύρμα, 700 x 220 x 30 εκ. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της γκαλερί Ζουμπουλάκη.
x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ