Το La Chunga: Παραστάσεις τον Μάιο

Η παράσταση La Chunga σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη από την ομάδα ΝΑΜΑ συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και θα παρουσιάζεται μέχρι …
τις

Η παράσταση La Chunga σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη από την ομάδα ΝΑΜΑ συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και θα παρουσιάζεται μέχρι

τις 29 Μαΐου 2011.

στη Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ. Το La Chunga, γραμμένο το 1985, είναι το τέταρτο από τα οχτώ θεατρικά έργα του περουβιανού συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα. Ο Λιόσα είναι, μετά το νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, πιο πολυδιαβασμένος εν ζωή λατινοαμερικανός συγγραφέας στον κόσμο και λίαν προσφάτως επίσης Νομπελίστας, αφού η Σουηδική Ακαδημία του απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2010. Διάσημος κυρίως για τα μυθιστορήματά του, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί και στη γλώσσα μας.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό έργο με ρεαλιστική απόδοση χαρακτήρων που κινείται στα πλαίσια του μαγικού ρεαλισμού. Οι ήρωές του, καθώς και κάποια στοιχεία της ιστορίας τους, προϋπάρχουν σε κάποια από τα γνωστά μυθιστορήματά του (Το Πράσινο Σπίτι, Ο Λιτούμα στις Άνδεις, Το Παλιοκόριτσο κ.ά.). Το έργο La Chunga ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το έργο διαδραματίζεται σε ένα περιθωριακό καφενείο μιας παραγκούπολης της Πιούρα το 1945. Ήρωες, η ιδιοκτήτρια Τσούνγκα, μια προσωπικότητα αινιγματική, καθώς και τέσσερις θαμώνες που πίνουν και παίζουν ζάρια. Ο ένας τους, ο Χοσεφίνο, φέρνει μαζί του ένα ελκυστικό κορίτσι, τη Μέτσε, που γίνεται το αντικείμενο του πόθου όλων, και μόλις τα ζάρια τον φέρουν σε δύσκολη θέση, δεν θα διστάσει, εκπλήσσοντας την παρέα του, να τη «δανείσει» στην Τσούνγκα έναντι ενός ποσού που θα του επιτρέψει να συνεχίσει τον τζόγο.

Η Τσούνγκα θα την πάρει μαζί της και η κοπέλα θα εξαφανιστεί. Στη δεύτερη πράξη οι άντρες, έναν χρόνο μετά, θυμούνται το γεγονός και προσπαθούν ο καθένας να δώσει τη δική του εκδοχή, κινούμενη μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, για την τύχη της Μέτσε και το ρόλο της Τσούνγκα.

Οι συντελεστές:

Τη μετάφραση από τα ισπανικά επιμελήθηκε η καθηγήτρια θεατρικής μετάφρασης Μαρία Χατζηεμμανουήλ. Την σκηνοθεσία υπογράφει η σκηνοθέτης του Επί Κολωνώ, Ελένη Σκότη με βοηθό την Δάφνη Λαρούνη. Η Ελένη Σκότη είναι βραβευμένη για τις παραστάσεις Αγαπητή Ελένα, (α’ βραβείο παράστασης και σκηνοθεσίας, Αθηνόραμα 2001) και Rottweiler (γ’ βραβείο παράστασης και σκηνοθεσίας, Αθηνόραμα 2009), δασκάλα υποκριτικής στο Studio Nάμα του Επί Κολωνώ και στις δραματικές σχολές του Εθνικού θεάτρου και του Ωδείου Αθηνών.

Το σκηνικό και τα κοστούμια σχεδίασε ο σκηνογράφος και διευθυντής του Επί Κολωνώ, Γιώργος Χατζηνικολάου, επίσης βραβευμένος με το α’ βραβείο σκηνογραφίας για το Αγαπητή Ελένα το 2001. Φωτίζει ο Νίκος Βλασόπουλος και επενδύει ζωντανά με μουσική ο Ισίδωρος Πάτερος. Η Ελένη Σκότη και ο Γιώργος Χατζηνικολάου είναι οι ιδρυτές της Ομάδας Νάμα.

Διανομή: Τσούνγκα: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χοσεφίνο: Δημήτρης Λάλος, Λιτούμα: Στάθης Σταμουλακάτος, Χοσέ: Δημήτρης Καπετανάκος, Πίθηκος: Γιάννης Λεάκος, Μέτσε: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Μουσικός: Ισίδωρος Πάτερος.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 29 Μαΐου 2011

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ