Στο «ΑΘΗΝΕΟ», τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας και πολιτισμού της μπίρας στην Ελλάδα, παρουσιάζεται, σε συνέχεια του πρώτου μέρους της ομαδικής εικαστικής εγκατάστασης “ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΙ”, το δεύτερο μέρος του πρότζεκτ με τίτλο “Το κριθάρι: ο θερισμός“. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί: Δάφνη Αγγελίδου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Βάσω Καλουδιώτη, Μηνάς Καμπιτάκης, Τίνα Καραγεώργη, Αφροδίτη Λίτη, Χαρίτων Μπεκιάρης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κώστας Πήττας, Δήμητρα Σίλιαλη και Χρίστος Συμεωνίδης, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Τα εγκαίνια της έκθεση θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 στις 19:30.
Το ΑΘΗΝΕΟ βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Αθήνα, στη Λεωφόρο Κηφισού 102. Πρόκειται για έναν χώρο αφιερωμένο στην ιστορία της μπίρας και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο οποίος από τον Μάιο του 2015 προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία ζυθογνωσίας μέσα από μουσειακό εκθεσιακό υλικό, λειτουργώντας επίσης ως κέντρο εκπαίδευσης με συνεχιζόμενα διαδραστικά σεμινάρια και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αντλώντας έμπνευση από το ελληνικό κριθάρι και τη διαδικασία του θερισμού, 11 Έλληνες εικαστικοί δημιουργούν μέσα στον χώρο εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και τεχνικές (φωτογραφία, βίντεο, εγκατάσταση, γλυπτική, ψηφιδωτό, κόσμημα, ζωγραφική). Με αφετηρία την ελληνική ύπαιθρο και την κυριολεκτική και συμβολική αναγέννησή της, οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν εικαστικά τον θερισμό στην εικονολογική και εννοιολογική του διάσταση, ως μια τελετουργία στη διάρκεια της οποίας συναντώνται ο ανθρώπινος κάματος με τον εορτασμό της ζωής.
Το κριθάρι επιλέχθηκε ως κεντρική θεματική αυτού του διμερούς πρότζεκτ καθώς αποτελεί για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία κεντρική πηγή κάθε δραστηριότητας και πρωταρχικό ενδιαφέρον. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιεία συνεργάζεται με 3.000 αγρότες ανά την Ελλάδα καλύπτοντας πλήρως τις παραγωγικές της ανάγκες με 100% ελληνικό κριθάρι, ενώ παράλληλα λειτουργεί πειραματικά προγράμματα για νέους επιστήμονες και ερευνητές, που στόχο έχουν την καινοτομία και την αειφορία.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Λίγα λόγια για το ΑΘΗΝΕΟ
Στο ίδιο ακριβώς σημείο που πριν από 50 χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιούργησε το πρώτο της Ζυθοποιείο, λειτουργεί σήμερα το ΑΘΗΝΕΟ, ένα πρότυπο μικροζυθοποιείο, ένα κέντρο αφιερωμένο στον πολιτισμό της μπίρας, ένας πυρήνας καινοτομίας, γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης, τέχνης και ψυχαγωγίας. Στο νέο πολύ-λειτουργικό χώρο, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, καθώς ανακαλύπτοντας έναν ιστορικό βιομηχανικό χώρο πρότυπα επανασχεδιασμένο, μπορούν επίσης να μυηθούν στα μυστικά της ζυθοποίησης φτιάχνοντας τη δική τους μπίρα, να πειραματιστούν με τα συστατικά της, αλλά και να μάθουν τα πάντα για την ιστορία της. Το ΑΘΗΝΕΟ έχει σύγχρονη αισθητική και ταυτόχρονα έντονες αναφορές στο παρελθόν, αφού στο χώρο λειτουργεί ένα μικρό αλλά περιεκτικό Μουσείο για τη μπίρα και την ιστορία της, όπου οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά οπτικό υλικό για την μακραίωνη διαδρομή της μπίρας από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας, καθώς και παλιά αντικείμενα και εργαλεία ζυθοποίησης, συλλεκτικές συσκευασίες μπίρας, παλιές διαφημίσεις, καθώς και πλούσιο οπτικό υλικό για την ιστορία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του, τα σημεία όπου βρίσκονται οι μπίρες που παράγει, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την τέχνη της ζυθοποίησης στο Κέντρο Ζυθογνωσίας του ΑΘΗΝΕΟ, είναι συγκεντρωμένες στην ιστοσελίδα www.athineo.gr και στη σελίδα στο facebook: letsbeer.gr.