Θερινό σεμινάριο Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής στον Κινηματογράφο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Σχολείο του Σινεμά παρουσιάζει το σεμινάριο Από την Θεατρική στην Κινηματογραφική Υποκριτική στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης από 11 έως 29 Ιουλίου 2016.

Το Σχολείο του Σινεμά παρουσιάζει το σεμινάριο Από την Θεατρική στην Κινηματογραφική Υποκριτική στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης από 11 έως 29 Ιουλίου 2016.

Ένα σεμινάριο με βασικό αντικείμενο την σκηνοθεσία και την υποκριτική στον κινηματογράφο.

Ο εκπαιδευτικός άξονας στο σεμινάριο θα είναι η Πρακτική Απόδοση Κινηματογραφικών Σκηνών. Ο Θεόδωρος Εσπίριτου και ο Γιάννης Καραμπίτσος επιλέγουν κινηματογραφικές σκηνές με “θεατρικά” χαρακτηριστικά και οι συμμετέχοντες με την καθοδήγησή τους τις ζωντανεύουν υποκριτικά και σκηνοθετικά.

Η εργασία θα επικεντρωθεί στην ανάλυση και απόδοση δύο-τριών σκηνών ενός κινηματογραφικού έργου που στη συνέχεια θα κινηματογραφηθούν από τους συμμετέχοντες.

Το σεμινάριο έχει πρακτική κατεύθυνση και περιλαμβάνει γυρίσματα με φώτα, μικρόφωνο μπουμ και ψηφιακό μαγνητόφωνο.

Για την απόδοση των επιλεγμένων σκηνών θα εξεταστεί, κατ’ αρχάς, το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου είναι ενταγμένο το έργο. Έπειτα θα αναλυθούν οι χαρακτήρες των προσώπων, οι σχέσεις μεταξύ τους, τα κίνητρα των πράξεών τους και οι αντιδράσεις τους. Στη συνέχεια θα προσεγγίσουμε τα πρόσωπα και τις καταστάσεις με αυτοσχεδιασμούς και εσωτερικές αναζητήσεις μέσω της μνήμης των αισθήσεων και της φαντασίας. (Θεατρική Υποκριτική, Θεόδωρος Εσπίριτου)

Ο κάθε συμμετέχων, λειτουργώντας ως σκηνοθέτης, ηθοποιός ή και τα δύο, θα έχει τη δυνατότητα να αποδώσει μια σκηνή σε συνθήκες γυρίσματος. (Σκηνοθεσία, Κινηματογραφική Υποκριτική Γιάννης Καραμπίτσος)
Θα πραγματοποιηθούν δύο εισαγωγικά μαθήματα για τις βασικές αρχές της σκηνοθεσίας και της κινηματογραφικής υποκριτικής και ένα για την εικονοληψία και ηχοληψία και θα ξεκινήσει η προεργασία για το γύρισμα.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα σκηνοθετήσουν και ερμηνεύσουν τις επιλεγμένες σκηνές και θα τις προσεγγίσουν από τη δική τους οπτική γωνία κάνοντας χρήση των κινηματογραφικών εκφραστικών μέσων και τεχνικών όπως το ντεκουπάζ (γωνίες λήψης, μεγέθη πλάνων, κινήσεις της κάμερας κλπ), η διεύθυνση του ηθοποιού, οι φωτισμοί, η ηχοληψία, τα σκηνικά.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης του Σχολείου του Σινεμά.

Βιογραφικά Διδασκόντων

Θεόδωρος Εσπίριτου σκηνοθέτης και καθηγητής υποκριτικής

Ο Θεόδωρος Εσπίριτου είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης της Ε. Χατζίκου. Παρακολούθησε, επίσης στην Ελλάδα και στην Ιταλία τα εργαστήρια των διεθνών θεατρικών ομάδων ODIN, FARFA και του R. CHIESLAC, ηθοποιού του Grotowski. Έχει σκηνοθετήσει μέχρι τώρα 39 παραστάσεις και 12 δρώμενα και αναλόγια, στο Εθνικό Θέατρο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, Πάτρας, Σερρών, Κοζάνης, Ιωαννίνων και σε ανεξάρτητες ομάδες. Παραστάσεις του έχουν παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο, στη β ́ Biennale Θεσσαλονίκης, στη «Θεατρική Άνοιξη» στο πλαίσιο της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, στο Κολλέγιο Αθηνών, στο φεστιβάλ της Διεθνούς Θεατρικής Συνάντησης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου, στην Ιταλία, στη F.Y.R.O.M., στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στη Ρουμανία. Από το 1994 ως το 2000 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής και εισηγητής του εκπαιδευτικού προγράμματος, πανελλήνιας εμβέλειας, «Ιούλιος, μήνας θεατρικής εκπαίδευσης στα Χανιά» του Πολιτισμικού Νότου. Ίδρυσε το Studio Θεατρικών Ερευνών και το επιχορηγούμενο Θέατρο του Μαρτίου. Έχει γράψει επτά θεατρικά έργα εκ των οποίων το «Inferno, εικόνες μιας έκθεσης» παρουσιάστηκε στο Θέατρο Φούρνος σε σκηνοθεσία του ιδίου, ενώ με μορφή αναλογίου παρουσιάστηκαν τα έργα «Ηλέκτρα, το τέλος της παράστασης» (Γκαλερί Ώρα), «Delirium tremens» (Φούρνος) και «Η σχεδία της Μέδουσας» (Άλεκτον). Το libretto του «Η μικρή σειρήνα», παρουσιάστηκε ως μουσικό αναλόγιο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου, σε μουσική Χ. Θεοδώρου. Έχει παραδώσει μαθήματα θεάτρου σε ομάδες ελλήνων και ξένων στους Δελφούς, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, στο Κομμένο Άρτας και στη Χάλκη. Για την παράδοση σεμιναρίων έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τις Νομαρχιακές Επιτροπές Λαϊκής Επιμόρφωσης, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιδιωτικούς φορείς. Από το 1993 μέχρι σήμερα έχει διδάξει στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης «Αρχή» της Νέλλης Καρρά, «Πρόβα» της Μαίρης Ραζή, στη σχολή του Γιώργου Κιμούλη, στη σχολή «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη, στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, στο τμήμα Β.Α. in Performing Arts του Athens Metropolitan College σε συνεργασία με το Queen Margaret University του Εδιμβούργου, στο «Acting Anatomy Studio» της Ρούλας Πατεράκη, στο Τμήμα Υποκριτικής Θεάτρου-Κινηματογράφου του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. Αμαρουσίου, στο αντίστοιχο τμήμα του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. Νέας Ιωνίας και στο Εργαστήρι «Άκης Δαβής».

Γιάννης Καραμπίτσος (συντονιστής σεμιναρίου)

Ο Γιάννης Καραμπίτσος σκηνοθέτης, μοντέρ, κριτικός κινηματογράφου, γεννήθηκε στην Πάτρα στις 4-7-1963. Σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στην Σχολή Σταυράκου, από την οποία αποφοίτησε το 2001 και στη Νομική Σχολή Αθήνας χωρίς ποτέ έως σήμερα να αποφοιτήσει. Συμμετείχε για πολλά χρόνια στον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Αθήνας (Π.Ο.Φ.Π.Α.) διατελώντας μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του και Πρόεδρός της. Μέλος του κινηματογραφικού και του θεατρικού τομέα (συμμετείχε στις ομάδες «Θεατροδίνη», «Άφαντοι» και «Δρυς»).  Σαν ερασιτέχνης ηθοποιός έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις για μια δεκαετία από το 1996 έως το 2006 ενώ από το 2013 έως το 2015 επανέκαμψε στο θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Ζωγράφου στο οποίο και παλιότερα ήταν μέλος με συντονίστρια την Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη. Από το 1996 έως το 2001 υπήρξε εισηγητής των σεμιναρίων του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α, σεναρίου και σκηνοθεσίας, κοινωνιολογίας, ιστορίας και αισθητικής κινηματογράφου.

Έχει σκηνοθετήσει μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Δύσκολοι Έρωτες: Η Περιπέτεια ενός Φωτογράφου» (2002), -πτυχιακή- βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του Ίταλο Καλβίνο και μια μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Πολυφωνική Παραδοσιακή Μουσική από τον Καύκασο στην Πίνδο» (2006) παραγωγής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ).

Έως σήμερα, και από το 2008 είναι αρχισυντάκτης και διευθυντής του διαδικτυακού πολιτιστικού περιοδικού Camera Stylo Online και συντονιστής του χώρου ανάλυσης, μελέτης και διδασκαλίας της θεωρίας και της πρακτικής του κινηματογράφου,  ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ.

Σήμερα (εκπαιδευτική χρονιά 2015-2016) είναι συντονιστής του Σεμιναρίου Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου στο Δήμο Ζωγράφου ενώ βρίσκεται στη διεργασία παραγωγής μιας ταινίας μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και μιας μικρού μήκους. Το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2016 επιμελήθηκε το αφιέρωμα με ελεύθερη είσοδο του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου«Ραντεβού στο Σινεμά με τους μεγάλους δημιουργούς» στον κινηματογράφο Αλέκα με εισήγηση πριν την προβολή και συζήτηση μετά την προβολή με το κοινό και τους Έλληνες δημιουργούς που ήταν καλεσμένοι. Το αφιέρωμα αφορούσε τον ιταλικό, γαλλικό, ισπανόφωνο και ελληνικό κινηματογράφο. Για 10 συναντήσεις επιμελήθηκε τις προβολές και συζητήσεις  με το κοινό και Έλληνες δημιουργούς και με ελεύθερη είσοδο στη Λέσχη «Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού».

Εισηγήθηκε τα σεμινάρια Σκηνοθεσίας, Μοντάζ και Ιστορίας Κινηματογράφου για 5 χρόνια (2003-2008) στο Μικρό Πολυτεχνείο.

Την ενότητα «Στιγμές από την ιστορία του κινηματογράφου» για 6 χρόνια (2002-2008) στην Ε.Τ.Ε.Κ.Τ. με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες.
Στην Πάτρα για 4 χρόνια, την Ενότητα Σεμιναρίων, Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου, που διοργάνωσε αρχικά το περιοδικό ¨ΤΟ ΔΟΝΤΙ» και στη συνέχεια η Καλλιτεχνική Διάδραση , με τίτλο «ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ».
Υπήρξε εκδότης των περιοδικών «Καθρέφτης του Κινηματογράφου» για 4 τεύχη (10-13) και  «CameraStylo» για όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του (6 τεύχη, σταμάτησε την έκδοσή του το 2002).  Για 4 χρόνια αρθρογραφούσε στο περιοδικό Camera Professional (αρχισυντάκτης του για ένα χρόνο) , ενώ έχει συγγράψει κείμενα και άρθρα για τα περιοδικά Ως 3, Μανδραγόρας, Kino, Το Δόντι και για εφημερίδες (Ριζοσπάστης, Πριν κ.α.).

Από τον Οκτώβριο του 2006 είναι Πρόεδρος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Καλλιτεχνική Διάδραση που δραστηριοποιείται στην Αθήνα και στην επαρχία (κυρίως στην Πάτρα).

Επιμελήθηκε καλλιτεχνικά -μεταξύ άλλων- την ενότητες εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από την Καλλιτεχνική Διάδραση  στην Πάτρα “Από το Βιβλίο στην Κινηματογραφική ταινία” (13 εβδομάδες), “Άπό το Θεατρικό Έργο στην Κινηματογραφική Ταινία” (20 εβδομάδες), το εικοσαήμερο αφιέρωμα σε 7 δήμους του Νομού Αχαΐας (στην Πάτρα 5 ημέρες) “Η Θέση της Γυναίκας μέσα από τον Κινηματογράφο”, το αφιέρωμα σε 4 πατρινούς σκηνοθέτες και  το αφιέρωμα στους Έλληνες μεγάλους δημιουργούς, όλες με ελεύθερη είσοδο που τις παρακολούθησαν χιλιάδες πολίτες.

Για 2 χρόνια (2012-2013) συνεργάστηκε ανιδιοτελώς ως συνεργάτης κινηματογραφιστής  με το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθήνας. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν 4 ταινίες που απέσπασαν βραβεία σε μαθητικά φεστιβάλ. Από το 2014 έως σήμερα βοήθησε την προσπάθεια 3 εκπαιδευτικών στο 8ο Γυμνάσιο στα Μανιάτικα να δημιουργήσουν κινηματογραφική ομάδα θεωρίας και πρακτικής κινηματογράφου και την προσπάθεια 3 δασκάλων της πρώτης δημοτικού στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Ζωγράφου να πραγματοποιήσουν την πρώτη φιλόδοξη ταινία τους μικρού μήκους.

Από το καλοκαίρι του 2007 συντονίζει τις Λέσχες Ανάγνωσης  «Φιοντόρ Ντοστογέφσκι»σε Αθήνα και Πάτρα.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ