Το δίδαγμα της σκιάς στην τέχνη της αρχαιότητος και της σημερινής εποχής, διάλεξη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Το Ίδρυμα Β.και Μ. Θεοχαράκη σας προσκαλεί στη διάλεξη των Α. Φασιανού και Κ.Ν. Καζαμιάκη με θέμα “Το δίδαγμα της σκιάς στην τέχνη της αρχαιότητος και της σημερινής εποχής”, στις 30 Νοεμβρίου 2013.
Στο τέλος θα παιχθεί, από τους ίδιους, θέατρο σκιών με θέμα τον Περσέα και την Ανδρομέδα.

Το Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη σας προσκαλεί στη διάλεξη των Α. Φασιανού και Κ.Ν. Καζαμιακη με θέμα “Το δίδαγμα της σκιάς στην τέχνη της αρχαιότητος και της σημερινής εποχής”, στις 30 Νοεμβρίου 2013.

Στο τέλος θα παιχθεί, από τους ίδιους, θέατρο σκιών με θέμα τον Περσέα και την Ανδρομέδα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. (1956-1960, εργαστήριο Γ. Μόραλη). Αγάπησε και μελέτησε την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη βυζαντινή εικονογραφία. Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην Ecole des beaux-arts του Παρισιού, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964), κοντά στους Clairin και Dayez. Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1974 ζει και εργάζεται μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Μόναχο, Τόκυο, Αμβούργο, Ζυρίχη, Μιλάνο, Βηρυτό, Στοκχόλμη, Λονδίνο κ.ά. Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και γνωστές διεθνείς διοργανώσεις ανά την υφήλιο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι: Salon comparaisons (Παρίσι 1970), Biennale του Sao Paulo (1971) και Βενετίας (1972), Graphics Biennale του Baden-Baden (1985) κ.ά.

Ο Φασιανός ασχολήθηκε επίσης με τη χαρακτική, το σχεδιασμό αφισών, καθώς και τη σκηνογραφία, συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο Αθηνών (“Αμερική” του Κάφκα, 1975, “Ελένη” του Ευριπίδη, 1976, “Όρνιθες” του Αριστοφάνη, 1978 κ.ά.). Ανέλαβε την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωστών ποιητών και συγγραφέων. Ξεχωρίζουν τα ονόματα των Ο. Ελύτη, L. Aragon, G. Apollinaire, Κ. Ταχτσή, Κ. Καβάφη, Α. Εμπειρίκου, Γ. Ρίτσου, Β. Βασιλικού κ.ά. Έργα του κοσμούν επίσης ειδικές εκδόσεις τέχνης, όπως λευκώματα με θέμα αρχιτεκτονικά τοπία, όψεις πόλεων κ.λπ. Έχει επίσης εκδώσει και δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Για το σύνολο της δουλειάς του έχουν γυριστεί τέσσερα φιλμς για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν μονογραφίες που αναφέρονται στην εικαστική παραγωγή του.

Κώστας Ν. Καζαμιάκης

1951: Γέννηση. Ηράκλειο Κρήτης.

1969:Αποφοίτηση από το εξατάξιο Καπετανάκειο γυμνάσιο Ηρακλείου.

1970-1975: Διπλωματούχος Τοπογράφος Μηχανικός Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

1975-1978: Μεταπτυχιακά στην Αρχιτεκτονική Φωτογραμμετρία στα αρχαία μνημεία.

1978-1984. Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ιδιαίτερη κατεύθυνση: Ιστορία τέχνης, Ιστορία Αρχιτεκτονικής, Αποκατάσταση Μνημείων.

1976-1977: Εργασία στον Επικούρειο Απόλλωνα Βασσών.

1977-2012: Εργασία στην Ακρόπολη των Αθηνών( Τεκμηρίωση και Αποκατάσταση Μνημείων)

1974-2013: Δημοσιεύσεις και ομιλίες για αρχιτεκτονικά, αρχαιολογικά, ιστορικά, καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά θέματα.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ