Το Video Art Μηδέν συνεργάζεται με το Α’ Εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, συμμετέχοντας στο ακαδημαϊκό project που υλοποιεί φέτος το εργαστήριο με θέμα “ARTificial Intelligence”. Σε αυτό το πλαίσιο, το Video Art Μηδέν ετοίμασε μια ενότητα βιντεοτέχνης για προβολή στους φοιτητές του εργαστηρίου, την οποία μοιράζεται διαδικτυακά με όλους τους φίλους και το κοινό του φεστιβάλ, σε μια προσπάθεια να προβάλλονται έργα, να συνεχίζεται η εικαστική δραστηριότητα και ο καλλιτεχνικός διάλογος και να ανταλλάσσονται δυνατές εικόνες τέχνης στις πρωτόγνωρες μέρες απομόνωσης που διανύουμε λόγω του κορονοϊού.
Η ενότητα θα παραμείνει διαθέσιμη στο youtube μέχρι τέλος Απριλίου στο link.
Το “ARTificial Intelligence”, σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου, παρουσιάζει 8 έργα που διαπραγματεύονται μια σειρά προβληματισμών για την εποχή του “homo digitalis” και της τεχνητής νοημοσύνης, θέτοντας ερωτήματα για τη φυσική αποσωματικοποίηση και τη σταδιακή ψηφιοποίηση και εικονικοποίηση του κόσμου μας, των κοινωνιών μας και της σκέψης μας. Είτε εκθέτοντας την ειρωνική διάσταση του «έξυπνου κόσμου» μας, είτε διερευνώντας μια αλγοριθμική συναισθηματική νοημοσύνη, είτε αναλύοντας την «τεχνητή περιέργεια» και την «αυτο-εξέλιξη» των bots, όλα τα έργα έχουν ένα κοινό στοιχείο: εντοπίζουν και αποκωδικοποιούν την ανθρώπινη συμπεριφορά στην ψηφιακή εποχή και ανατέμνουν τη σχέση μας με τον εαυτό μας και με τον “άλλον”. Τι πρέπει να θυσιάσουμε για να προσεγγίσουμε έναν υποτιθέμενα τέλειο μελλοντικό κόσμο;
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες/έργα:
–Juergen Trautwein & Silvia Nonnenmacher, Meta_Face, ΗΠΑ 2017, 2.09
–Di Hu, Les Objets Du Système, Κίνα 2019, 4.00
–Landia Art and Economy Foundation, Chatbot Dialogs, Γερμανία 2019, 4.58
–Landia Art and Economy Foundation, Human Applications, Γερμανία 2019, 13.18
–Elliott Nicole J. Waller & Fabian Forban, AEI (artificial emotional intelligence), Σουηδία/Γερμανία, 2019, 4.10
–Yvana Samandova & Borjan Zarevski, Artificial Intelligence VS Aristotle// beta 0.98, Γαλλία, 2019, 4.21
–Katerina Athanasopoulou & Eleni Ikoniadou, Her Voice, Μ. Βρετανία 2019, 5.32
–Sven Windszus, PURE WHITE, Γερμανία 2017, 3.00
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Αναλυτική περιγραφή των έργων μπορείτε να βρείτε εδώ.
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια του Απριλίου, δύο ακόμη ενότητες του VideoArtΜηδέν είναι διαθέσιμες online, μέσα από συνεργασίες με ξένους οργανισμούς και φεστιβάλ:
– μέχρι τέλος Απριλίου, η ενότητα ελληνικής βιντεοτέχνης Down to Earth θα παρουσιάζεται online ως μέρος του New Media Fest 2020 εδώ. (επιλέγετε “WOW.08 – Programunits 14-15”).
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Άννα Βάσωφ, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Πάνος Μαζαράκης, Γιάννης Κρανιδιώτης, Αλέξης Καραντάνας, Κατερίνα Αθανασοπούλου, Βασίλης Καρβούνης. Επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου.
– συνεχίζεται μέχρι τις 22 Απριλίου η μετάδοση της ενότητας ελληνικής βιντεοτέχνης Inscapes στο ιταλικό εξειδικευμένο κανάλι βιντεοτέχνης Visual container TV.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ελένη Μουστάκα, Θωμάς Βαλλιανάτος, Σοφία Λιάρου, Φένια Κωτσοπούλου, White Dog Films [Δημήτρης Παπαδόπουλος], Χριστίνα Μερτζάνη / freefallcompany, Αλίκη Χιωτάκη & Δημήτρης Μπαρνιάς. Επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου.
Video Art Μηδέν
Το Video Art Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.
Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις βασικές και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Έχει δημιουργήσει ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.
Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Μαργαρίτα Σταυράκη