Τι είναι η πατρίδα μας; Αναγνώσεις 2012 στο Εθνικό Θέατρο

Με άξονα το στίχο του Ιωάννη Πολέμη «Τι είναι η πατρίδα μας» που αποτελεί και το μότο του Εθνικού Θεάτρου, οι Αναγνώσεις 2012, στηρί

Με άξονα το στίχο του Ιωάννη Πολέμη «Τι είναι η πατρίδα μας» που αποτελεί και το μότο του Εθνικού Θεάτρου, οι Αναγνώσεις 2012, στηρίζοντας

για μία ακόμα χρονιά με τρόπο ουσιαστικό τη σύγχρονη ελληνική γραφή, αφουγκράζονται τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας και προτείνουν εννέα καινούργια νεοελληνικά έργα.

Νεότεροι αλλά και ήδη καθιερωμένοι συγγραφείς με τη συνδρομή καταξιωμένων καλλιτεχνών σε ένα πολύ επιτυχημένο θεσμό συνδιαλέγονται με το τώρα και επιχειρούν να αρθρώσουν μέσα από τη σύγχρονη θεατρική γραφή λόγο για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Καλλιτεχνική επιμέλεια
Σίσσυ Παπαθανασίου σε συνεργασία με το Τμήμα Δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου

ΤΕΤΑΡΤΗ 9/5

18:00
ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: ΜΕΛΙΣΣΙΑ
Σκηνοθεσία: ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΖΑ
Παίζουν: Μπέτυ Αρβανίτη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Στάθης Μαντζώρος, Δανάη Παπουτσή, Νίκος Χατζόπουλος

ΠΕΜΠΤΗ 10/5

18:15
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΗ: ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΤΟ
Σκηνοθεσία: ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΗ
Μουσική: Λαέρτης Μαλκότσης, Έλλη Βασιλάτου
Παίζουν: Λαέρτης Μαλκότσης, Δημήτρης Πασσάς, Ελεάνα Στραβοδήμου

18:45
ΚΛΑΙΡΗ ΛΙΟΝΑΚΗ: Η ΛΙΣΤΑ
Σκηνοθεσία: ΕΝΚΕ ΦΕΖΟΛΛΑΡΙ
Ήχος & Φωτισμοί: Ένκε Φεζολλάρι
Παίζει: Μάνος Καρατζογιάννης

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

19:30
ΦΟΙΒΟΣ ΜΠΟΤΣΗΣ: ΕΠΑΦΗ
Σκηνοθεσία: ΜΥΡΝΑ ΤΣΑΠΑ
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Μουσική Επιμέλεια & βιολοντσέλο: Ίρινα Δημάκη
Παίζουν: Δημήτρης Μακαλιάς, Έρση Μαλικένζου Δημήτρης Μοθωναίος

20:00
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: Ο ΦΑΡΜΑΚΟΣ
Σκηνοθεσία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΕΡΔΕΚΑ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Παίζουν: Άκις Βλουτής, Φαίδων Καστρής, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Πάνος Μουζουράκης, Αθηνά Μπερδέκα, Τάκης Σακελλαρίου
   

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/5

18:00
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΣΠΙΡΙΤΟΥ: Η ΜΙΚΡΗ ΣΕΙΡΗΝΑ
Σκηνοθεσία: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΣΠΙΡΙΤΟΥ
Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου
Παίζουν και Τραγουδούν: Έλλη Κατσιναβάκη, Κωνσταντίνος Καφετζής, Στέλιος Κέλερης, Κατερίνα Μπαλαμώτη, Στέλλα Νούλη, Σταμάτης Πακάκης, Βασίλης Παναγιωτίδης, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Ράνια Φουρλάνου

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/5

18:00 -19:00
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ
Σκηνοθεσία: ΣΥΛΒΙΑ ΛΙΟΥΛΙΟΥ
Παίζουν: Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιούλικα Σκαφιδά

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

19:15- 19:45
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΟΛΕΝΑΚΗΣ: ΜΑΚΡΙΝΗ ΑΓΝΩΣΤΗ ΧΩΡΑ 
Σκηνοθεσία: ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου
Sound Design: DNA Lab
Κοστούμι: Άση Δημητρολοπούλου
Body Painting: Δήμητρα Γιατράκου
Παίζει: Ραφίκα Σαουίς

Ακούγονται οι Λέανδρος Πολενάκης και η μικρή Μάγδα Παρασκευά
    
 

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/5

18:00  
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΤΗΣ: ΤΟΠΙΑ ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΑ
Σκηνοθεσία: ΝΑΤΑΣΣΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Ιωάννα Παππά

Τα έργα


Χωρίς εσένα

Η απώλεια της μητέρας επανασυνδέει δύο αδέλφια, τον Νίκο και τη Λένα. Μαζί τους σε ένα παιχνίδι μνήμης, διάχυτου ερωτισμού και ματαίωσης, η Αυγή. Το πένθος ενεργοποιεί τους ήρωες, ξυπνά τα τραύματα του παρελθόντος, τις ενοχές και τις απωθημένες επιθυμίες τους μέσα από θραυσματικούς διαλόγους και σιωπές.

 

Μελίσσια

H Αγάπη, μια ηλικιωμένη συγγραφέας κατάκοιτη στο κρεβάτι της, γράφει το τελευταίο της βιβλίο με την βοήθεια ενός νέου επιμελητή που έχει αναλάβει την απομαγνητοφώνηση των κειμένων της. Ένα βράδυ καλεί στο σπίτι της την κόρη, το γαμπρό και το γιο της με σκοπό να τους ανακοινώσει κάτι σημαντικό. Εκείνοι προσέρχονται με την δική τους ατζέντα. Μια απρόσμενη αποκάλυψη όμως, και η εμφάνιση και ενός άλλου προσώπου ανατρέπει όλα τα δεδομένα και απειλεί να διαταράξει τις οικογενειακές ισορροπίες και να αλλάξει την εικόνα που είχαν σχηματίσει για τους εαυτούς τους και τον κόσμο.

Η Λίστα

Μετά από μεγάλη αναμονή και πολύ προετοιμασία, ο ήρωας φτάνει επιτέλους στο γραφείο για να διαπιστώσει πως το όνομά του δεν υπάρχει στην πολυπόθητη λίστα. Δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν,  όπως ήλπιζε. Παρά το γεγονός ότι είχε προετοιμάσει τον εαυτό του και γι΄ αυτό το ενδεχόμενο, δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Ζητά εξηγήσεις, χάνει τον έλεγχο, την αίσθηση του χώρου και του χρόνου.

Προσπαθεί μάταια να συνέλθει και να ξαναβρεί τον εαυτό του… Η πικρή αποτύπωση της αγωνίας ενός ανθρώπου για ταυτότητα και ενσωμάτωση σε μια νέα πατρίδα (;)

 

Τοπία με γυναίκες

Μια σύνθεση γυναικείων μονολόγων: Μια διαζευγμένη καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας, μια γυναίκα που κάνει ηλιοθεραπεία, μια κυρία με το σκυλάκι της… Γυναίκες γοητευτικές, κωμικές, υστερικές, μοναχικές, όλες τους με κοινό ζητούμενο την εξομολόγηση, ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με απόγνωση, σκιαγραφώντας το κοινωνικό πλαίσιο που τις διαμόρφωσε και συν-διαμόρφωσαν.

Η μικρή σειρήνα

Ένα μουσικοθεατρικό παραμύθι για μια μικρή σειρήνα που αποφασίζει να αφήσει τον κόσμο του βυθού για να ζήσει τον έρωτα στο πρόσωπο του πρίγκιπα. Η μικρή σειρήνα παρά τις αντίθετες προειδοποιήσεις,  ανεβαίνει στον κόσμο των ανθρώπων και αποκτά ανθρώπινο σώμα. Όχι όμως και φωνή για να μιλήσει. Νιώθει προδομένη αλλά αρνείται να εκδικηθεί τον πρίγκιπα.  Ένα γοητευτικό λιμπρέτο όπερας σε στίχο και ομοιοκαταληξία, που παραπέμπει στη Γοργόνα του Άντερσεν ή αλλιώς στη σαγήνη του «Άλλου».

Μακρινή άγνωστη χώρα

Τι κοινό υπάρχει ανάμεσα σε μια παλιά σοφίτα στο Άμστερνταμ, ανάμεσα στα σκορπισμένα χαρτιά και τα ημερολόγια ενός νεαρού κοριτσιού στην υπό γερμανική κατοχή Ολλανδία του 1944 και τη σημερινή Ελλάδα; Υπάρχει ένα κοινό σημείο, ένα νήμα αόρατο. Η απελπισία που είναι η μητέρα όλων μας. Αλλά και η ελπίδα επίσης, και η αγάπη για τη ζωή και η πίστη στο θαύμα και στην ανάσταση. Στο ερώτημα “τι είναι η πατρίδα μας”, ο συγγραφέας απαντά με μια ιστορία μακρινή και ξένη για να προβάλλει τις αναλογίες με το σήμερα της δικής μας πραγματικότητας. Εκείνη η χθεσινή σοφίτα στο Άμστερνταμ, θα μπορούσε τώρα να είναι ένα σκοτεινό υπόγειο στην Ελλάδα του σήμερα, με θέα όχι πια στο όμορφο κανάλι αλλά σε σωρούς σκουπιδιών και ανθρώπων ξεχασμένων και καταδικασμένων σε εξαθλίωση. Και μέσα στα συντρίμμια και τις στάχτες, μπορεί να ανθίζουν λουλούδια ξανά. Να ανθίζει ξανά το πανάρχαιο άνθος της ελπίδας εκείνων που δεν ελπίζουν πια σε τίποτα.

 

Ζωγράφισέ το

Δύο έφηβοι, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, ετοιμάζονται να βάλουν τη δική τους πινελιά στον τεράστιο πίνακα που έχουν ζωγραφίσει οι πρόγονοί τους, προπαππούδες, παππούδες, γονείς… ο καθένας με τη σειρά του. Η διαδικασία όμως, αποδεικνύεται γεμάτη εκπλήξεις και απρόοπτα, καθώς οι «εικαστικές εμπνεύσεις των προγόνων τους» τους υποχρεώνουν να τοποθετήσουν τον εαυτό τους στο χώρο και το χρόνο, το πριν και το τώρα.

 

Η επαφή

Αθήνα, βράδυ παραμονής Χριστουγέννων σε ενεστώτα χρόνο.
Ο Θάνος και ο Ανδρέας, δυο εραστές που έχουν χωρίσει, ξαναβρίσκονται. Το παρελθόν είναι νωπό, η συγκίνηση, ο θυμός, τα τραύματα, η ματαιωμένη επιθυμία για  υπέρβαση των ορίων. Απέναντι σε αυτό το ζευγάρι, ένα άλλο μάλλον παράδοξο δίδυμο: η ηλικιωμένη κυρία Πόπη και το καναρίνι της. Ένα σχόλιο για τους χωρισμούς και την ανάγκη για ουσιαστική επαφή σε μια πόλη που δεν γιορτάζει πια.

 

Ο φαρμακός

Το όργανο έχει μόλις συλλάβει τον Γιάννη. Αντί για την ασφάλεια, τον οδηγεί στο σπίτι του Υπουργού προστασίας. Εκεί τον περιμένει μια έκπληξη: Ο ανύποπτος Γιάννης δέχεται μια παράξενη πρόταση «να θυσιαστεί για το καλό της πατρίδας». Παρά τις διαμαρτυρίες του, εκβιάζεται να γίνει εθνικός ήρωας. Από αυτή την περιπέτεια τον βγάζει η καταγωγή του.
Μια χιουμοριστική οπτική πάνω στην εξουσία και τους τρόπους άσκησής της.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ