Το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών ανοίγει τις πύλες του για μια θεατρική και μουσική εκδήλωση

Ύστερα από τριάντα χρόνια σιωπής, το αρχαίο θέατρο των Δελφών θα ανοίξει για μια μοναδική παράσταση, που διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρο…

Ύστερα από τριάντα χρόνια σιωπής, το αρχαίο θέατρο των Δελφών θα ανοίξει για μια μοναδική παράσταση, που διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Σάββατο 21 Ιουλίου, στις 21.30.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού πήρε την πρωτοβουλία να δώσει και πάλι ζωή στο αρχαίο θέατρο Δελφών, με στόχο την ανάδειξη ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας.

Στην απέριττη θεατρική και μουσική εκδήλωση θα πάρουν μέρος πολλοί διακεκριμένοι καλλιτέχνες.
Αποσπάσματα από έργα του αρχαίου δράματος και ποίηση θα αποδώσουν οι ηθοποιοί :
Γιάννης Βογιατζής,  Νίκος Καραθάνος, Ελένη Κοκκίδου, Λυδία Κονιόρδου, Όλια Λαζαρίδου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρένη Πιττακή, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο,  που αποτελούν οι  Γιώργος Δεμερτζής (βιολί α\’),  Δημήτρης Xανδράκης( βιολί β\’), Ντέηβιντ Μπόγκοραντ (βιόλα) και \’Αγγελος Λιακάκης (τσέλλο),  θα ερμηνεύσει τις Πέντε Ελληνικές Μελωδίες του Μωρίς  Ραβέλ, με τη συμμετοχή της σοπράνο Λένιας Ζαφειροπούλου και το Κουϊντέτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ, με τη συμμετοχή του Διονύση Γραμμένου.  

Το αρχαίο θέατρο των Δελφών βρίσκεται εντός του ιερού του Πυθίου Απόλλωνος και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό άκρο του, σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους. Το πρώτο λίθινο θέατρο κτίστηκε από ντόπιο ασβεστόλιθο τον 3ο αι. π.Χ. Το 160/159 π.Χ. ο Ευμένης ο Β΄, βασιλιάς της Περγάμου, χρηματοδότησε την επισκευή του θεάτρου, που απόκτησε πιο μνημειακή μορφή. Η σημερινή μορφή του θεάτρου ανάγεται στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος αι. μ.Χ.). Κατά την αρχαιότητα φιλοξενούσε μουσικούς και δραματικούς αγώνες, στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών των Πυθίων, των οποίων η σημασία προσέδωσε στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αίγλη. Το 1927 ο Άγγελος Σικελιανός και η Εva Palmer-Σικελιανού αναβίωσαν τις  Δελφικές Εορτές, στο πλαίσιο των οποίων διδάχτηκε ο Προμηθέας Δεσμώτης, η πρώτη μετά τους αρχαίους χρόνους, παράσταση στο αρχαίο θέατρο των Δελφών. Το 1930, στις δεύτερες (και τελευταίες) Δελφικές Εορτές παρουσιάστηκε σε επανάληψη ο Προμηθέας Δεσμώτης, μαζί με τις Ικέτιδες του Αισχύλου.  Έκτοτε, στο αρχαίο θέατρο των Δελφών δόθηκε περιορισμένος αριθμός παραστάσεων, από το Εθνικό Θέατρο (Οιδίπους Τύραννος, 1951, σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή), το Θέατρο Τέχνης (Πέρσες, 1967 και Όρνιθες, 1967, σκηνοθεσία Κάρολου Κουν) και άλλους θιάσους. Η τελευταία παράσταση (1992), πριν αρχίσουν τα έργα αναστηλώσεως, ήταν μία εορταστική μουσική εκδήλωση για την επέτειο των εκατό χρόνων από την έναρξη της μεγάλης ανασκαφής της Γαλλικής Αρχαιολογικής  Σχολής στο χώρο των Δελφών.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ