«Το Άπειρο (Διάλογος Τρίτος)»: Ομαδική έκθεση στη Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς»

Στη Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Το Άπειρο (Διάλογος Τρίτος)», σε επιμέλεια Χρήστου Γιαννόπουλου.

Η έκθεση «Το Άπειρο (Διάλογος Τρίτος)» είναι μία συνάντηση καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Ιταλία σε μία από κοινού διερεύνηση των δυνατοτήτων της ζωγραφικής να συνδιαλλαγεί με τον ποιητικό λόγο. Παράλληλα, είναι η τρίτη αντίστοιχη έκθεση με την ιδέα του διαλόγου ανάμεσα σε καλλιτέχνες από τις δύο χώρες, πάντα σε χώρους με ιδιαίτερη σημασία για την εκάστοτε συνάντηση. Αυτή τη φορά, ο χώρος είναι η Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς», στην Πάτρα. Πρόκειται για το σπίτι που γεννήθηκε ο ίδιος ο ποιητής, αλλά, συμπτωματικά, και η Ιταλίδα συγγραφέας Ματθίλδη Σεράο, συγκυρία που συνέβαλε στην επιλογή του.

Όσον αφορά στον τίτλο «Το Άπειρο», είναι δανεισμένος από το ομώνυμο ποίημα του Τζιάκομο Λεοπάρντι από τη σειρά “Ειδύλλια”. Στην περίπτωση του Ιταλού ποιητή, ο ελληνικός όρος “ειδύλλιον” δεν έχει να κάνει απλά με μία ρομαντική ποιητική ή με μία βουκολική θεματική ενός φυσικού τοπίου, αλλά περισσότερο με τις ψυχικές καταστάσεις του ανθρώπου και με τις σκέψεις του πάνω στον χρόνο, την ιστορία και την ύπαρξή του. Παράλληλα, στην εικόνα που δημιουργεί ο Λεοπάρντι, η περιορισμένη θέα κινητοποιεί τη φαντασία, καθώς πίσω από τη μπροστινή σειρά με τα χαμηλά δέντρα κρύβονται απέραντες εκτάσεις, πέρα από τον ορίζοντα. Έτσι, ο Ιταλός ποιητής, προσκαλείται να κάνει μια συμβολική επίσκεψη στον Παλαμά και τη Σεράο και να συζητήσει με τους ομότεχνούς του, συνάντηση που είναι αντίστοιχη με αυτή των καλλιτεχνών της έκθεσης.

Επιπροσθέτως λοιπόν, στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκουμε το τοπίο που απεικονίζει με τους στίχους του ο Λεοπάρντι, μαζί με τις ψυχολογικές και φιλοσοφικές του προεκτάσεις, αλλά και τις πολλές σημασίες της λέξης “άπειρο” (όπως αιώνιο, ατελείωτο, διηνεκές, αέναο κτλ.).

Το τελικό αποτέλεσμα του συσχετισμού των έργων και των διαφορετικών επεξεργασιών των θεματικών της έκθεσης από κάθε καλλιτέχνη, είναι η παρέμβαση των έργων μέσα στην ήδη υπάρχουσα συλλογή και το αρχειακό υλικό και κυρίως η σχέση που αναπτύσσεται στον χώρο ανάμεσα στα μόνιμα εκθέματα και στα ζωγραφικά έργα που τοποθετήθηκαν προσωρινά δίπλα τους.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Lucia Baldini, Giovanni Blanco, Domenico Grenci, Michele Parisi, Thomas Scalco, Χρήστος Γιαννόπουλος, Βαγγέλης Γκόκας, Βασίλης Ζωγράφος, Χριστίνα Κάλμπαρη, Στέλλα Χριστοφή

Κεντρική εικόνα θέματος: Χρήστος Γιαννόπουλος, Χωρίς τίτλο 11 (Andrei), 2022-2023, λάδι σε αλουμίνιο, 30×40 εκ. Λεπτομέρεια του έργου

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ