Το Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν στην Καμπούλ άνοιξε ξανά τις πόρτες του για πρώτη φορά από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, στις 15 Αυγούστου. Ωστόσο, σύμφωνα με το Associated Press, υπάρχουν συχνές διακοπές ρεύματος, το προσωπικό παραμένει απλήρωτο και οι πολιτοφυλακές των Ταλιμπάν έχουν τον ρόλο secutiry.
Το ιστορικό μουσείο, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας και φιλοξενεί αντικείμενα που χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή έως τον 20ο αιώνα. Οι καθημερινές επισκέψεις στο μουσείο κυμαίνονται από 50 έως 100. Οι ώρες λειτουργίας αναφέρονται στον ιστότοπο, αν και είναι αβέβαιες, καθώς δεν γνωρίζουμε πότε ενημερώθηκαν για τελευταία φορά.
Οι εικόνες τουυ AP δείχνουν στις 6 Δεκέμβρη έναν μαχητή των Ταλιμπάν να φωτογραφίζει αντικείμενα με το κινητό του τηλέφωνο ενώ σε μια άλλη φωτογραφία βλέπουμε τον συντηρητή του μουσείου, Mohammad Name Noorzai, να αποκαθιστά ένα αρχαίο κεραμικό αντικείμενο.
Το πρακτορείο Τύπου Khaama, το οποίο εδρεύει στο Αφγανιστάν, αναφέρει ότι «το Υπουργείο Πληροφοριών και Πολιτισμού των Ταλιμπάν θα παραμείνει αφοσιωμένο στη διατήρηση των ιστορικών αρχαιοτήτων και μνημείων του Αφγανιστάν».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Όμως, πρίν από 20 χρόνια, δηλαδή την τελευταία φορά που η Καμπούλ ήταν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν έχασε περίπου το ήμισυ της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Ο νόμος της Σαρία που εφαρμόζουν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν απαγορεύει την απεικόνιση εικόνων, ανθρώπινων σωμάτων και άλλων θεοτήτων. Ακόμα απαγορεύονταν η είσοδος σε γυναίκες, οι οποίες τώρα υποχρεούνται να συνοδεύονται από άνδρες και να φορούν πέπλο.
Μάλιστα, το 2001 οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν Βούδες του 6ου αιώνα, που ήταν σκαλισμένοι στην κοιλάδα Bamyan, στο κεντρικό Αφγανιστάν. Πολλοί εξακολουθούν να φοβούνται ότι η πολιτιστική κληρονομιά του Αφγανιστάν θα υποστεί τεράστιες καταστροφές. Τον Αύγουστο, το μουσείο δημοσίευσε μια δήλωση λέγοντας ότι «η χαοτική κατάσταση προκαλεί τεράστια ανησυχία για την ασφάλεια των αντικειμένων του μουσείου».
Εν τω μεταξύ, μια ομάδα Αφγανών καλλιτεχνών και δημιουργικών έχουν στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον και σε άλλους ηγέτες από όλο τον κόσμο , ζητώντας βοήθεια. Η ανοιχτή επιστολή, η οποία έχει δημοσιευθεί στα γαλλικά, τα φαρσί, τα αγγλικά και τα γερμανικά, περιγράφει την μεγάλη συμβολή των Αφγανών καλλιτεχνών τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην πολιτιστική κουλτούρα του τόπου.
Πληροφορίες και κεντρική φωτογραφία θέματος: theartnewspaper.com