Στα 1000 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα στους καταρράκτες και τα δάση του Σμόλικα, πραγματοποιείται από το 2014 το Φεστιβάλ Κεράσοβο, ένας θεσμός που αναδεικνύει τις μουσικές και χορευτικές παραδόσεις των Βαλκανίων με έμφαση στη νέα δημιουργία.
Μετά από μια διετή παύση λόγω κορωνοϊού και την κυκλοφορία του δίσκου Lamenta της Ξανθούλας Ντακοβάνου, καλλιτεχνικής διευθύντριας και δημιουργού του Φεστιβάλ Κεράσοβο, ο θεσμός επανέρχεται φέτος στο χωριό Κεράσοβο ή Αγία Παρασκευή Κόνιτσας από όπου ξεκίνησε, με μουσική θεματολογία σχετική με τις παραδόσεις της Μεσογείου.
Τα σεμινάρια
Το πρόγραμμα αποτελείται από μουσικά σεμινάρια στα οποία συρρέουν μαθητές και διακεκριμένοι δάσκαλοι από όλη την Ευρώπη, αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συναυλίες.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Φέτος στα μουσικά σεμινάρια, οι συμμετέχοντες θα διδάσκονται καθημερινά από 24-26 Ιουλίου τραγούδια της Μεσογείου από την Ξανθούλα Ντακοβάνου, ρυθμούς και κρουστά της Μεσογείου από το Σόλη Μπαρκή και μελωδίες των Ρομά της Τουρκίας και των Βαλκανίων από τον εξαιρετικό Γάλλο κλαρινετίστα και σαξοφωνίστα Laurent Clouet. Τα σεμινάρια είναι ανοιχτά σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε επιπέδου και οι εγγραφές συνεχίζονται.
Οι συναυλίες
Τρεις χώροι θα φιλοξενήσουν τις συναυλίες: το σχολείο, η πλατεία και η αυλή της εκκλησίας του χωριού. Ειδικότερα, οι συναυλίες θα ξεκινήσουν στο σχολείο στις 24 Ιουλίου, με τη solo performance του Σόλη Μπαρκή «Κρουστή Παραμυθία», όπου ο δεξιοτέχνης μάγος των ηχοχρωμάτων θα εξερευνήσει μπροστά μας όργανα και ρυθμούς από όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Οι συναυλίες θα συνεχιστούν στην κεντρική πλατεία του χωριού στις 25 Ιουλίου, με μελωδίες της Μεσογείου από Ανατολή ως Δύση με τους Ξανθούλα Ντακοβάνου (τραγούδι), Laurent Clouet (κλαρίνο, σαξόφωνο), Ταξιάρχη Βασιλάκο (ακορντεόν) και Σόλη Μπαρκή (κρουστά). Το Φεστιβάλ θα κλείσει στην αυλή της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου, με τις παρουσιάσεις των μουσικών σεμιναρίων καθώς και με παραδοσιακό ηπειρώτικο πανηγύρι του χωριού.
Στηρίζουν την προσπάθεια η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Συνεταιρισμός Κοινής Αγροτικής Χορτονομής της Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας, η Αδελφότητα Κερασοβιτών Αθήνας «Το Κεράσοβο» και η εταιρεία InCreation με την ευγενική προσφορά τεχνικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια, το φετινό Φεστιβάλ Κεράσοβο αποτελεί «μια περίτρανη απόδειξη, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ότι ακόμα και με περιορισμένους οικονομικούς πόρους μπορούμε με αγάπη να δημιουργούμε κοινοτικά και να μοιραζόμαστε τη μουσική, με σεβασμό στη φύση».
Οι συμμετέχοντες στα μουσικά σεμινάρια κι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου, τα μονοπάτια και τις κορυφές του Σμόλικα και την εξαιρετικά πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση του χωριού, που οι ντόπιοι μοιράζονται απλόχερα στο πολυεθνικό μωσαϊκό του φεστιβάλ. Το κοινό συνθέτουν συνήθως πλήθος ευρωπαίων μουσικών, με πολυπληθέστερους τους Γάλλους, καθώς οι ιδρυτές του Φεστιβάλ Ξανθούλα Ντακοβάνου και Ταξιάρχης Βασιλάκος είναι καλλιτέχνες με διεθνή πορεία στο Παρίσι.
Παραγωγή: ΜΟΥΣΑ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ξανθούλα Ντακοβάνου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Χαρά Μπουργκάνη
Τεχνική ομάδα: Παναγιώτης Τσελίκας, Μαρία Τσελίκα
Οργάνωση παραγωγής: Κωνσταντίνος Μηνάς, Φώτης Καρράς, Νίκη Κωσταρέλη
Με την ευγενική υποστήριξη των: Περιφέρεια Ηπείρου, InCreation, Συνεταιρισμός Κοινής Αγροτικής Χορτονομής Αγίας Παρασκευής, Αδελφότητα Κερασοβιτών Αθήνας «Το Κεράσοβο».
Βιογραφικά εκπαιδευτών
Ξανθούλα Ντακοβάνου: Τραγουδίστρια, συνθέτης, μουσικοθεραπεύτρια, με 3 άλμπουμ στο Παρίσι στο ενεργητικό της και 13 συμμετοχές σε δουλειές άλλων καλλιτεχνών πάνω στο πολυφωνικό τραγούδι και τους ήχους της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Η τελευταία της δουλειά με τίτλο Lamenta, έφτασε μέχρι το Φεστιβάλ της Αβινιόν. Στο σεμινάριο της Ξανθούλας Ντακοβάνου θα εξερευνήσετε γυναικείες φωνές και θα μάθετε τραγούδια της Μεσογείου.
Σόλης Μπαρκή: Ταλαντούχος μουσικός κρουστών και εικαστικός, γνωστός για την τελετουργία που δημιουργεί με ιδιαίτερα όργανα απ’ όλο τον κόσμο, όπως τα μπεριμπάο, ντιτζεριντού, σφυρίχτρες αλλά και ιδιόφωνα σαν τη στάμνα, τα κουδούνια, τα σείστρα, τα κρόταλα. Στο σεμινάριό του θα ανακαλύψετε κρουστά της Μεσογείου όπως το μπεντίρ, θα μάθετε τεχνικές παιξίματος, και ρυθμικούς σχεδιασμούς. Το ταξίδι θα σας οδηγήσει μέχρι την Ινδία και τη ρυθμική τέχνη “Konnakol”.
Laurent Clouet: Εκλεκτός κλαρινετίστας και σαξοφωνίστας γαλλικής καταγωγής, ο Laurent Clouet ειδικεύτηκε στις μουσικές της Ανατολικής Ευρώπης δίπλα σε μεγάλους οργανοπαίκτες αυτού του ρεπερτορίου. Ο Laurent είναι ενεργό μέλος των σχημάτων Bey.Ler.Bey Trio, Selanik Turbo Bend, Beygale Orkestra, Infernal Biguine κ.α. Στο σεμινάριό του θα διδάξει τραγούδια των Ρομά της Τουρκίας και των Βαλκανίων.