Από τις εκδόσεις Μελάνι κυκλοφορεί το βιβλίο Το μάθημα της μουσικής του Πασκάλ Κινιάρ σε μετάφραση του Γιάννη Κατσάνου.


Ένα επεισόδιο από τη ζωή του Μαρέν Μαραί

Ένας νεαρός Μακεδόνας (Ο Αριστοτέλης) αποβιβάζεται στο λιμάνι του Πειραιά

Το τελευταίο μάθημα μουσικής του Τσενγκ Λιεν

Το “Μάθημα μουσικής” του Πασκάλ Κινιάρ κινείται ανάμεσα στο μυθιστόρημα και το δοκίμιο, αναζητώντας την χαμένη ηχητική πατρίδα μας. Γιατί υπάρχουν τόσο λίγες γυναίκες που γράφουν μουσική; αναρωτιέται ο Κινιάρ. Ίσως επειδή τα αγόρια στην εφηβεία αναγκάζονται να αλλάξουν δέρμα σαν το φίδι, να χάσουν τη φωνή τους, μαζί και την παιδικότητά τους. Το “σπάσιμο” της φωνής, η απώλεια των σοπράνο τόνων του παιδιού, δημιουργούν ένα κενό και μια ανάγκη επιστροφής όχι μόνο στον οικείο ήχο αλλά και στα συναισθήματα που κρύβονται μέσα του. Κι αναπαράγουν – ή έστω προσπαθούν – τον ήχο αυτό, που εμπεριέχει το παιδί και τη μητέρα, αντικαθιστώντας τη φωνή τους με όργανα μουσικά. Και μετατρέπονται σε ανθρώπινα πλάσματα με δύο φωνές.

Το μάθημα μουσικής είναι ένα βιβλίο που αναμειγνύει συνέχεια τη γνώση και την απόλαυση.

Ο Πασκάλ Κυνιάρ, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και σεναριογράφος, γεννήθηκε το 1948 στο Βερνέιγ-συρ-Αβρ της Γαλλίας. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ, όπου παρακολούθησε τα μαθήματα του Ε. Levinas και του Paul Ricoeur. Το 1969 δημοσιεύει το πρώτο του βιβλίο, L’ Etre et le balbutiement (δοκίμιο για τον Ζάχερ Μαζόχ). Δίδαξε αρχαία γαλλικά στο Πανεπιστήμιο της Βενσέν. Από το 1969 εργάστηκε ως αναγνώστης για τις Εκδόσεις Γκαλλιμάρ, όπου έγινε διευθυντής σειράς από το 1976 ώς το 1994.

Βιολιστής και βιολοντσελίστας, παίζει σε μουσικά σύνολα. Με τον Philippe Beaussant, επί υπουργίας Ζακ Λανγκ, δημιούργησε το φεστιβάλ Μπαρόκ Όπερας των Βερσαλλιών.

Ασχολούμενος συστηματικά με την αρχαία ελληνική και λατινική παιδεία αλλά και την αρχαία ελληνική και λατινική παιδεία αλλά και την αρχαία κινεζική φιλοσοφία, δημιουργεί ένα έργο που βασίζεται στην ετυμολογική κατάκτηση της γλώσσας, η οποία τον οδηγεί σε μια ποιητική της σιωπής, που θα συναντήσει το μεγάλο κοινό το 1991 με την κινηματογραφική διασκευή του Όλα τα πρωινά του κόσμου από τον Αλαίν Κορνώ.

Σημαντικότεροι τίτλοι : Le Lecteur (1976), Carus ( βραβείο Κριτικών, 1980), Le Salon de Wurtemberg (1986), La Lecon de musique (1987), Tous les matins du monde (1991), Georges de la Tour (μονογραφία, 1991), Le Nom sur le bout de la langue (1993), Le Sexe et l’ effroi (1994), Petits Traites (1995), La Haine de la musique (1996), Vie secrete (1998), Terrasse a Rome – Ταράτσα στη Ρώμη (βραβείο μυθιστορήματος Γαλλικής Ακαδημίας, 2000).

Το τελευταίο τρίτομο έργο του Dernier royaume (Les Ombres errantes, Sur le jadis, Abimes) τιμήθηκε με το βραβείο Γκονκούρ, Οκτώβριος 2002.