Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση: Γιάννης Ψυχοπαίδης – Το κόκκινο και το μαύρο – Χαρακτική 1963-2013, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013, στο Μέγαρο Εϋνάρδου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται χαρακτικά, έργα του καλλιτέχνη από το 1963 έως το 2013. Η δουλειά αυτή του Ψυχοπαίδη εμπνέεται από την καθημερινότητα και την πολιτική κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών.
Όπως ο ίδιος αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης: «Κυπριακό, διαδηλώσεις για την Παιδεία, Ιουλιανά, ανέκδοτα βήματα στο βασίλειο της νεανικής μας ελευθερίας και των νεανικών μας ψευδαισθήσεων. Και μέσα σ’ αυτή τη μαχητική κινητικότητα, αυτά που ζούσαμε το πρωί τα ζωγραφίζαμε το βράδυ […] Στην πολυχρωμία της ταραγμένης δεκαετίας του ΄60 η εικαστική έκφραση σημάδεψε και σημαδεύτηκε έντονα από τους πνευματικούς κραδασμούς, τους πολιτικούς ανέμους και τις κοινωνικές θύελλες του καιρού της […] Και η χαρακτική —παρεμβατική και άμεση— ήταν η πρώτη που μπορούσε να μοιραστεί τις ιδέες και τις μορφές της, να βρεθεί σε άμεσο διάλογο με την κοινωνία, να επιδράσει με απλότητα και φειδώ στο μυαλό και την ψυχή με όπλο της όχι το μοναδικό/αυθεντικό καλλιτέχνημα, αλλά το πολλαπλό αντίτυπο με τους άπειρους αποδέκτες […] Η χαρακτική —η ξυλογραφία, η λιθογραφία, η χαλκογραφία— συνόψιζαν με την μαυρόασπρη εκδοχή τους την περιπέτεια και την αγωνία του λιτού και του λίγου να εκφράσει με αμεσότητα το ζωντανό, το ουσιώδες και το αυθεντικό».
Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Από το 1963 μέχρι το 1968 σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία του γερμανικού κράτους στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου (1971-76). Ιδρυτικό Μέλος της ομάδας «Νέοι Έλληνες ρεαλιστές» (1971-73). Ιδρυτικό μέλος του κέντρου Εικαστικών Τεχνών (ΚΕΤ, Αθήνα 1974-76). Μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας 10/9 του Μονάχου (1975). Προσκεκλημένος του καλλιτεχνικού προγράμματος του Δυτικού Βερολίνου DAAD (1977). Από το 1977 μέχρι και το 1986 ζει και εργάζεται στο Δ. Βερολίνο. Από το 1987 μέχρι και το 1992 ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Το 1994 εκλέγεται καθηγητής και το 2012 ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις του έργου του στην Ελλάδα, Γαλλία, Δυτ. και Ανατ. Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γιουγκοσλαβία, Ιρλανδία, Αλβανία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Αλγερία, Κύπρο, Αμερική, Σουηδία κλπ. σε ιδιωτικές γκαλερί, πινακοθήκες και μουσεία.