To 7o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου – SIFF έφτασε στο τέλος του!

Περισσότεροι από 4.000 θεατές και 21 εκλεκτοί καλεσμένοι από όλο τον κόσμο βρέθηκαν σε όλο το νησί της Σύρου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου – SIFF.

Από τις 16 έως τις 21 Ιουλίου, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου με θέμα την «Υπερέκθεση» (Overexposure) κατέκλυσε το νησί με προβολές κλασικού και σύγχρονου κινηματογράφου, μουσικές περφόρμανς και εκπαιδευτικά εργαστήρια, δίνοντας το μοναδικό στίγμα του σε όλο το νησί της Σύρου.

Περισσότεροι επισκέπτες από κάθε χρονιά

Το 7ο SIFF ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία, ξεπερνώντας τις 4.000 επισκέψεις, αναδεικνύοντας μία σταθερή ανοδική πορεία στα επτά χρόνια διοργάνωσής του. Καθημερινά, οι ανοιχτές συζητήσεις στο κατάμεστο Καφενείο Λαουτάρι επί έξι συνεχόμενες μέρες, έδιναν την ευκαιρία στο κοινό να συνομιλήσει με τους καλεσμένους του Φεστιβάλ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, στο χειμερινό κινηματογράφο Παλλάς, οι θεατές, που συχνά κατέκλυζαν την αίθουσα, παρακολούθησαν ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και ειδικά αφιερώματα.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και στο ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια, όπου περισσότερα από 60 αυτοκίνητα πήραν θέση για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, στην παραλία Κόμητο, με τη μεγάλη γιορτή του SIFF να κρατάει από το ηλιοβασίλεμα μέχρι νωρίς το πρωί, καθώς και στο ατμοσφαιρικό χώρο του ναυπηγείου Ταρσανά και στο επιβλητικό Λατομείο «Μάνος Ελευθερίου». Και βέβαια, στην έναρξη και στη λήξη του Φεστιβάλ στην Ερμούπολη με περισσότερους από 500 ανθρώπους να τιμούν με την παρουσία τους την 7η διοργάνωση, να διασκεδάζουν και να γίνονται «ένα» με το Φεστιβάλ και τη Σύρο.

Το 7ο SIFF προσκάλεσε 21 καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Σύρο και έδωσαν τη δική τους εκδοχή στην Υπερέκθεση, τη φετινή θεματική του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο της ενότητας Artists in Focus, το κοινό μυήθηκε στο έργο τριων σπουδαίων καλλιτεχνών που παρουσίασαν έργο τους και συνομίλησαν με το κοινό: η βραβευμένη Ελληνίδα σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή πρόβαλλε την πρώτη της ταινία «Αθήναι» καθώς και το πιο πρόσφατο και εν εξελίξει έργο της «Μέρες και Νύχτες με την Δήμητρα Κ.», ενώ ταυτόχρονα έστησε κινηματογραφικό εργαστήριο για παιδιά.

O Αυστριακός καλλιτέχνης Ράινερ Κόλμπεργκερ έδειξε στο κοινό τα πειραματικά βίντεο έργα του καθώς και μια πρωτότυπη περφόρμανς που παρουσίασε για πρώτη φορά, στον εμβληματικό (και εγκαταλελειμένο) χώρο του λατομείου του νησιού. Ο καταξιωμένος Αμερικανός σκηνοθέτης, φωτογράφος και πολυμεσικός καλλιτέχνης Τζεμ Κόεν ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή το Φεστιβάλ για να παρουσιάσει σειρά έργων του καθώς και το υπέροχο οπτικοακουστικό πρότζεκτ Gravity Hill Sound+Image, που συναποτελείται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο μουσικό Γιώργο Ξυλούρη και τον ταλαντούχο Τζέις Κλέιτον (DJ Rupture). Μία περφόρμανς που καθήλωσε περισσότερους από 500 θεατές στο ναυπηγείο Ταρσανάς!

Το Φεστιβάλ επισκέφθηκαν και τίμησαν με το έργο τους, μεταξύ άλλων, η αναγνωρισμένη εικαστικός και σκηνοθέτιδα Μαρίνα Γιώτη που παρουσίασε ταινία της, η χαρισματική Πολωνή Έλα Ορλίνς που μάγεψε το κοινό με τις αιθέριες μουσικές συνθέσεις της, τόσο κατά τη βραδιά έναρξης όσο και στη solo περφόρμανς της, οι μοναδικοί Χριστίνα Βαρβία και Στέφανος Λεβίδης της ερευνητικής ομάδας του Goldsmiths University Forensic Architecture, οι ανερχόμενοι Έλληνες εικαστικοί Hypercomf (Πάολα Παλαβίδη, Γιάννης Κολλιόπουλος), η Καναδή μουσικός Magic Island, εκπρόσωποι του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ταϊβάν (TIDF) και του Taiwan Docs, και πολλοί άλλοι, δίνοντας τόσο συνολικά όσο και ατομικά τη δική τους σφραγίδα στο 7o SIFF.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια

Η ντοκιμαντερίστρια Εύα Στεφανή πραγματοποίησε ένα εργαστήριο ντοκιμαντέρ παρατήρησης με κατοίκους της Σύρου, δίνοντας την ευκαιρία σε 10 συμμετέχοντες (7 παιδιά και 3 ενήλικες), να έρθουν σε επαφή με την έννοια αυτή, τόσο σε θεωρία όσο και σε πράξη. Για 10 μέρες και χρησιμοποιώντας τα κινητά τους, οι συμμετέχοντες κινηματογράφισαν τυχαίους ανθρώπους στην πόλη. Το υλικό που κινηματογράφησαν, με την βοήθεια του μοντέρ Γιώργου Σαβόγλου, μετατράπηκε σε ένα 12’ ντοκιμαντέρ το οποίο και προβλήθηκε στο Φεστιβάλ. Τον συντονισμό του εργαστηρίου έκανε η Ζουστίν Αρβανίτη, ενώ καθοριστικός ήταν και ο ρόλος της Αιμιλίας Μηλού, συνεργάτιδας της Εύας Στεφανή.

Αυτό το καλοκαίρι, το SIFF αγκάλιασε τους νεότερους θεατές του με μια ειδική προβολή με τέσσερις μικρού μήκους ταινίες, και δύο εργαστήρια. Την προβολή προετοίμασαν, προώθησαν και παρουσίασαν οι έφηβοι (12+) «Νεαροί Προγραμματιστές» στο πλαίσιο του ομώνυμου εργαστηρίου. Το δεύτερο εργαστήριο με τίτλο «Προ-κινηματογραφικά: Κινούμενες εικόνες με μολύβι και χαρτί» εξερεύνησε τη δημιουργία της κινούμενης εικόνας, πολύ πριν την επινόηση του κινηματογράφου. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση και των δύο εργαστηρίων ανέλαβε η Ζήνα Λεύκου, με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Οι εθελοντές του Φεστιβάλ

Ένα σημαντικό μέρος του φεστιβάλ είναι και οι εθελοντές του που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Όπως κάθε χρόνο από το 2014 μέχρι και την 7η διοργάνωσή του, το SIFF με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), έδωσε την ευκαιρία σε 19 άτομα από όλο τον κόσμο να γίνουν μέρος της ομάδας του, ως εθελοντές και σε 5 άτομα να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, συμμετέχοντας ενεργά σε καίριες θέσεις του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο στηρίζει το SIFF συστηματικά από το 2014.

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ιδρύθηκε το 2013 και είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία. Στην έβδομη χρονιά του, συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίζεται από τον Δήμο Ερμούπολης-Σύρου, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, το Ίδρυμα Schwarz, το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Ταϊβάν, το Taiwan Docs, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ταϊβάν, την Αντιπροσωπεία της Ταϊπέι στην Ελλάδα, την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Ελλάδα και από έναν ευρύ κύκλο υποστηρικτών.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ