Το «άλλο» σπίτι από την ομάδα Εν δυνάμει στο θέατρο Αυλαία

Η παράσταση Το «άλλο» σπίτι από την ομάδα Εν δυνάμει σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου έρχεται στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2016 στο θέατρο Αυλαία, στα πλαίσια του φεστιβάλ 51α Δημήτρια.

Η παράσταση Το «άλλο» σπίτι από την ομάδα Εν δυνάμει σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου έρχεται στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2016 στο θέατρο Αυλαία, στα πλαίσια του φεστιβάλ 51α Δημήτρια.

Ποια θέση έχει η φαντασία στον πραγματικό κόσμο; Πώς μπορεί να διαμορφώσει τον προσωπικό και το δημόσιο χώρο; Τι είναι σπίτι; Μπορεί ένα άτομο με αναπηρία να διαμορφώσει ελεύθερα το περιβάλλον στο οποίο ζει; Το σύστημα πρόνοιας έχει τη δυνατότητα να υπηρετήσει την ατομική ανάγκη και επιθυμία; Και ποιος μπορεί να απαντήσει στο βασανιστικό και επίμονο ερώτημα του γονέα: «Τι θα γίνει το παιδί μου, όταν εγώ φύγω;»

Η ανήσυχη ομάδα «Εν δυνάμει», που αποτελείται από άτομα με και χωρίς αναπηρίες, διερευνά την έννοια του χώρου ως αντανάκλαση της ταυτότητας του ατόμου. Στο όριο μεταξύ θεάτρου-ντοκουμέντου και θεάτρου επινόησης, η παράσταση – παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών – βασίζεται στη συλλογή προσωπικών ιστοριών των μελών της, με θέμα την αναπηρία.

«Το ‘άλλο’ σπίτι» είναι αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας, που πραγματοποιήθηκε τόσο με στοχευμένα εργαστήρια, ερωτηματολόγια και αυτοσχεδιασμούς της ομάδας «Εν δυνάμει», όσο και με συνεντεύξεις ανθρώπων που βρίσκονται στη δύσκολη κοινωνική συνθήκη να ζουν ακούσια εκτός της οικογενειακής δομής και προστασίας (γηροκομεία, άσυλα, ορφανοτροφεία, οικοτροφεία). Στην παράσταση, η κοινωνία, το «μεγάλο σπίτι» όλων μας, διασταυρώνεται με το «άλλο» σπίτι, αυτό που η κοινωνία παρέχει στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αλλά και με τα όνειρα, τις ελπίδες, τους φόβους και τις προσδοκίες των προσώπων-μελών της ομάδας «Εν δυνάμει». Διαφορετικές όψεις μιας αθέατης πραγματικότητας έρχονται στο φως, με στόχο να γεφυρωθεί η απόσταση που μας χωρίζει από αυτόν τον Άλλο διπλανό μας.

Η παράσταση «Το ‘άλλο’ σπίτι» αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας με το γενικό τίτλο «Το Άλλο το κανονικό», που είναι βασισμένη σε μια ιδέα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της ομάδας «Εν δυνάμει», Ελένης Δημοπούλου προκειμένου τα μέλη της ομάδας να μοιραστούν δημόσια τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από το πρίσμα ενός καλλιτεχνικού γεγονότος. Η ομάδα «Εν δυνάμει» ιδρύθηκε το 2008 από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου, με την πεποίθηση ότι η ζωή είναι καλύτερη όταν τη μοιράζεσαι δημιουργικά και με στόχο την πλήρη ένταξη ατόμων με δυνητικές ικανότητες στην κοινωνία.

Ταυτότητα  της παράστασης

Σύλληψη: Ελένη Δημοπούλου

Σκηνοθεσία & Μουσική: Ελένη Ευθυμίου

Έρευνα & συγγραφή κειμένου: Ελένη Ευθυμίου & ομάδα «Εν δυνάμει»

Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου

Σκηνικά: Richard Anthony

Κοστούμια: Λώρα Άννα Λούκας

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Χορογραφία & διδασκαλία κίνησης: Μέλπω Βασιλικού, Βιττόρια Κοτσάλου

Οπτικό περιβάλλον & βίντεο: Δημήτρης Ζάχος

Σχεδιασμός ήχου & ενορχήστρωση: Οδυσσέας Γκάλλιος

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Αντωνίου

Ερμηνεύουν: Κλειώ Αντωνοπούλου, Βάσω Ασίκογλου, Μαρία Δαχλύθρα, Ελευθερία Δρακουλίδου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Άννα Καλίντσεβα, Αναστασία Καρυοφύλλη, Ευαγγελίνα Καρυοφύλλη, Μαρία Κολτσίδα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Δημήτρης Μέξης, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος,  Βασίλης Πέτρου,  Ζωή Τζήκα, Αλέξανδρος Χάτσιος.

Οι συνθέσεις «Μόνη μου θέλω», «Απώλεια» και «Θέλω να μπορώ να θέλω-Dance» που ακούγονται στην παράσταση είναι του Οδυσσέα Γκάλλιου.

Παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Διαβάστε επίσης:

51α Δημήτρια – Αστυβάλ: Όχι πια χθες, μόνο αύριο!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ