Το μέσα φως, του Σταύρου Ψυλλάκη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το νέο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη “Tο μέσα φως” θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το νέο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη “Tο μέσα φως” θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η ταινία «Το μέσα φως» του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη σε παραγωγή του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», απέσπασε πρόσφατα το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (ARFF). Μετά τη διάκρισή της σε εγχώρια φεστιβάλ (τιμητική διάκριση και ειδική μνεία στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα και στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράπετρας), καθώς και την προβολή της στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Aegean Docs στη Μυτιλήνη, η ταινία έχει ξεκινήσει τη διαδρομή της και σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Επίσης, προβλήθηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στο πλαίσιο των περιφερειακών προβολών επιλεγμένων ταινιών του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σύνοψη

Ο Γιώργης Μαρκάκης, 86 χρονών, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του μουσείου ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ στη Χερσόνησο Κρήτης, μας ξεναγεί στην κιβωτό των αναμνήσεών του, σε όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα ΄χει κλείσει εντός του».

Θυμάται, τον παππού Μηλιωτογιάννη, «τον πρώτο και μεγαλύτερο ίσως δάσκαλο της ζωής του» και την αυλή του πατρικού στη Σητεία, εκεί όπου γνώρισε «τη στενή σχέση ζωής και θανάτου, του θρήνου και του πανηγυριού». Μιλά για το φως, το μάτι, αλλά και το δάκρυ που «είναι αγίασμα της ψυχής» και μας ξεναγεί στον τόπο της δημιουργικής του πνοής, το Μουσείο ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ, εκεί όπου η λαογραφία «μιλάει στην καρδιά και στη συνείδηση των ανθρώπων».

Σπαράγματα εμπειριών και αναμνήσεων, που καταλήγουν στην άποψή του για την ευτυχία: «το κάθε πράγμα στον κόσμο ετούτο αξίζει τόσο, όσο το αγάπησες».

Credits

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Σταύρος Ψυλλάκης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μιχάλης Γεράνιος

Μοντάζ: Σταύρος Ψυλλάκης, Γιάννης Κατσάμπουλας

Ήχος: Σταύρος Ψυλλάκης

Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας

Παραγωγός: Γιάννης Μαρκάκης, Σταύρος Ψυλλάκης

Παραγωγή: Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης»

Διάρκεια: 92′

Έτος Παραγωγής: 2015

Βιογραφικό

Σταύρος Ψυλλάκης

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1954. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Σκηνοθεσία στη σχολή Ε. ΧΑΤΖΙΚΟΥ. Συνέχισε τις σπουδές του, ως υπότροφος του Γαλλικού κράτους στο Παρίσι, στη Σκηνοθεσία ανθρωπολογικού ντοκιμαντέρ στα Ateliers VARAN. Ζει στην Αθήνα και ασχολείται με τη σκηνοθεσία και την παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ.

Επιλεκτική Φιλμογραφία

2015 Ολυμπία (doc., 45’) (Βραβείο Κοινού, 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)

2014 Οπτική γωνία: Το χρώμα (επεισόδιο της σειράς για ΝΕΡΙΤ) (doc., 27’)

2012 ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο (doc., 87΄) (2ο Βραβείο Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας).

2011 Μυλωνογιάννη 120, Χανιά (επεισόδιο της σειράς Docville για ΕΡΤ) (doc., 45΄)

2011 Στράτος-AliceAnne (επεισόδιο της σειράς ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ για ΕΡΤ) (doc., 45΄)

2011 Προκόπης-Καρολίνα (επεισόδιο της σειράς ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ, για ΕΡΤ) (doc., 45΄)

2011  Φιλιππίνες (επεισόδιο της σειράς ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, για ΝΕΤ) (doc., 45΄)

2009 Άλλος δρόμος δεν υπήρχε (doc., 87΄) (Βραβείο κοινού στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λευκωσίας, 1ο Βραβείο Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας & 1ο Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου).

2005 Πολλά μπορούμε να κάνουμε (doc., 62΄)

2005 Τιροθέα – Λιανοκλάδι (doc., 28΄)

2002 Οι φύλακες της μνήμης (doc., 57΄)

2001 Α.Β.Ε.Α. ο πηγμένος χρόνος (doc., 28΄)

2001 Ήρθαμε εδώ (doc., 52΄)

2000 Η ζημιά του σπασμένου καθρέπτη (doc., 56΄)

2000 Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν (doc., 52΄) (Ειδικό βραβείο καλύτερου ελληνικού δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας & βραβείο Καλύτερης Ελληνικής ταινίας

1999 Πειραιάς – Χυτήριο δυο αιώνων (doc., 30΄)

1995 Σφακιά – Η χώρα των φαραγγιών (doc., 25΄)

1994 Τ’ αδέρφια (doc., 62΄)

1993 Το μυστικό (doc., 59΄)

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ