Ο Ρόμπερτ Κόνορ, βαθύς γνώστης της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας και με ιδιαίτερη ευαισθησία στο μοναδικό και γι’ αυτό δύσκολο ύφος του Θουκυδίδη, αναλύει όλες τις μικρές και μεγάλες ενότητες του κάθε βιβλίου διαδοχικά, τη μία μετά την άλλη. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύει κάθε φορά την εξέλιξη της αφήγησης, καθώς αυτή παρακολουθεί την εξέλιξη του πολέμου, την εστίαση και τη σημασία που προσδίδει ο ιστορικός στην κάθε ενότητα, τον τρόπο με τον οποίο το κάθε βιβλίο συμπληρώνει το προηγούμενο και ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση όχι μόνο των προηγούμενων βιβλίων αλλά και των επόμενων. Η πρόταση του Κόνορ για την ανάγνωση του Θουκυδίδη είναι διαφωτιστική και δελεαστική, χωρίς ωστόσο να είναι και οριστική. Άλλωστε και η ιστορική αφήγηση του Θουκυδίδη δεν είναι οριστική, αφού δεν προσφέρει εύκολες συνταγές και απαντήσεις αλλά δεδομένα που πιστοποιούν τη διαρκή κίνησιν, προκαλώντας τη συνεχή επαγρύπνηση του αναγνώστη.
Ρόμπερτ Κόνορ
Ο Ρόμπερτ Κόνορ είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Princeton και εταίρος της American Academy of Arts and Sciences και της American Philosophical Society. Διετέλεσε Πρόεδρος της Society for classical Studies το 1987-1988, Διευθυντής του National Humanities center στη Βόρεια Καρολίνα από το 1989 και Πρόεδρος του Tea gle Foundation με έδρα τη Νέα Υόρκη από το 2003 έως το 2009.
Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος
Ο Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος είναι Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας και Επιγραφικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει δημοσιεύσει το Paradise Earned. The Bacchic-Orphic Gold Lamellae of Crete, Ουάσινγκτον, Dc 2010 και με τους Ματθαίο Μπέσιο και Αντώνη Κοτσώνα το Μεθώνη Ι: Επιγραϕές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα στην υστερογεωμετρική και αρχαϊκή κεραμική, Θεσσαλονίκη 2011.