Στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης θα απολαύσουμε, από το Κουαρτέτο Σαξοφώνων «Ώσμωσις», τους Χρίστο Ζένιο (σοπράνο σαξόφωνο), Αντώνη Φωτιάδη (άλτο σαξόφωνο), Θεόφιλο Σωτηριάδη (τενόρο σαξόφωνο) και Γιάννη Μυράλη (βαρύτονο σαξόφωνο), σε ένα πρόγραμμα πρωτότυπων έργων αλλά και διασκευών Ελλήνων συνθετών. Συγκεκριμένα, θα ερμηνευτούν τα έργα: Κωίτικα (1989) του Μ. Αδάμη (1929-2013), Typewriter Tune (2006) του Γ. Κουμεντάκη (γ. 1959), Hooked (again) (2019) του Σ. Τσιλιγγιρίδη (γ. 1977), Κυπριακή Σουίτα (1969/2023) του Ά. Μπαλτά (γ. 1948) και Point of No Return (2008) του Γ. Κουμεντάκη σε μεταγραφή για κουαρτέτο σαξοφώνων (2022) του Α. Φωτιάδη.
Με την ευκαιρία της συναυλίας, την Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου 9:30-12:30, ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Γιάννης Μυράλης, θα προσφέρει στο ΚΩΘ ένα σεμινάριο με τίτλο “Οργανική μουσική εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Βασιζόμενοι στο παρελθόν, ατενίζοντας το μέλλον”. Και στις δύο δράσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Το νεοσύστατο Κουαρτέτο Σαξοφώνων Ώσμωσις (Οsmosis) δημιουργήθηκε από τέσσερις διακεκριμένους σολίστες και παιδαγωγούς από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι συνένωσαν τις δυνάμεις τους φιλοδοξώντας να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην προώθηση της Ελληνικής μουσικής δωματίου για σαξόφωνο. Επιδιώκουν να αναβιώσουν με την τέχνη τους έργα του ρεπερτορίου που είναι «κρυμμένα» και ξεχασμένα και ταυτόχρονα να εμπνεύσουν εν ζωή συνθέτες για την παραγωγή νέων δημιουργιών. Για παράδειγμα, το κουαρτέτο αποπειράται να συνδυάσει πρωτότυπα και διασκευασμένα έργα του σύγχρονου συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη, αρμονικά συνυφασμένα με τις αναγεννησιακές μελωδίες ενός άλλου σπουδαίου Κρητικού συνθέτη, του Φραγκίσκου Λεονταρίτη (Francesco Londariti), πρεσβεύοντας έτσι πως η μουσική είναι η διαρκής προσπάθεια συναισθηματικής και διανοητικής έκφρασης του ανθρώπου κάθε εποχής.
Το σεμινάριο του Δρ. Γιάννη Μυράλη απευθύνεται τόσο σε σπουδαστές μουσικών οργάνων αλλά και σε όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους με νέες ιδέες και πρακτικές που αφορούν την οργανική μουσική εκπαίδευση. Έπειτα από μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση και αναφορά σε βασικά στοιχεία που αφορούν τη διδασκαλία μουσικών οργάνων, ο διδάσκων θα εστιάσει σε σύγχρονα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί μέσα από την ατομική και ομαδική διδασκαλία οργάνων σε τυπικά και μη τυπικά πλαίσια.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
O Γιάννης Μυράλης είναι αναπληρωτής καθηγητής μουσικής παιδαγωγικής και σαξοφώνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει ολοκληρώσει τις βασικές και ανώτατες σπουδές του στη μουσική (BM, MM & PhD) στις ΗΠΑ και έχει δώσει ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στην Ευρώπη, Καναδά και ΗΠΑ. Εμφανίστηκε ως σολίστ με το Ensemble Philharmonia, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και το Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων. Ως μέλος του διακεκριμένου κουαρτέτου Transcontinental Saxophone Quartet είναι νικητής διαφόρων διαγωνισμών μουσικής δωματίου στις ΗΠΑ. Το κουαρτέτο εμφανίστηκε ως σολίστ με τη Βασιλική Μπάντα της Βελγικής Αεροπορίας και την Jackson Symphony Orchestra στις ΗΠΑ, ενώ ο ψηφιακός τους δίσκος «Mountain Roads» έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Mediterranean Trio με το οποίο έχει δώσει αρκετές εμφανίσεις στην Ευρώπη. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο University of Windsor και το Lionel Hampton School of Music του University of Idaho στις ΗΠΑ. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Σαξοφώνων Κύπρου Σαξοφωνία, μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Καθηγητών Μουσικής Δωματίου (ECMTA) και πρόεδρος του Instrumental and Vocal Music Teaching Commission (IVMTC) της Διεθνούς Οργάνωσης Μουσικής Εκπαίδευσης (ISME).