Η Συλλογή Βελιμέζη αποτελεί τη μοναδική δημοσιοποιημένη ιδιωτική συλλογή εικόνων, της οποίας τα έργα καλύπτουν έξι αιώνες καλλιτεχνικής παραγωγής, από τον 15ο έως και τον 20ό αιώνα. Στη σπουδαία αυτή συλλογή μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης περιλαμβάνονται έργα, τα οποία από πλευράς τεχνοτροπίας ανήκουν στην Κρητική σχολή, όπως το «Πάθος του Χριστού», έργο που έχει αποδοθεί στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλo, καθώς και έργα εξαιρετικών καλλιτεχνών, όπως του Άγγελου Πιτζαμάνου και του Εμμανουήλ Τζάνε.
Η Επτανησιακή σχολή εκπροσωπείται με έργα του Κωνσταντίνου Κονταρίνη, του Νικόλαου Καλλέργη και του Νικόλαου Κουτούζη. Ωστόσο, ο πλούτος της συλλογής δεν διαφαίνεται μόνο στα ενυπόγραφα έργα της, αλλά και στο πλήθος των εικόνων που θεματικά και από πλευράς τεχνοτροπίας αποδίδουν παραστατικά την εξέλιξη της μεταβυζαντινής ζωγραφικής από τον 15ο αιώνα και έπειτα στον ελλαδικό χώρο.
Η συλλογή επίσης περιλαμβάνει έργα ξυλογλυπτικής προερχόμενα από εργαστήρια της Βόρειας Ελλάδας, όπως επιστύλια τέμπλου και βημόθυρα, αλλά και μοναδικά ανθίβολα από τους Χιονάδες της Βορειοδυτικής Ηπείρου. Τέλος, στη συλλογή περιλαμβάνονται και περίτεχνα λειτουργικά αντικείμενα.
Στη νέα ιστοσελίδα γίνεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένα η ψηφιακή παρουσίαση τής Συλλογής Βελιμέζη, με φωτογραφίες, ανάλυση των έργων, βιβλιογραφία και δημοσιεύσεις, ενώ συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν την ιστορία της συλλογής, από τη συγκρότησή της από τον Αιμίλιο Βελιμέζη (1901-1946), μέχρι σήμερα και τη δωρεά σημαντικού μέρους της από τις οικογένειες Χρήστου και Αιμίλιου Φ. Μαργαρίτη και Αλέξανδρου Γ. Μακρή στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Σημαντικό μέρος αφιερώνεται στα ταξίδια της Συλλογής σε δεκάδες μουσεία σε όλο τον κόσμο.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η μόνιμη έκθεση της συλλογής Αιμιλίου Βελιμέζη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη εγκαινιάστηκε το 2019 από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο και αποτελείται από 68 εικόνες από τη Συλλογή του ιδίου και των διαδόχων του. Μέσα από ένα βίντεο, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν ψηφιακά στην έκθεση από τον κ. Χρήστο Μαργαρίτη, έναν από τους δωρητές και επιμελητή της έκθεσης*.
Η ιστοσελίδα δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τη συμβολή της κ. Νανώς Χατζηδάκη, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της αρχαιολόγου κ. Ανδρομάχης Κατσελάκη και της ιστορικού τέχνης κ. Μαρίας Νάνου, οι οποίες συναίνεσαν στη δημοσίευση σημαντικών στοιχείων από τις μελέτες τους. Ευχαριστίες οφείλονται στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο έχει στην κατοχή του μέρος της συλλογής, ενώ συνέβαλε κατά τα προηγούμενα χρόνια καθοριστικά στη διατήρηση και την προβολή της, καθώς και στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.