Το φετινό Βραβείο Πεζογραφίας 2013 του Λογοτεχνικού Περιοδικού Κλεψύδρα απονέμεται στον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη για το βιβλίο του «Το ελάχιστο ίχνος», εκδόσεις Ροδακιό, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτότυπη πλοκή, τους αδρούς και απρόβλεπτους χαρακτήρες, τις αφηγηματικές εναλλαγές και την εξαιρετική απεικόνιση του θεατρικού κόσμου.
Κριτική επιτροπή:
Εριφύλη Μαρωνίτη
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Γιώργος Συμπάρδης
Περικλής Λιανός
Νίκος Παπαγεωργίου
Έφη Ριζά
Η απονομή του βραβείου έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 14 Ιουνίου και ώρα 9.00 μ.μ. στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον (Σόλωνος 101, Αθήνα, τηλ.: 2103828161)
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το τρίτο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη από το 2000 – οπότε κυκλοφόρησαν κάνοντας αίσθηση “Οι τέσσερις τοίχοι”- λέγεται “Το ελάχιστο ίχνος” και μοιάζει με ουράνιο τόξο: γιατί σ’ αυτό συνοψίζεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα -χρωματική, αισθηματική και βιωματική- η πολυτάραχη ζωή ενός ανθρώπου.
Και όχι μόνο. Πάνω στη ζωή του κεντρικού ήρωα η ανάκλαση και η διάθλαση από άλλες ζωές δημιουργεί ένα συνεχές φάσμα, ένα φαινόμενο αφήγησης που καλύπτει πέντε δεκαετίες και μια διαδρομή από τα δάση του ορεινού βορρά στο αστικό τρίγωνο της αθηναϊκής θεατρικής πιάτσας. Ιώδες, πράσινο, ώχρα και κυανό, και οι διαβαθμίσεις τους, αλλά με διαφορετική οπτική γωνία και χρονική εκτροπή σε κάθε κεφάλαιο, κρατούν τον αναγνώστη αιχμάλωτο από την πρώτη σελίδα ως την τελευταία.
Ο μύθος λέει ότι στη βάση του ουράνιου τόξου κρύβεται ένα πιθάρι με χρυσάφι για όποιον μπορέσει να φτάσει εκεί. Εδώ ο θησαυρός είναι αλλιώς: η αστραφτερή αφηγηματική επιφάνεια υποστηρίζεται από πλέγματα “στοχαστικών προσαρμογών” όπου διασταυρώνονται το ταλέντο, η καταγωγή, η πίστη, οι δεσμοί αίματος, η ομορφιά, η διαπλοκή, η αξία, η θυσία, το χρήμα, ο φθόνος, η ηδονή, η αγάπη.
Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης γεννήθηκε το 1967 στις Σέρρες. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή της Αθήνας και στη Δραματική Σχολή Βεάκη. Εργάστηκε τρία χρόνια ως ηθοποιός σε παραστάσεις των Θόδωρου Τερζόπουλου, Πέπης Οικονομοπούλου, Γιάννη Τσαρούχη, Μίνωα Βολανάκη, Σταμάτη Φασουλή και του Θεατρικού Οργανισμού Μορφές. Κατοικεί στην Άνω Πεύκη. Το πρώτο του βιβλίο – “Οι τέσσερις τοίχοι”, 2000 – τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού “Διαβάζω”, μεταφράστηκε στα ιταλικά (Crocetti Editore 2002), στα γαλλικά (Albin Michel 2003), στα ισπανικά (Editiones Tempora 2004), στα αγγλικά (Marion Boyars 2006) και στα πορτογαλικά (Babel 2010). Στη Γαλλία κέρδισε το βραβείο “Laure Bataillon” (“το καλύτερο ξένο βιβλίο της χρονιάς στην καλύτερη μετάφραση”) από κοινού με τον μεταφραστή του Michel Volkovitch ενώ στην Αγγλία έφτασε στην τελική εξάδα για το Independent Foreign Fiction Prize 2007. To δεύτερο μυθιστόρημά του, “Ο φιλοξενούμενος” (Το Ροδακιό), κυκλοφόρησε το 2004 και εκδόθηκε επίσης στα αγγλικά από τις εκδόσεις Marion Boyars, με τίτλο “Stolen Time”. Το μονόπρακτο “Μεταμφίεση” (Ιανός, 2004) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα θεατρικών μονολόγων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, το 2003, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάκου, με ερμηνεύτρια τη Ράνια Οικονομίδου, το θεατρικό “Λα Πουπέ” ανέβηκε στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (2008) και στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών (2012) και το έργο για εφήβους “Στην οθόνη φως” (Το Ροδακιό, 2011) ανέβηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου. Στην πεζογραφική του παραγωγή, ακολούθησαν, η συλλογή διηγημάτων “Φυσικές ιστορίες” (Το Ροδακιό, 2006) και το μυθιστόρημα “Το ελάχιστο ίχνος” (Το Ροδακιό, 2013, που χρηματοδοτήθηκε από το γαλλοελληνικό πρόγραμμα στήριξης συγγραφέων ΕΚΕΒΙ-CNL, 2012-2013). Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε θεματικές ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο και σε λογοτεχνικά περιοδικά.