Time flies like an arrow, fruit flies like a banana: Έκθεση προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών του Tinos Quarry Platform στο Ι.ΤΗ.Π.

Στις 27 Ιουλίου 2015 και ώρα 20.00, εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών 2015 του Tinos Quarry Platform, “Time flies like an arrow, fruit flies like a banana”, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στη Χώρα Τήνου, και θα διαρκέσει από τις 28 Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2015.

Στις 27 Ιουλίου 2015 και ώρα 20.00, εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών 2015 του Tinos Quarry Platform, “Time flies like an arrow, fruit flies like a banana”, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στη Χώρα Τήνου, και θα διαρκέσει από τις 28 Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2015.

Κάποτε, το χρόνο τον μετρούσαν με το τρεχούμενο νερό. Όπως επίσης με το διάστημα που διένυε ένα βέλος ή ακόμα με τη ροή του ποταμού ή τη ροή της άμμου στην κλεψύδρα. Με το άγγιγμα της οθόνης του τάμπλετ βλέπουμε το χρόνο, την ίδια στιγμή που τον χάνουμε καθώς χανόμαστε σε αυτόν, ενώ δεν είναι υπερβολή να υποθέσουμε πως αυτή η οθόνη κατασκευάστηκε από την ίδια άμμο.

Το 1984 ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες -που ήταν πια τυφλός- επισκέφτηκε τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Έβαλε στο χέρι του λίγη άμμο και την άφησε να φύγει μέσα απ’ τα δάχτυλά του. Όταν τον ρώτησαν τι ακριβώς έκανε, εκείνος αποκρίθηκε: «Τροποποιώ τη Σαχάρα». Όπως το διαδίκτυο ή οποιοσδήποτε τεράστιος  όγκος -υλικός ή και άυλος-, η έρημος και ο ωκεανός δεν έχουν αρχή και τέλος. Έτσι λοιπόν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως υπερ-αντικείμενα, όρο που χρησιμοποίησε ο Τίμοθι Μόρτον για να περιγράψει φαινόμενα και συνθήκες που κατακλύζουν το χώρο και το χρόνο και υπερβαίνουν τα επιμέρους χωροχρονικά συμβάντα, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, το φελιζόλ ή το ραδιενεργό πλουτώνιο. Ζώντας με αυτά τα υπερ-αντικείμενα, ή και μέσα σε αυτά, όπως το πλαγκτόν που ζει στον ωκεανό, η άμμος που διατρέχει την έρημο ή σκορπίζεται από μια ανθρώπινη παλάμη, τροποποιούμε τη Σαχάρα αλλά και τη Θάλασσα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά, ή μήπως όχι;

Καλλιτέχνες:

Μάιος: Dorota Gaweda (Γερμανία/Ελβετία/Πολωνία), Eglė Kulbokaitė (Γερμανία/Λιθουανία), Carl Palm (Σουηδία)

Ιούνιος: Pakui Hardware (Ugnius Gelguda and Neringa Černiauskaitė) (ΗΠΑ/Λιθουανία), Mikko Kuorinki (Φινλανδία)

Ιούλιος: Goda Budvytytė (Λιθουανία/ Βέλγιο), Lorenzo Cirrincione (Ιταλία/Γαλλία), Jennifer Teets (ΗΠΑ/Γαλλία)

Επιμελητής: Valentinas Klimašauskas

Αρχιτέκτων: Viktorija Rybakova

Σχεδιαστής: Goda Budvytytė

Τinos Quarry Platform

Το πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία σε εικαστικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης από διαφορετικές χώρες να φιλοξενηθούν και να εργαστούν στο νησί της Τήνου. Πρωταρχικός στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους προσκεκλημένους καλλιτέχνες, να δημιουργήσουν νέα μονοπάτια στη δουλειά τους. Η έρευνα, ο πειραματισμός και η αναζήτηση νέων ιδεών είναι ζωτικής σημασίας βήματα στην πρόοδο του πολιτισμού.  Το Tinos Quarry Platform στοχεύει στη δημιουργία ενός ανοιχτού μοντέλου οργάνωσης, σε ένα ανεξάρτητο περιβάλλον.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών, ιστορικών της τέχνης και του κοινού, με αποτέλεσμα έναν διαπολιτισμικό διάλογο, την προώθηση της σύγχρονης τέχνης σε όλες τις διαφορετικές μορφές της σε ένα διεθνές πλαίσιο, την διοργάνωση εργαστηρίων, εκθέσεων, και υπαίθριων εκδηλώσεων τέχνης στην περιφερειακή περιοχή της Τήνου και γενικότερα την προσέλκυση ενός ευρύτερου κοινού.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ