Οι Εκδόσεις Εστία παρουσιάζουν το βιβλίο του Μάρκου Ρούσσου Μηλιδώνη με τίτλο “Το Άγιον Όρος και η Δύσης, 963-1963 – Άγνωστες πτυχές της αθωνικής ιστορίας”.

 

Το Άγιον Όρος το πρωτογνώρισα τον Σεπτέμβριο του 1966, τρία χρόνια μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα χίλια χρόνια της Μεγίστης Λαύρας. Επισκέφτηκα ως φοιτητής της Φιλοσοφικής και τα είκοσι μεγάλα αθωνικά μοναστήρια, συνδυάζοντας τις πεζοπορίες στα ειδυλλιακά καλντερίμια και τις δια θαλάσσης μετακινήσεις με την «Αγία Άννα».

 

Μετά δεκαπέντε χρόνια επέστρεψα υπό την ιδιότητα υπαλλήλου στο Υπουργείο Πολιτισμού, ως αρμόδιος για τη Διατήρηση της Αγιορειτικής Κληρονομιάς. Οι επισκέψεις μου συνεχίστηκαν ακόμη πιο πυκνά κατά την τελευταία δεκαετία που συνέπεσε με την συνταξιοδότησή μου.

Σε μια από αυτές, το 2006, προς ανταπόδοση των ωραίων ημερών που είχα ζήσει στο περιβόλι της Παναγίας από το 1966 και εξής, πήρα την απόφαση να συντάξω μια μελέτη αφιερωμένη στις εν πολλοίς άγνωστες διαχρονικές σχέσεις των Αθωνιτών πατέρων με την καθολική Δύση. Με είχε ιδιαίτερα εντυπωσιάσει το ότι όσοι με είχαν ακούσει να μιλάω για την επί δύο αιώνες λειτουργία λατινικής μονής στον Άθω –των Αμαλφηνών Βενεδικτίνων– αγνοούσαν πλήρως το γεγονός.

Το γεγονός αυτό υπήρξε το έναυσμα για τη σύνταξη της παρούσας μελέτης, διευρυμένης με τις άγνωστες στους πολλούς πτυχές των σχέσεων του Αγίου Όρους με την καθολική Δύση από το 963 ως το 1963. Σ’ αυτό συνίσταται η πρωτοπορία των τριακοσίων σελίδων που έχετε στα χέρια.

 

Ο συγγραφέας:

Ο Μάρκος Ν. Ρούσσος Μηλιδώνης γεννήθηκε στη Σύρο το 1940. Τελείωσε τη Λεόντειο Σχολή Αθηνών. Πτυχιούχος της ελληνικής και γαλλικής φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και θεολογίας του Πανεπιστημίου Innsbruck της Αυστρίας, από το οποίο έλαβε τον διδακτορικό τίτλο στην Εκκλησιαστική Ιστορία. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1977 και το επόμενο έτος προσελήφθη στο τότε υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών, από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε το 2007. Κύριο αντικείμενο της υπηρεσίας του ήταν η παρακολούθηση και ενίσχυση της διδασκαλίας των νέων ελληνικών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει δημοσιεύσει 22 βιβλία που αφορούν κυρίως στην Ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας και των μοναχικών ταγμάτων της στην Ελλάδα. Μετέφρασε επίσης έξι βιβλία θεολογικού περιεχομένου από τα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και δημοσίευσε περί τις 180 μελέτες, ιστορικού πάντα περιεχομένου, σε έγκριτα ελληνικά και ξένα περιοδικά.