Κυκλοφόρησε απο τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο (λεύκωμα) Θεσσαλονίκη 1912-2012 σε επιμέλεια Θωμά Κοροβίνη…

Μια επετειακή έκδοση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

  • Σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό
  • Πληροφορίες για τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία των κατοίκων της, το πλήθος των μνημείων της, καθώς και κείμενα για σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν και έζησαν στη Θεσσαλονίκη
  • Κείμενα περιηγητών και επισκεπτών
  • Ποιήματα και τραγούδια
  • Λογοτεχνικά κείμενα που σχετίζονται με την πόλη
  • Συνταγές
  • Χρονολόγιο

Προχωρώ προς τα σπαράγματα των ανακτόρων του Γαλέριου με τα μισοσκεπασμένα ψηφιδωτά, έπειτα προς τον Θρίαμβο της Καμάρας, κατόπι προς τη μεγαλόπρεπη Ροτόντα σου, που υπήρξε ναός των Εθνικών, έπειτα ορθόδοξος Αϊ-Γιώργης, ύστερα τέμενος ισλαμικό και τελευταία ερίζουν όλοι για το κουμάντο της, καημένη πολιτεία δεν θα ησυχάσεις ποτέ.

Σε είπανε Θεσσαλονίκη, Σαλονίκη, Σαλονίκ, Σελιανίκ, Σαλονίκο, Σαλόνικα και Σόλουν. Μικρή Κωνσταντινούπολη και Νέα Ιερουσαλήμ. Υπήρξες η αγαπημένη των ησυχαστών, η εκλεκτή των καισάρων, η οιονεί προσφυγομάνα, και τον καιρό της Κατοχής, στον οργασμό του ρεμπέτικου, η πρώτη –λέει ο Βαμβακάρης– φτωχομάνα. «Μητέρα Θεσσαλονίκη» σε ονόμασε ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης. Κι έτσι σε νιώθουμε…

Θωμάς Κοροβίνης

Βιογραφικό

Ο Θωμάς Κοροβίνης είναι φιλόλογος, συγγραφέας και συνθέτης-ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Έζησε για οχτώ χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού.

Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Τουρκικές παροιμίες, Κανάλ ντ’ Αμούρ, Ο Μάρκος στο χαρέμι, Ο γύρος του θανάτου(Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011), ενώ έχει επιμεληθεί για τις Εκδόσεις Μεταίχμιο την ανθολογία Σμύρνη, μια πόλη στη λογοτεχνία και το Ημερολόγιο 2012: Θεσσαλονίκη, Σαλονίκη, Salonico, Selânik, Salonica, Salonique, Solun.