Tinos World Music Festival 2014 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Αφορμή για την πρώτη καλοκαιρινή απόδραση του 2014, μας δίνει το φετινό Tinos World Music Festival που θα διεξαχθεί στη Χώρα Τήνου το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στις 6, 7 και 8 Ιουνίου.

Αφορμή για την πρώτη καλοκαιρινή απόδραση του 2014, μας δίνει το φετινό Tinos World Music Festival που θα διεξαχθεί στη Χώρα Τήνου το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στις 6, 7 και 8 Ιουνίου.

Στον καμβά της Τήνου, όπου κυριαρχούν το μπλε της θάλασσας, το άσπρο του μαρμάρου, το καφέ-γκρι του κυκλαδικού βράχου και της ξερολιθιάς και το καταπράσινο του ανοιξιάτικου τοπίου, έρχονται να προστεθούν πινελιές – μελωδίες από Βουλγαρία, Τουρκία, Αρμενία, Συρία, Αζερμπαϊτζάν, Αφγανιστάν, Ισπανία, Γαλλία, Ανδαλουσία, Περσία, Ινδία και Αφρική. Είκοσι δύο μουσικοί από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση, και μας καλωσορίζουν σε μια μουσική περιπλάνηση στον μαγικό κόσμο της world music, με αφετηρία το νησί της Τήνου.  

Σε συνέχεια του εξαιρετικά επιτυχημένου Tinos Jazz Festival, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού εγκαινίασε πέρυσι το Tinos World Music Festival, με σκοπό να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με σημαντικούς μουσικούς από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να εντάξει το νησί της Τήνου σε ένα ευρύτερο διαπολιτισμικό δίκτυο.
 

Ακριβώς μία μέρα πριν την έναρξη του φεστιβάλ, την Πέμπτη 5 Ιουνίου στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, pre-festival συναυλία με τίτλο «Αθήνα, Σόφια, Κωνσταντινούπολη: μία διαβαλκανική μουσική σύμπραξη».

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μάρθα Μαυροειδή

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Παρασκευή 6 Ιουνίου, ώρα 21:00
Α΄μέρος
 
«Αθήνα, Σόφια, Κωνσταντινούπολη: μία διαβαλκανική μουσική σύμπραξη»
Yurdal Tokcan, ούτι / Nedyalko Nedyalkov, καβάλ / Μάρθα Μαυροειδή, λάφτα, τραγούδι / Χάρης Λαμπράκης, νέυ / Γιώργος Βεντουρής, κοντραμπάσο / Βαγγέλης Καρίπης, κρουστά
 
Με μαγιά τρεις βιρτουόζους Έλληνες μουσικούς που εγκαινίασαν το πρώτο Tinos World Music Festival, την λαουτίστα και τραγουδίστρια Μάρθα Μαυροειδή, τον κοντραμπασίστα Γιώργο Βεντουρή και τον κρουστό Βαγγέλη Καρίπη, ξεκινά το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ. Καλεσμένοι τους, τρεις σπουδαίοι σολίστ διεθνούς φήμης, ο Nedyalko Nedyalkov από τη Βουλγαρία, που χάρη στη μοναδική τεχνική ικανότητα που έχει αναπτύξει, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του καβάλ παγκοσμίως, ο ουτίστας Yurdal Tokcan από την Τουρκία, γνωστός διεθνώς για την καινοτόμο προσέγγισή του πάνω στο ούτι, αλλά και τους μοναδικούς και άκρως συγκινητικούς αυτοσχεδιασμούς του, και ο Χάρης Λαμπράκης, ένας από τους λίγους Έλληνες μουσικούς που μπορεί να μας μυήσει στην μακραίωνη ιστορία και την τέχνη του νέυ, ενός μουσικού οργάνου που προσομοιάζει στην ανθρώπινη φωνή και ισορροπεί απόλυτα ανάμεσα στη θρησκευτική, τη λόγια και την παραδοσιακή μουσική. Μέσα από τη δυναμική σύμπραξή τους, θα αναζητήσουν το κοινό μουσικό έδαφος τριών Βαλκανικών χωρών, σε παραδοσιακά κομμάτια αλλά και νέες συνθέσεις που προκύπτουν από παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα.
 
 
Β΄μέρος
 
Haig Yazdjian Trio
Haig Yazdjian (ακουστικό & ηλεκτρικό ούτι, τραγούδι) / Γιώτης Κιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο) / Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά, τύμπανα)
 
Τρεις δεξιοτέχνες μουσικοί που έχουν σφραγίσει τη σύγχρονη ελληνική world jazz σκηνή, δεν μπορούν παρά να αποτελούν εγγύηση για μια συναυλία με ιδιαίτερο και εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσικό αποτέλεσμα…

Ιδιαίτερα ξεχωριστές και άκρως ενδιαφέρουσες μουσικές προσωπικότητες, ο Αρμενοσύριος ουτίστας Haig Yazdjian, που μπορεί να εξελίξει τα μακρόσυρτα ταξίμια που έρχονται από τα βουνά της Αρμενίας και την έρημο της Συρίας, στους πιο τολμηρούς τζαζ αυτοσχεδιασμούς, ο μπασίστας Γιώτης Κιουρτσόγλου που ξεχώρισε, μεταξύ άλλων, ως δυναμικό μέλος των “θρυλικών” πλέον Human Touch, και ο κορυφαίος στο είδος του και μέλος της τριανδρίας των «Κροτάλων», Βαγγέλης Καρίπης, παρουσιάζουν κομμάτια που έχουν συνθέσει από κοινού αλλά και προσωπικές τους δουλειές με αφετηρία πάντα τις μουσικές ρίζες της Ανατολικής Μεσογείου.
 

Σάββατο 7 Ιουνίου, ώρα 21:00
Α΄μέρος
 
Πετράκης  – López – Chemirani trio
Στέλιος Πετράκης (λύρας, λαούτο) / Efrén López (hurdy gurdy, rabab, ούτι, άταστη κιθάρα, kopuz, rabab) / Bijan Chemirani (zarb, περσικά κρουστά)
 
Ταξιδευτές του κόσμου και της μουσικής, ο Στέλιος Πετράκης από την Κρήτη, δεξιοτέχνης της λύρας και του λαούτου αλλά και μελετητής της λαϊκής μουσικής της Ανατολίας, ο Ισπανός Efrén López, ιδρυτής του γνωστού συγκροτήματος “L’ham de foc”, ο οποίος ταξιδεύει και μελετά τα μουσικά ιδιώματα της λεκάνης της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Αφγανιστάν, και ο Ιρανός Bijan Chemirani, που διδάχτηκε τα μυστικά της τέχνης από τον πατέρα του, και μεγάλο δάσκαλο της μουσικής της Περσίας, Djamshid Chemirani, ανοίγουν τις αποσκευές τους και ξεδιπλώνουν ήχους και μελωδίες από την Ελλάδα, το Ιράν, την Τουρκία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Αφγανιστάν, την Ισπανία και τη Γαλλία, πλέκοντας αρμονικά ένα μουσικό χαλί που θα μας ταξιδέψει στα πιο γραφικά μονοπάτια της Μεσογείου.
 
Β΄μέρος
 
Ross Daly Quartet
Ross Daly (λύρα, σάζι, τάρχου) / Kέλυ Θωμά (λύρες) / Σοφία Ευκλείδου (τσέλο) / Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι)
 
Χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ο Ross Daly, ενώνοντας τη φυσική ροή των αρχαίων παραδόσεων με τις πιο σύνθετες ανάγκες του σύγχρονου ακροατή, προσφέρει σε κάθε του εμφάνιση μια μοναδική υπερβατική και πνευματική μουσική εμπειρία, καθιστώντας μας κοινωνούς της ουσίας της μουσικής, που δεν έχει κανένα φυσικό όριο κι εκτείνεται πέρα από τον χώρο και τον χρόνο. Μοναδικός ως συνθέτης, ο ήχος της μουσικής του αντανακλά την προσωπική του φιλοσοφία, επηρεασμένη από την παράδοση των Σούφι, η οποία τονίζει την ιερή φύση της ίδιας της μουσικής, την τεράστια δύναμη που εμπεριέχει καθώς και την αναγκαιότητα, για αυτούς που ασχολούνται με αυτήν, να της παραδοθούν ανιδιοτελώς και ανεπιφύλακτα. Από κοινού με τους συνεργάτες του, θα παίξουν παλιές και νεότερες συνθέσεις επηρεασμένες από μουσικές παραδόσεις της Ανατολής και όχι μόνο.
 

Κυριακή 8 Ιουνίου, ώρα 21:00
Α΄μέρος
 
Μέλιδρον
Ειρήνη Αρναούτη (τραγούδι) / Ζωή Μήλιου (τραγούδι) / Βλαδίμηρος Βοϊνάς (κρουστά, μπετίρ, ντέφι, ντραμς) / Μιχάλης Γιαννίτσης (νέυ, πλήκτρα, τραγούδι) / Ανδρέας Καμπάνης (νέυ) / Στέλιος Κοντακιώτης (πλήκτρα, κιθάρα, τραγούδι) / Μιχάλης Παναγιωτίδης (ούτι, φωνητικά) / Χρήστος Φώσκολος (κιθάρα, τραγούδι)
 
Το μόλις τριών ετών σχήμα Μέλιδρον που απαρτίζεται από Τηνιακούς μουσικούς, αν και νεαρό σε ηλικία, έχει θέσει έναν πολύ υψηλό στόχο, να καταφέρει να αποδείξει πως όταν οι άνθρωποι λειτουργούν ομαδικά, μπορούν να καταφέρουν πολλά, αρκεί να το πιστέψουν. Και αυτό είναι το κοινό όραμα που τους ενώνει και το οποίο υπηρετούν με τη μουσική τους. Με ποικίλο ρεπερτόριο από την Ανατολή αλλά και τη Δύση, το Μέλιδρον προσπαθεί να παντρέψει το παραδοσιακό με το μοντέρνο, την παλιά μουσική με την καινούρια και να βγάλει έναν ήχο διαφορετικό. Στην εμφάνισή τους στο πλαίσιο του 2ου Tinos World Music Festival, έχουν επιλέξει να ερμηνεύσουν τραγούδια και σκοπούς από την Τουρκία, την Αρμενία, τη Θράκη και το Ιράκ.
 
Β΄μέρος
 
Kevin Seddiki – Bijan Chemirani duo
Kevin Seddiki (κιθάρα) / Bijan Chemirani (zarb, περσικά κρουστά)
 
Πάνε περίπου δέκα χρόνια από τότε που ο Kevin Seddiki, βραβευμένος κιθαρίστας και συνεργάτης σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Al di Meola, με καταγωγή από την Γαλλία, την Αλγερία και την Ιταλία συναντήθηκε μουσικά με τον Ιρανό δεξιοτέχνη και άξιο συνεχιστή μιας μακρόχρονης μουσικής παράδοσης, Bijan Chemirani. Ο δυνατός μουσικός δεσμός εξελίχθηκε σε μια μακρόχρονη φιλία κι ένα καλλιτεχνικό σχήμα, που ταξιδεύει με μοναδική ευχέρεια από την Ανδαλουσία ως την Περσία και από την Αφρική ως την Αργεντινή, συλλέγοντας στοιχεία από την παραδοσιακή, την κλασική αλλά και τη τζαζ μουσική. Η δεξιοτεχνία και των δύο, ο σεβασμός και το μεράκι τους για τη μουσική, προκαλούν ένα εξαιρετικά πολύχρωμο και αρμονικό συνάμα αποτέλεσμα.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ