Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο 2ο Φεστιβάλ Χαρακτικής

Με την έκθεση «Λούμποκ» – Η ρωσική λαϊκή ξυλογραφία και η σύγχρονη εκδοχή της από τη συλλογή Κωστάκη» συμμετέχει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονη…

Με την έκθεση «Λούμποκ» – Η ρωσική λαϊκή ξυλογραφία και η σύγχρονη εκδοχή της από τη συλλογή Κωστάκη» συμμετέχει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

… στο 2o Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών “Athens Print Fest/ Second Edition-Plan B”, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2012, στη Νέα Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την  Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελητής του ΚΜΣΤ.  Όπως αναφέρει ο ίδιος «Ο συλλέκτης Γιώργος Κωστάκης (Μόσχα, 1913-Αθήνα, 1990), με το αλάνθαστο ένστικτο και τη διαισθητική του ικανότητα, δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων της ρωσικής πρωτοπορίας, διασώζοντάς τα, σε κρίσιμες εποχές, από την αφάνεια και την καταστροφή.

Ανάμεσα στα έργα της συλλογής του που ανήκουν στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υπάρχει και ένα μικρό σώμα από «λουμπκί». Οι καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας δεν αρκούνται στην κατανόηση και επανάληψη της λαϊκής τέχνης. Επιδιώκουν μέσα από την ζωγραφική και την εφαρμοσμένη τέχνη της λαϊκής παράδοσης να βρουν τις φόρμες και τις τεχνικές που θα αποτελέσουν το αλφαβητάρι της νέας τέχνης. Το «λουμπόκ» (στον πληθυντικό “λουμπκί”) πρωτοεμφανίστηκαν τον 16ο αιώνα στη Ρωσία και ήταν ξυλογραφίες με λαϊκές αναπαραστάσεις που είχαν θρησκευτικό, επιμορφωτικό και διακοσμητικό χαρακτήρα.

Τα λεγόμενα “σύγχρονα λουμπκί” απεικόνιζαν πατριωτικές παραστάσεις από τους Κριμαϊκούς πολέμους, τον Ρωσο-Ιαπωνικό Πόλεμο και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα μοτίβα και η θεματογραφία, η έλλειψη προοπτικής, τα διακοσμητικά στοιχεία και ο συνδυασμός εικόνας και κειμένου είναι μερικά από τα στοιχεία που επηρέασαν καλλιτέχνες όπως ο Μιχαήλ Λαριόνοφ, η Νατάλια Γκοντσαρόβα, η Όλγα Ρόζανοβα, ενώ «σύγχρονα λουμπκί” για λόγους προπαγάνδας φιλοτέχνησαν μεταξύ άλλων ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, ο Αριστάρχ Λεντούλοφ και ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι.»

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ