Τοποθετημένο σ’ ένα μυθικό νησί του Αιγαίου, κάπου στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ., το διάσημο αυτό μυθιστόρημα «Η γυναίκα από την Άνδρο», του Θόρντον Ουάιλντερ, καταπιάνεται με τα υπαρξιακά και κοινωνικά θέματα στα οποία θα επανέλθει οκτώ χρόνια αργότερα με τη θεατρική επιτυχία του «Η μικρή μας πόλη».
Απόκληρη από την Άνδρο, η αινιγματική Χρυσηίδα, είναι μια εταίρα σαγηνευτικής ομορφιάς και σωκρατικής σοφίας, μέντορας των νεαρών ανδρών στο νησί της Βρύνου, τους οποίους μυεί στην ελληνική λογοτεχνία και φιλοσοφία. Κοντά της, ο νεαρός Πάμφιλος, θαμώνας των συμποσίων της, ερωτευμένος με τη νεότερη αδερφή της και αντιμέτωπος με τα διλήμματα της κοινωνικής του θέσης, αναζητεί το νόημα της ύπαρξης – πώς ζει κανείς, πώς αγαπά και πώς πεθαίνει σ’ έναν σκληρό κόσμο περασμένου μεγαλείου και παρακμής.
Θόρντον Ουάιλντερ
O Θόρντον Ουάιλντερ (Thornton Niven Wilder) (1897-1975) ήταν Αμερικανός συγγραφέας θεατρικών έργων και μυθιστοριογράφος. Κέρδισε τρία βραβεία Πούλιτζερ [για το μυθιστόρημα The Bridge of San Luis Rey (1927) και τα θεατρικά έργα Η μικρή μας πόλη (Our Town) και The Skin of Our Teeth αντίστοιχα] και το National Book Award για το μυθιστόρημα The Eighth Day (1967). Έχει γράψει ακόμη τα μυθιστορήματα: The Cabala (1926), The Woman of Andros (1930), Heaven’s My Destination (1935), Ides of March (1948), Theophilus North (1973), και γύρω στα πενήντα θεατρικά έργα.