Το 2ο Διεθνές Συνέδριο ξεκινάει την Παρασκευή 5 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, στην αίθουσα 212 (2ος όροφος) της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συγκεκριμένη θεματική αποτελεί ένα ανεξάντλητο πεδίο ιστορικοδικαιικής έρευνας και τα οφέλη της διαθεματικής προσέγγισης είναι αναμφισβήτητα, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος του Συνεδρίου είναι να επιχειρήσουμε να ανασυστήσουμε όψεις της αθηναϊκής κοινωνίας της κλασικής εποχής, όπως αυτές αναδύονται μέσα από τα αρχαία κείμενα με τους πρωταγωνιστές και τις πρωταγωνίστριές τους, και να αναστοχαστούμε, με αφορμή τις διαχρονικής αξίας σημασίες του αρχαίου δράματος, την πολιτική και κοινωνική δυναμική της σύγχρονης εποχής».

Παράλληλα με τις ανακοινώσεις διακεκριμένων καθηγητών και καθηγητριών από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και καλλιτεχνών, στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλή Τράπεζα, με τη συμμετοχή των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Θεωρίας Δικαίου και Διεπιστημονικών Νομικών Σπουδών του ΑΠΘ και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιστορίας του Δικαίου και των Θεσμών του ΔΠΘ. Σκοπός είναι να δοθεί η ευκαιρία στους φοιτητές να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα συμπεράσματα των ερευνών τους.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο “Chatroom: AntigonevsKreon” σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή, το Σάββατο 6 Μαΐου στις 19.30 στην αίθουσα 2 του κτιρίου της Νομικής ΑΠΘ (2ος όροφος), ενώ στις 14.00 θα μιλήσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης, κατά τη διάρκεια της Δ΄ Συνεδρίας με θέμα: Σάτιρα, Δίκαιο και Πολιτική στον Αριστοφάνη.

ΔΡΑΣΗ ΚΘΒΕ: “Chatroom: AntigonevsKreon” σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή

Σκηνοθετικό σημείωμα

Γιατί όπου μεταξύ των ανθρώπων υπάρχει η δυνατότητα της αδικίας, μεταξύ αυτών των ανθρώπων υπάρχει και η δυνατότητα της άδικης πράξης.

Αντίθετα, όπου υπάρχει άδικη πράξη, δεν θα πει ότι μεταξύ αυτών των ανθρώπων υπάρχει αδικία.

Συντελεστές

Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια
Μετάφραση: Δημήτριος Δ. Λυπουρλής
Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Ισμήνη: Ελευθερία Αγγελίτσα
Αντιγόνη: Λίλα Βλαχοπούλου
Χορός, Κρέων 3: Ελένη Γιαννούση
Κρέων 1: Γιώργος Κολοβός
Σκοπός: Χρίστος Νταρακτσής
Τειρεσίας: Ευανθία Σωφρονίδου
Κρέων 2: Στέργιος Τζαφέρης
Αφηγητής, Αίμων: Γιάννης Τσεμπερλίδης

Το Συνέδριο αποτελεί συνέχεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Αρχαίο Δράμα και τη σχέση του με το Δίκαιο και την Πολιτική που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Μάιο του 2017 και διοργανώθηκε από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και τη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Την Κυριακή, 7 Μάϊου 2023 και ώρα 11.00, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί ο συλλογικός τόμος «Αρχαίο Δράμα, Δίκαιο και Πολιτική» (επιμ. Μαρίας Γιούνη και Καλλιόπης Παπακωνσταντίνου), ο οποίος περιλαμβάνει τις εισηγήσεις του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου.

«Η επιτυχία του πρώτου Συνεδρίου, καθώς και η διαρκής ενασχόλησή μας, στο πλαίσιο μεταπτυχιακής διδασκαλίας και έρευνας, με ζητήματα θεσμών, δικαίου και πολιτικής, όπως αυτά προκύπτουν από τη μελέτη της αρχαίας κωμωδίας και τραγωδίας, μας έδωσε την ώθηση να ανοίξουμε και πάλι το βήμα σε εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, καθώς και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τις μεταπτυχιακές φοιτήτριές μας, για να συζητήσουμε επάνω στην επιστημονική έρευνα που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια διεθνώς στο πεδίο αυτό» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Photo credit: Joao Cruz, Unsplash

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης!