Η Μαρία Ευθυμίου, αναπλ. καθηγήτρια ιστορίας και αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 20 χρόνια από τη δημιουργία της μοναδικής στον κόσμο Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου, του γνωστού σιδηροδρομικού πολυχώρου πολιτισμού «το Τρένο στο Ρουφ», μεταγγίζει στο κοινό με τον απαράμιλλο προσωπικό της τρόπο τις ιστορικές γνώσεις της για τα σημαντικά γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί σε τρένα και σιδηροδρομικούς σταθμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Απροσδόκητα συμβάντα στις ράγες και ανέκδοτες ιστορίες των δύο τελευταίων αιώνων, γνωστές και άγνωστες στο ευρύ κοινό προσφέρουν μια μοναδική ιστορική εμπειρία!
Λίγα λόγια για τη Μαρία Ευθυμίου
Η Μαρία Ευθυμίου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1955. Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, απ’ όπου έλαβε τον τίτλο της διδάκτορος Ιστορίας. Από το 1981 διδάσκει Ιστορία του Νέου Ελληνισμού και Παγκόσμια Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τα έτη 1990-1991 και 1993-1995 δίδαξε Ιστορία του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιστοίχως. Σπούδασε, εκτός από τα ελληνικά, επτά γλώσσες.
Έχει εκδώσει τρία βιβλία και δημοσιεύσει περισσότερα από 70 άρθρα σε ιστορικά περιοδικά, πρακτικά διεθνών συνεδρίων και συλλογικές εκδόσεις. Στο διαδικτυακό εγχείρημα Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης μετέχει με συνολικά έξι Κύκλους Ιστορίας. Κατά την τελευταία δεκαετία, δίδαξε δωρεάν μαθήματα Ιστορίας στο ευρύ κοινό, σε όλη την Ελλάδα, τα οποία και παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες ακροατές, επί συνολικά 2.300 ώρες διδασκαλίας. Το 2013 βραβεύτηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη Β. Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού”.