Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) τιμά τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 80 χρόνων από τη δολοφονία του μεγάλου Ισπανού ρομαντικού και τραγικού ποιητή και δραματουργού. Η εκτέλεσή του από τις φασιστικές δυνάμεις του Φράνκο παραμένει για 8 δεκαετίες το μεγάλο αίνιγμα-τραύμα στην ιστορία του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 20:00, στο χώρο εκδηλώσεων του 45ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2016.
Θα παρουσιαστούν σε μορφή αναλογίου αποσπάσματα από το έργο «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι. Διαβάζουν αποσπάσματα από το έργο οι ηθοποιοί: Αγάπη Παπαθανασιάδου, Βέφη Ρέδη, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Βίκυ Παπαδοπούλου και Ξανθή Κρανίδη.
Θα προβληθεί από το αρχείο της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Γιάννη Σολδάτου, ντοκιμαντέρ με μελοποίηση ποιημάτων του Λόρκα από τους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι. Ερμηνεύουν οι: Αρλέτα, Νένα Βενετσάνου, Βασίλης Γισδάκης, Μαρία Δημητριάδη, Πέτρος Πανδής, Μαρία Φαραντούρη. Ομιλητές οι κ.κ.: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Λαζάνης και Κώστας Μπάκας.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Θα μιλήσουν για τον ποιητή:
ο ποιητής, κ. Δημήτρης Ιατρόπουλος,
ο ποιητής-σκηνοθέτης, κ. Πάνος Κυπαρίσσης,
ο σκηνοθέτης-χορογράφος, κ. Σίμων Πάτροκλος,
ο συγγραφέας-κριτικός, κ. Λέανδρος Πολενάκης,
ο σκηνοθέτης-ηθοποιός, κ. Ένκε Φεζολλάρι.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Τη συζήτηση συντονίζει ο ποιητής-κριτικός, κ. Κωνσταντίνος Μπούρας.
Λίγα λόγια για το έργο
«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»: Μετά την κηδεία του άνδρα της, η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα επιβάλλει στις πέντε κόρες της πολύχρονο κατ’ οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Σε ένα σπίτι, χωρίς αντρική παρουσία, εισβάλλει ο Έρωτας και τα ανατρέπει όλα… «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» δεν είναι ένα έργο, που απλά μπορεί να μας αφορά, είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε. Η Μπερνάρντα, η Αδέλα, η Πόνσια, η Μαρτύριο, η Ανγκούστιας, η Αμέλια, η Μαγδαλένα, η Προυντένσια κι ο πανταχού παρών, και γι’ αυτό απών, Πέπε, είναι σάρκα από τη σάρκα μας. Μιλούν τη λογοκριμένη γλώσσα μας, ενώ η στεγνή, από τη στέρηση και τον εγκλεισμό, όψη τους καταμαρτυρά όσα οι λέξεις κρύβουν. Από τη μία κοινωνία σε κρίση, ας πούμε, την ισπανική, τις μέρες του ’36 λίγο πριν το πραξικόπημα, στην ελληνική κοινωνία του 2016. Από το δυτικό άκρο της Μεσογείου, έως τις απότομες ακτές της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας, από τις ορκισμένες παρθένες της Αλβανίας έως τις ηρωίδες του Αλμοδόβαρ, οι ίδιες ακούραστες νότες, οι ίδιες υγρές και μεστές φωνές, οι ίδιες υποσχέσεις και το ίδιο σκληρό παιχνίδι με το θάνατο».
Περισσότερες πληροφορίες για το 45ο Φεστιβάλ Βιβλίου μπορείτε να δείτε εδώ.
Γιατί και φέτος η καρδιά του Πολιτισμού χτυπάει στο Ζάππειο!