Το φεγγάρι έσβησε στην Αλεξάνρεια – Απόστολος Πολυζωίδης

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου Το φεγγάρι έσβησε στην Αλεξάνρεια, του Απόστολου Πολυζωίδη, ξεδιπλώνεται η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Αλεξάνδ

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου Το φεγγάρι έσβησε στην Αλεξάνρεια, του Απόστολου Πολυζωίδη, ξεδιπλώνεται η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Αλεξάνδρειας, καθώς και της σύγχρονης του 20ού αιώνα.

Όπως είναι γνωστό, η Αλεξάνδρεια του 3ου αιώνα π.Χ. συνετέλεσε στην ανάπτυξη της επιστήμης και της διανόησης του δυτικού πολιτισμού. Ο αναγνώστης θα γνωρίσει τον Ευκλείδη, τον Ήρωνα και άλλους επιστήμονες, εφευρέτες, ποιητές, συγγραφείς και φιλοσόφους. Θα παρακολουθήσει τη σύλληψη και την ανέγερση του Φάρου – του έβδομου θαύματος του κόσμου –, και την ίδρυση του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης που λειτούργησαν σαν πανεπιστήμιο την εποχή εκείνη.

Θα απολαύσει, επίσης, την Αλεξάνδρεια, που η άνθησή της άρχισε στα μέσα του 19ου αιώνα και εξελίχθηκε στον 20ό αιώνα, με την εισροή Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων, σε μια ακμάζουσα κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη. Τέλος, ο συγγραφέας, με την αυθεντικότητα του αυτόπτη μάρτυρα, αναφέρεται στην έξαρση του αιγυπτιακού εθνικισμού, στην ανατροπή του πολιτειακού καθεστώτος και στο βίαιο αποκλεισμό της διώρυγας του Σουέζ, με αποτέλεσμα την παρακμή της Αλεξάνδρειας.

Ο Απόστολος Πολυζωίδης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια από Έλληνες γονείς. Αποφοίτησε από το αγγλικό σχολείο Victoria College, σπούδασε ιατρική και μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία. Διπλωματούχος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών και Ορθοπαιδικών του Λονδίνου, εργάστηκε στην Αγγλία συνολικά τριάντα πέντε χρόνια, εκ των οποίων τα είκοσι τρία ως διευθυντής Ορθοπαιδικής σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Όταν ο νεαρός Πολυζωίδης περπατούσε στην παραλία, στο κέντρο και στα σοκάκια της Αλεξάνδρειας, του ήταν ανεξήγητο που δεν είχε απομείνει τίποτε από την αρχαία ελληνική πόλη με το Φάρο, το έβδομο θαύμα του αρχαίου κόσμου, το Μαυσωλείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη Βιβλιοθήκη, το Μουσείο και τα παλάτια των Πτολεμαίων που έζησαν από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ. Τη δεκαετία του 1950 είχε την ατυχία να είναι μάρτυς της παρακμής της ελληνικής παροικίας στην Αλεξάνδρεια. Από τα νεανικά του χρόνια, επηρεασμένος από τη μετάλλαξη της Αλεξανδρινής ιστορίας, μελετούσε τη συγγραφή ενός βιβλίου, πράγμα που τελικώς έγινε μετά την εγκατάσταση του ίδιου και της οικογένειάς του στο κέντρο του Αιγαίου, στην Πάρο. Τρύφων

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ