Tο φαινόμενο Bob Dylan – Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Ποικίλα συναισθήματα προκάλεσε η ανακοίνωση του φετινού νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 13 Οκτωβρίου. Στο άκουσμα του ονόματος του Bob Dylan εκατοντάδες συζητήσεις και σχόλια ξεκίνησαν στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αξία της προσφοράς και του έργου του σπουδαίου μουσικού και ποιητή.

Ποικίλα συναισθήματα προκάλεσε η ανακοίνωση του φετινού νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 13 Οκτωβρίου. Στο άκουσμα του ονόματος του Bob Dylan εκατοντάδες συζητήσεις και σχόλια ξεκίνησαν στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αξία της προσφοράς και του έργου του σπουδαίου μουσικού και ποιητή.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2016 πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη με τίτλο Το φαινόμενο Bob Dylan.

Από τους πιο προσηλωμένους φίλους του έργου και του βίου της ιδιοφυΐας που ακούει στο όνομα Bob Dylan, ο ποιητής και συγγραφέας Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης εξετάζει στο βιβλίο του πτυχές του βίου και εκφάνσεις της τέχνης του μεγάλου δημιουργού, ενώ ρίχνει φως σε γνωστές και άγνωστες πλευρές του. Θεωρώντας ότι ο Dylan είναι ένας σημαντικός χρονικογράφος του 20ού αιώνα, αναλύει το Φαινόμενο Dylan και επιχειρεί τολμηρές συσχετίσεις με άλλες προσωπικότητες, όπως ο Allen Ginsberg και ο Guy Debord. Το βιβλίο κοσμείται με ασπρόμαυρες πολαρόιντ αλλά και ένα έγχρωμο ένθετο που υπογράφει η φωτογράφος Μαρίλη Ζάρκου.

Η σχέση του Μπαμπασάκη με τον Dylan ξεκίνησε ήδη από την παιδική του ηλικία. Το πρώτο άλμπουμ που αγόρασε ήταν το Desire, ένας δίσκος πουι του άλλαξε τη ζωή. Όπως λέει ο ίδιος: «Υπάρχουν έργα τέχνης που σε κλείνουν στο σπίτι. Άλλα, που σε βγάζουν στον δρόμο, που σε στέλνουν σε λαβυρίνθους από τους οποίους αρνείσαι πεισματικά να βγεις. Τέτοια είναι τα τραγούδια, οι στίχοι και η φωνή του Τροβαδούρου. Σε στέλνει μακριά από το σπίτι, μακριά από την όποια ασφάλεια, σε τοπία φλεγόμενα». Από τότε μέχρι και σήμερα, δεν έπαψε ποτέ να εμπνέεται από την ποίηση και την προσωπικότητα του ποιητή.

Ο Bob Dylan γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1941. Το πραγματικό του όνομα είναι Robert Allen Zimmerman. Τον Αύγουστο του 1962, άλλαξε επισήμως το όνομά του σε Βob Dylan, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Φαίνεται πως το εμπνεύστηκε από τον μεγάλο Ουαλό ποιητή Dylan Thomas του οποίου υπήρξε λάτρης.

Ο μύθος που έχει δημιουργηθεί γύρω του οφείλεται κυρίως σε αυτό που ο Orson Welles αποκαλούσε «χαρακτήρα»· είναι κάτι πέρα από το ταλέντο, η αύρα και η γοητεία που αποκτά κανείς μέσα από τον τρόπο ζωής του, μέσα από τις αποφάσεις του, μέσα από το πώς αντιμετωπίζει τον κόσμο που τον περιβάλλει. Και ο βίος του Dylan είναι μακρύς και πολυτάραχος.
Το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με πολιτικές κινητοποιήσεις και ξεσηκωμούς, με προδοσίες και σκάνδαλα, με ορισμένες από τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας. Ο Dylan δεν γράφει απλώς τραγούδια. Περιπλανιέται στα σοκάκια της Νέας Υόρκης και αφουγκράζεται το βουητό της μεγαλούπολης, ενώ, συνάμα, καταβυθίζεται στις προφητικές εικόνες των ποιητών. Σχετίστηκε με κάποιους από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες των τελευταίων πενήντα χρόνων, όπως η Joan Baez, ο Allen Ginsberg και ο Michael McClure. Η δύναμη των στίχων του, η μαγεία της μουσικής αλλά και η ζωγραφική του μετουσιώνουν τον κόσμο γύρω του σε καθαρή ποίηση.
Είναι αλήθεια πως ο Dylan άλλαξε τη ζωή χιλιάδων αντρών και γυναικών στη δεκαετία του 1960, αλλά και μετέπειτα. Είναι κάτι περισσότερο από εκφραστής της εποχής μας, και φυσικά είναι κάτι πολύ περισσότερο από θρυλικός τραγουδοποιός: o Dylan είναι ποιητής. Είναι η φωνή των καιρών μας.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ