Το 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή …
με νέες ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα, ανάμεσα στις οποίες και η μικρή μήκους ταινία, Casus Belli του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη.
Την Πέμπτη το κοινό παρακολούθησε στην Μόστρα την ταινία Μιράλ του Τζούλιαν Σνέιμπελ, τη συγκινητική ιστορία μιας νεαρής Παλαιστίνιας, που μεγαλώνει σε μια κρίσιμη πολιτικά περίοδο. Η ταινία του Σνέιμπελ (γνωστός από το φιλμ Το Σκάφανδρο και η Πεταλούδα) καλύπτει αρκετές δεκαετίες.
Στη διασκευή αυτή του ομότιτλου βιβλίου της Ρούλα Τζεμπρέαλ, ο εβραϊκής καταγωγής Σνέιμπελ κατάφερε να συλλάβει την όλη ατμόσφαιρα μιας κρίσιμης περιόδου του ισραηλινο-παλαιστινιακού προβλήματος.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Με επίκεντρο το δράμα της ορφανής από μητέρα νεαρής Μιράλ, που μεγαλώνει σε μια σχολή ορφανών που ίδρυσε από το 1948 η Χίντι Χουσεϊνί, πρόσφυγας στα δικά της εδάφη, σε σκηνές που συνδυάζει με επίκαιρα της εποχής, ο -εκτός από σκηνοθέτης και ζωγράφος- Σνέιμπελ έφτιαξε μια συγκινητική, εικαστικά συναρπαστική, ταυτόχρονα τολμηρή σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτικά περίοδο, ταινία γύρω από την δίψα για εκπαίδευση αλλά και την ελπίδα για μια δίκαιη λύση, όπου τελικά οι δυο πλευρές θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά στα δικά τους ξεχωριστά κράτη.
Σε βιβλίο βασίστηκε και η ιαπωνική ταινία Norwegian Wood του Τραν Αν Χανγκ που προβλήθηκε επίσης στη Βενετία. Πρόκειται για το παγκόσμια γνωστό μυθιστόρημα του Χαρούκι Μουρακάμι, γύρω από τη νεολαία της δεκαετίας του 1960 και που αναφέρεται στην απώλεια και τις διάφορες απογοητεύσεις των φοιτητών σε μια μεταβατική, πολιτικά κρίσιμη περίοδο. Περίοδο που η νεολαία ξεσηκωνόταν ενάντια στο κατεστημένο.
Μέσα από τον απραγματοποίητο έρωτα ενός νέου για μια νέα, ο σκηνοθέτης κατάφερε με λεπτότητα, χιούμορ αλλά και ερωτισμό, με εικόνες εικαστικά προσεγμένες, και με πολύ ωραίες ερμηνείες, να δώσει μια γεύση από την όλη περίοδο.
Το βράδυ της Παρασκευής σε ειδική τελετή, θα απονεμηθεί και το ειδικό Χρυσό Λιοντάρι για το σύνολο του έργου του, στον Κινέζο σκηνοθέτη Τζον Γου.