Το επετειακό πρόγραμμα για το 2021 θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναυλίες πασίγνωστων καλλιτεχνών, όπως οι Έρικ Κλάπτον, Πάτι Σμιθ και Τζον Λέτζεντ , αλλά και την παρουσίαση της νέας δουλειάς του πολυβραβευμένου συνθέτη της μουσικής των ταινιών του Τζέμς Μποντ και Σέρλοκ Χολμς, Ντέιβιντ Άρνολντ. Επίσης, θα παρουσιάσει και το χορευτικό έργο The Car Man, σε σκηνοθεσία του Μάθιου Μπορν. Ο εορτασμός έρχεται σε μια από τις πιο επισφαλείς στιγμές στην ιστορία του χώρου, λόγω των περιορισμών του Covid-19.
Ο ιστορικός χώρος στο Κένσινγκτον του Λονδίνου, σημείωσε απώλεια 18 εκατομμυρίων λιρών, συν 6,5 εκατομμύρια λίρες σε πωλήσεις εισιτηρίων με επιστροφή χρημάτων. Ο διευθύνων σύμβουλος Craig Hassall δήλωσε ότι η αίθουσα συναυλιών ήταν σε “εξαιρετικά επικίνδυνη θέση, χωρίς τρόπο αντικατάστασης των χαμένων εισοδημάτων μας”. Ωστόσο, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα του 2021, ο Hassal είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι να φιλοξενήσουμε ένα πλήρες καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το εορτασμό της 150ης επετείου μας».
Η ιστορία του Royal Albert Hall
Η Βασιλική Αίθουσα του Αλβέρτου – Royal Albert Hall είναι αίθουσα συναυλιών στο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο σχήματος ροτόντας που βρίσκεται στην περιοχή του νοτίου Κένσινγκτον, γνωστότερη ως Αλβερτόπολη. Την ιδέα της δημιουργίας του είχε ο φιλόμουσος και ερασιτέχνης συνθέτης βασιλικός σύζυγος της Βασίλισσας Βικτωρίας, πρίγκιπας Αλβέρτος όταν στα πλαίσια της μεγάλης έκθεσης του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε στο Χάιντ Παρκ το 1851, της οποίας ήταν πρόεδρος, βλέποντας το Κρύσταλ Πάλας που είχε ανεγερθεί τότε για τις ανάγκες της έκθεσης και που σημείωσε μεγάλη επιτυχία ανήγγειλε την ανάγκη της μελλοντικής ίδρυσης μιας μόνιμης μεγάλης αίθουσας τεχνών και επιστημών.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το 1861 πέθανε ο πρίγκιπας Αλβέρτος χωρίς να προλάβει να δει την ιδέα του να πραγματοποιείται. Τότε αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διεργασίες της πραγμάτωσης του ονείρου του. Ένα μέρος των χρημάτων δόθηκε από τα έσοδα της προηγούμενης έκθεσης ενώ το μεγαλύτερο μέρος καλύφθηκε από δημόσιο έρανο που ενέκρινε η Βασίλισσα. Έτσι στις 20 Μαΐου του 1867 η Βασίλισσα Βικτώρια έθεσε το θεμέλιο λίθο ονομάζοντας το υπό ανέγερση κτίριο “Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χωλ” τιμώντας το νεκρό σύζυγό της.
Έχει επίσης διαδραματίσει ρόλο στην πολιτική και κοινωνική αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, φιλοξενώντας συναντήσεις, ψηφοφορίας και ομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Ο Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Δαλάι Λάμα, η Έμελιν Πάνκχερστ, ο Νέλσον Μαντέλα και η βασιλική οικογένεια έχουν φιλοξενηθεί στηνν ιστορική αίθουσα.
Το κτίριο έχει διαβαθμιστεί στη πρώτη κατηγορία των διατηρητέων κτιρίων της Αγγλίας και η αίθουσά του θεωρείται μία από τις σημαντικότερες και δημοφιλέστερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου και ίσως με τη μεγαλύτερη χρηστικότητα ιστορικών κτιρίων. Αφαιρούμενης της απλής τουριστικής επισκεψιμότητας σχεδόν καθημερινά δίδονται παραστάσεις, ή πραγματοποιούνται εκθέσεις, ομιλίες, συνέδρια κ.λπ. όπως και τα γνωστά κοντσέρτα του BBC που ετησίως φθάνουν κατά μέσο όρο τις 350.