Το 37ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας μόλις ξεκίνησε!

Το 37ο Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, ξεκίνησε και το Culturenow.gr βρίσκεται εκεί για να μας μεταδώσει το κινηματογραφικό κλίμα και τις πρώτες εντυπώσεις από τις προβολές. Γράφει, η ανταποκρίτριά μας στη Δράμα, Ελένη Τσόκα.

Το 37ο Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, ξεκίνησε και το Culturenow.gr βρίσκεται εκεί για να μας μεταδώσει το κινηματογραφικό κλίμα και τις πρώτες εντυπώσεις από τις προβολές. Γράφει, η ανταποκρίτριά μας στη Δράμα, Ελένη Τσόκα.  

Τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας παρακολουθήσαμε την τελετή έναρξης του 37ου Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, που παράλληλα γιορτάζει τη συμπλήρωση 20 χρόνων απο τη θέσπιση του διεθνούς τμήματος του.

38 ταινίες, στην πλειονότητα τους ανεξάρτητες παραγωγές (ανάμεσα τους 2 ντοκιμαντέρ και 5 ταινίες animation) θα διαγωνιστούν φέτος στο ελληνικό τμήμα του φεστιβάλ ενω στο διεθνές θα προβληθούν 58 ταινιές απο 47 χώρες του κόσμου. Πέρα όμως απο τις ταινίες, το φετινό φεστιβάλ μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά απο εκδηλώσεις και δραστηριότητες που λαμβάνουν όλες χώρα στο κέντρο της Δράμας. Ενα μεγάλο αφιέρωμα στον πολωνικό κινηματογράφο μεσα απο την προβολή επιλεγμένων πολωνικών ταινιών των τελευταίων ετών, κινηματογραφικά εργαστήρια, εργαστήρια animation και μοντάζ για εκπαιδευτικούς, εργαστήρια ραδιοφώνου για παιδιά, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής και τα καθιερώμενα Αίθρια Λογοτεχνικά μεσημέρια συνιστούν με μια ματιά το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ. ‘Ολα αυτά απο 15 έως 20 Σεπτεμβρίου. Στη Δράμα. Στην βόρεια αυτή πόλη που παντα τέτοιες μέρες ταυτίζεται με τις προσπάθειες του νεανικού κινηματογραφικού αίματος να αλλάξει το δεδομένο ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο και να δώσει μια φρέσκια πνοή και καλλιτεχνική οπτική. Και οι προσπάθειες τους αξίζει να ανταμειφθούν.

Την αυλαία του φεστιβάλ στην χθεσινή τελετή έναρξης άνοιξε με την ομιλία του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος. «Είναι δυνατόν η κινηματογραφική τέχνη και ιδιαίτερα η ταινία μικρού μήκους να καταγράφει φερέγγυα την κοινωνική, οικονομική και πνευματική πραγματικότητα στην Ελλάδα; Και μάλιστα να προκαλεί ακόμα και συγκρουσιακές καταστάσεις και ενδεχομένως να τις αποφορτίζει; Όπως συνηθίζω να λέω εδώ και χρόνια, η ταινία μικρού μήκους είναι “άμεσης απόδοσης» ανέφερε ο κος Παπαδόπουλος. «Το σινεμά νικά το χρόνο»  είπε αναφερόμενος στο πώς οι ταινίες αποτυπώνουν τη ρέουσα πραγματικότητα και υποδέχονται το μέλλον. Αναφέρθηκε, όπως κι άλλοι ομιλητές, στην απώλεια του σκηνοθέτη Γιώργου Σκαλενάκη, τόνισε την παρουσία 13 πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών στο φετινό πρόγραμμα, την αύξηση των μικρών θεατών στα παιδικά προγράμματα από τις 2.500 μαθητών που παρακολούθησαν το Φεστιβάλ πέρσι, σε 3.500 φέτος και στην ολοένα και αυξανόμενη εμβέλεια διεθνώς του Φεστιβάλ Δράμας. Στην πορεία έδωσε τον λόγο στον Παγκράτη Ιορδανίδη, πρόεδρο ως τώρα του πολιτιστικού οργανισμού-Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, και στη συνέχεια στο δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος απηύθηνε δριμύ κατηγορώ σε όσους, όπως λέει ο ίδιος, επιχείρησαν να ανακόψουν, να υποβαθμίσουν και να μεταφέρουν τη διοργάνωση  στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Ύστερα απο τις ομιλίες των διοικητικών και πολιτικών προσώπων, το Φεστιβάλ πέρασε στο καλλιτεχνικό του κομμάτι, παρουσίαζοντα και τιμώντας τρεις ξεχωριστούς Ελληνες σκηνοθέτες, με τον πρόλογο που έγραψε και διάβασε στη σκηνή ο Γιάννης Σολδάτος. Μιλάμε για τους Νίκο Παναγιωτόπουλο, Γιώργο Τσεμπερόπουλο και Τάσσο Ψαρρά. Στην οθόνη παίχτηκαν διαδοχικά σκηνές απο επιτυχημένες ταινίες των σκηνοθετών, οι οπόιοι ειπάν ξεχωριστά δυο λόγια για το φεστιβάλ.  Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μας παρουσίασε μια σκηνή απο τη νέα του ταινία, «Η κόρη του Ρέμπραντ», ενω ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος ως πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, παρουσιάστηκε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της: τη διευθύντρια φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη, τον σκηνοθέτη Δημήτρη Αθανίτη και τον σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη. Τέλος, ο Τάσος Ψαρράς, πρόεδρος της περσινής κριτικής επιτροπής του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος, μίλησε για το προσωπικό του δεσιμο με το φεστιβάλ καθώς ήταν ένας απο τους πρωτεγάτες του και του ευχήθηκε να συνεχίσει με την ίδια ορμή.

Αυτα συνέβησαν χθές στην εκδήλωση έναρξης του φεστιβάλ, οπου παρευρέθηκαν εκτός απο τους προαναφέροντες, πλήθος άλλων καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χώρου της έβδομης τέχνης. Θα κλείσω με τα λόγια του Γιώργου Τσεμπερόπουλου που συγκεντρώνουν το νόημα των πραγμάτων: «όταν ξεπήδησε η νέα κινηματογραφική γενιά, εγω και οι συνομήλικοί μου τους θεωρούσαμε «αρπακολλατζήδες» λόγω της εξέλιξης και βοήθειας της τεχνολογίας, αλλά τελικά «μας έβαλαν τα γυαλιά» με το σινεμά που έκαναν και κάνουν».  

Είναι σημαντικό να αφήνεται ελεύθερος χώρος δημιουργίας και εκφρασης στους νέους καλλιτέχνες, νέους όχι απαραίτητα υπο την έννοια της ηλικίας αλλα νέους στο πνεύμα και στη διάθεση, που δοκιμάζονται και δεν κρατούνται δέσμιοι ιδεών και τακτικών του παρελθόντος. Αυτό είναι το νόημα και αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει.

Το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014. Περισσότερες πληροφορίες.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ