Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε η παράσταση κουκλοθεάτρου του ΚΘΒΕ «Το Δώρο» στη Σόφια, μετά από πρόσκληση του 9ου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου που πραγματοποιήθηκε εκεί. Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», η ελληνική κοινότητα υποδέχθηκε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις 20 & 21 Σεπτεμβρίου 2016. Παρουσία δεκάδων παιδιών από τα ελληνικά σχολεία, των γονέων και των δασκάλων τους αλλά και εκατοντάδων θεατών, δόθηκε η παράσταση δίνοντας αφορμή για συζήτηση στο σπίτι και στо σχολείо με θέμα: «ΤΟ ΔΩΡΟ ΔΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΙ Η ΑΓΑΠΗ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ».
Με αφορμή την επίσκεψη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ο σύνδεσμος «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» διοργάνωσε ημερίδα με θέμα : «Θέατρο: γέφυρα φιλίας, κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των λαών μας» στις 21/9/2016, στην αίθουσα “Στέφαν Γκέτσεβ” της ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια.
Ο Έλληνας Πρέσβης στη Βουλγαρία, κ. Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης, άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του Συνδέσμου «Αριστοτέλης». Χρησιμοποιώντας τον ορισμό του αρχαίου έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη για το θέατρο: «Έστιν ουν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας, …. », ο Έλληνας Πρέσβης αναφέρθηκε στις ρίζες και την ιστορία του θεάτρου τονίζοντας τη σημασία του για την έκφραση και την ανάπτυξη των πολιτών. Παράλληλα, ανακοίνωσε την ανακαίνιση της αίθουσας «Στέφαν Γκέτσεβ», προκειμένου να φιλοξενεί δραστηριότητες με σκοπό την ανάπτυξη των σχέσεων πολιτισμού.
Στην κατάμεστη, από ανθρώπους της τέχνης, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, διπλωμάτες, μέλη και φίλους του Συνδέσμου Αριστοτέλης, αίθουσα, χαιρετισμό απηύθυνε, στη συνέχεια, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κος Σταύρος Αυγουστίδης, συγχαίροντας για την προσπάθεια και προσφέροντας την αρωγή του στις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου «Αριστοτέλης».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Διευθυντής του Κουκλοθέατρου της Σόφιας, κ. Кυριάκος Αργυρόπουλος, αναφέρθηκε στους λόγους της ενεργού συμμετοχής του στο Σύνδεσμο «Αριστοτέλης», εκφράζοντας την χαρά του για την συμπαράσταση της Ελληνικής Πρεσβείας.
Η Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ, κα Μαρία Τσιμά παρουσίασε αναλυτικά τον Καλλιτεχνικό Προγραμματισμό του Θεάτρου υ για το 2017 καθώς και τις επιπλέον θεατρικές δραστηριότητες κοινωνικού περιεχομένου (θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, δωρεάν παραστάσεις για ανέργους, δράσεις για την στήριξη των προσφύγων και των παιδιών τους).
Ο ηθοποιός Άλεκ Αλέξιεβ με ιδιαίτερη συγκίνηση και έκπληξη αναφέρθηκε στις πολύτιμες κοινωνικές πρωτοβουλίες των συναδέλφων του ηθοποιών του ΚΘΒΕ, κυρίως αυτές που αφορούν στη στήριξη των προσφύγων, τονίζοντας πως «δεν έχουμε δικαίωμα να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας…το θέατρο πρέπει να γκρεμίζει τα τείχη που υψώνονται και να μάθουμε να δεχόμαστε και να διδασκόμαστε από το άλλο, οικοδομώντας κοινούς δρόμους προς όφελος του Ανθρώπου…».
Η δημοσιογράφος Ρένι Ιότοβα πρότεινε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη των σχέσεων του ελληνικού και βουλγαρικού θεάτρου. Οι εκπρόσωποι της Λυρικής σκηνής εξέφρασαν την θερμή τους υποστήριξη στις ιδέες για καλλιτεχνικές ανταλλαγές, ενώ το εκπαιδευτικό δίκτυο «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΚΑ» δήλωσε ότι στηρίζει όλες τις μελλοντικές δραστηριότητες. Τέλος, η Καθηγήτρια Ιστορικός, κα Λοζάνοβα, με συγκίνηση αναφέρθηκε στην αξία του θεάτρου για τους φοιτητές στα Πανεπιστήμια.
Τη συζήτηση συντόνισε εκ μέρους του Συνδέσμου Αριστοτέλης, ο κος Χρίστος Κούφοβ, Πρόεδρος του κύκλου Φίλων Ν. Καζατζάκη.
Με αφορμή τη φιλοξενία, στη Σόφια, της παράστασης «ΤΟ ΔΩΡΟ», η Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική διευθύντρια του ΚΘΒΕ, φιλόλογος και ηθοποιός, κα Μαρία Τσιμά, την Τετάρτη, 21/9/2016, επισκέφθηκε και είχε πολύ εγκάρδια συνομιλία με το νέο Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Βουλγαρίας, Μάριους Ντόνκιν, όπως και με τον Διευθυντή της Λυρικής Σκηνής ακαδημαϊκό Πλάμεν Καρτάλοβ.
Κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων, ήταν φανερή η διάθεση για ανάπτυξη κοινών καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών. Η κα Τσιμά, το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκέφθηκε το νέο κτίριο του ελληνικού σχολείου, συζήτησε με τους δασκάλους, έπαιξε με τα παιδιά και συζήτησε μαζί τους για το θέατρο και την υποκριτική.
Φωτογραφία: Από την παρουσίαση της παράστασης «Το Δώρο»