Τι πιστεύω – Jacqueline de Romily

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο της Jacqueline de Romilly με τίτλο “Τι πιστεύω”, σε μετάφραση από τη Σώτη Τριανταφύλλου.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο της Jacqueline de Romillyμε τίτλο “Τι πιστεύω”, σε μετάφραση από τη Σώτη Τριανταφύλλου.

 

Το βιβλίο:

Λίγα χρόνια µετά τα γεγονότα του Μάη του 1968, που έφεραν στο προσκήνιο µια µεγάλη κρίση –κρίση στην παιδεία, στην κοινωνία, κρίση αξιών, χάσµα των γενεών–, η Ζακλίν ντε Ροµιγύ εξηγεί, µε σοφό και συνεκτικό τρόπο, τις ραγδαίες αλλαγές του σύγχρονου κόσµου διατυπώνοντας την πίστη της στον άνθρωπο και στην ελευθερία. Το εξαιρετικά επίκαιρο αυτό κείµενο, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά, αποκαλύπτει µια µεγάλη προσωπικότητα των ελληνικών γραµµάτων που στέκεται µε θαυµασµό µπροστά στο ελληνικό φως και το µεταδίδει. Τα τέσσερα κεφάλαια αυτού του βιβλίου, ξεκινώντας από τον θαυµασµό του αρχαίου ελληνικού πνεύµατος για το φως, προτείνουν µια νέα µορφή ανθρωπισµού που συνδυάζει τον ορθολογισµό µε την κατανόηση του άλλου, µέσα από τη γνώση που µπορεί να προσφέρει στον καθένα µας η εµπειρία του παρελθόντος: σύµφωνα µε τη Ροµιγύ, ο κάθε άνθρωπος έτσι γίνεται ο πρωταγωνιστής της περιπέτειας της δικής του ζωής και συµµετέχει ενεργά στη µεγάλη περιπέτεια της ανθρωπότητας.

 

Η συγγραφέας:

Η Ζακλίν ντε Ροµιγύ γεννήθηκε στη Σαρτρ της Γαλλίας το 1913 και πέθανε στο Παρίσι το 2010. Σπούδασε Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά στο Lycée Molière και το 1933 εισήχθη στην École Normale Supérieure. Δίδαξε αρχαία ελληνικά στα πανεπιστήµια του Μπορντό (1939-1949), της Λιλ (1949-1957) και της Σορβόννης (1957-1973). Το 1973 κατέλαβε την έδρα ων Ελληνικών στο Collège de France, όπου δίδαξε την αρχαιοελληνική ηθική και πολιτική σκέψη. Υπήρξε επίσης η πρώτη γυναίκα µέλος της Académie des inscriptions et belles-lettres (1975). Το 1995 πήρε την ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε «πρέσβειρα του Ελληνισµού». Μετέφρασε πολλούς Έλληνες κλασικούς στα γαλλικά και δηµοσίευσε πλήθος εξειδικευµένων µελετών για την αρχαία ελληνική γραµµατεία και ιστορία. Στα βιβλία της ανέλυσε όλες τις όψεις του αθηναϊκού πολιτισµού του 5ου π.Χ. αιώνα –τη φιλοσοφία, την ιστορία, την τραγωδία, την κωµωδία, την επίδραση των σοφιστών– διατυπώνοντας µια ουµανιστική αντίληψη του πολιτισµού, µε ιδιαίτερη προσήλωση στην πεποίθηση ότι η µελέτη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισµού αποτελεί εκπαίδευση στην κατανόηση της ελευθερίας του ατόµου και στη δηµοκρατία.

Ο Γιάννης Αντωνιάδης γράφει κριτική για το βιβλίο της Jacqueline de Romilly, με τίτλο Τι πιστεύω. Διαβάστε την κριτική εδώ.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ