Το Μεσολόγγι & ο λόρδος Βύρων – γ’ διαδρομή: έκθεση στην Πινακοθήκη Χ. & Σ. Μοσχανδρέου

Η Πινακοθήκη Χ. & Σ. Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι ξεκίνησε από το 2005 έναν κύκλο εκθέσεων υπό τον τίτλο «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την τέχνη», στο πλαίσιο του οποίου κάθε χρόνο εικαστικοί δημιουργοί εμπνέονται από το Μεσολόγγι, με στόχο να αποδώσουν εικαστικά την ατμόσφαιρα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης.

Η Πινακοθήκη Χ. & Σ. Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι ξεκίνησε από το 2005 έναν κύκλο εκθέσεων υπό τον τίτλο «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την τέχνη»,  στο πλαίσιο του οποίου κάθε χρόνο εικαστικοί δημιουργοί εμπνέονται από το Μεσολόγγι, με στόχο να αποδώσουν εικαστικά την ατμόσφαιρα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης.

Η φετινή έκθεση με θέμα «Το Μεσολόγγι και ο λόρδος Βύρων» – γ’ διαδρομή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Γκαλερί Ζουμπουλάκη και παρουσιάζεται από τις 28 Μαρτίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου στο Μεσολόγγι και στη συνέχεια στον χώρο της Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη έκθεση με ζωγραφικά έργα τους, αποτυπώνοντας ο καθένας μέσα από το προσωπικό του ύφος την πρωτοποριακή και πολυσύνθετη φυσιογνωμία του λόρδου Βύρωνα είναι οι Γιάννης Αδαμάκης, Μίλτος Γκολέμας, Χάρης Κοντοσφύρης, Τζένη Κωδωνίδου, Σοφία Παπακώστα, Αχιλλέας Παπακώστας, Μανώλης Χάρος.

Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, Μεσολόγγι

H Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου ιδρύθηκε σε ένα ανακαινισμένο οικοδόμημα του 1829, με σκοπό να στεγάσει τις συλλογές των ιδρυτών της, διαφυλάσσοντας έτσι τον ελληνικό πολιτισμό και αναπτύσσοντας την πολιτιστική δραστηριότητα στην ελληνική περιφέρεια. Στην εννιάχρονη πολιτιστική διαδρομή της, η Πινακοθήκη διοργάνωσε σημαντικές Εκθέσεις με έργα των συλλογών της σ’ όλη την Ελλάδα σε συνεργασία  με συναφή ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς. Πέραν των μονίμων συλλογών, έχει φιλοξενήσει επιπλέον σημαντικές εκθέσεις από άλλες ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.

Σύντομα βιογραφικά:

Ο Γιάννης Αδαμάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Έχει πραγματοποιήσει 30 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία, με τελευταία στην Αθήνα στην γκαλερί Ζουμπουλάκη το 2013. Έχει επίσης πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές, ανάμεσα στις οποίες οι ART ATHINA, ART JONCTION, LINEART και ART PARIS.

Ο Μίλτος Γκολέμας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου στο εργαστήριο του Ν. Στέφου. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με δάσκαλο τον Π. Τέτση και από το 1991 έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε ιδρύματα, μουσεία και γκαλερί. Το 2006 παρουσίασε την έκθεση «πλωτές δεξαμενές» στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Η έκθεση «Κάτω από τον ουρανό» το 2011 ήταν η τρίτη του ατομική έκθεση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο Χάρης Κοντοσφύρης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου το 1965. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Χατζίκου στην Αθήνα (1984-1987), ενώ το 1993 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ της Αθήνας. Tο 2007 έγινε διδάσκων στον Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2010 είναι επίκουρος καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα). Η τελευταία του ατομική έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη ήταν το 2009 με τίτλο «Ηλεκτρικό Σπίτι». Στις ομαδικές εκθέσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων: 2008, Δεσμοί ύλης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σαγκάης. Παρουσιάστηκε επίσης το 2009 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (επιμελήτρια: Ίρις Κρητικού). 2005, Athens-Beijing, 2η Διεθνής Μπιενάλε του Πεκίνου, Πεκίνο.2004, Athens-Beijing (επίσημη εκπροσώπηση της Ελλάδας), 26η Μπιενάλε του Σάο Πάουλο, Βραζιλία (Εθνική Επίτροπος: Ειρήνη Σαββανή).

Η Τζένη Κωδωνίδου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, με καθηγητή τον Γ. Γκολφίνο. Έχει λάβει υποτροφίες απο το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας. To 2006 έλαβε επαίνους από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης για ομαδικό έργο και από την “4η Biennale φοιτητών”.Την ίδια χρονιά έλαβε 1ο βραβείο από το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης για ομαδικό έργο. Από το 2005 συμμετέχει σε ομάδα ζωγραφικής εκτέλεσης σκηνικών και σκηνογραφίας. Το 2012 παρουσίασε τη πρώτη της ατομική έκθεση «Παραμύθια και ψέματα για μεγάλους» στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.  Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναφέρονται ενδεικτικά: 2014 “Art in time of crisis”_ Τriennale di Milano. 2012 “Ritorno al Mediterraneo”_ Spazio Tadini, Μιλάνο. 2008 “Mediterranean Biennale of Cologne”_ Κολωνία, “Workshop”_ StaTTmuseum , Κολωνία. 2007 1η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, “Διεθνής Έκθεση του Καναδά”_ Τορόντο , “Nuit Blanche”_ Τορόντο. 2006 “Συνέργεια-ένα εικαστικό project πάνω στο μουσικό έργο του συνθέτη Ανέστη Λογοθέτη”_ Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η Σοφία Παπακώστα γεννήθηκε το 1985 στην Λευκωσία. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. από όπου αποφοίτησε το 2008. Το 2010 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές σε Sequential Design & Illustration (ΜΑ), στο University of Brighton. Η δουλειά της έχει εκτεθεί σε Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο Αχιλλέας Παπακώστας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης (1988-1989) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (1989-1995), με καθηγητές τον Π. Τέτση και την Ρ. Παπασπύρου. Συνέχισε τις σπουδές του  στη ζωγραφική, με υποτροφία, στην École Nationale des Beaux Arts στο Παρίσι (1996-98), με καθηγητή τον Μ.V. Velickovic. Έχει αποσπάσει βραβεία σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα (1ο Βραβείο στον διαγωνισμό νέων καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σπυρόπουλου, 1995, Βραβείο ‘Μελίνα Μερκούρη’ του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, 2004 Βραβείο για νέο ζωγράφο της Ακαδημίας Αθηνών) και στη Γαλλία (Grand Prix στον διαγωνισμό Paul-Louis Weiller της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, Institut de France, Παρίσι,1997). Το 2004 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Μανώλης Χάρος γεννήθηκε στα Κύθηρα, το 1960. Σπούδασε στο Παρίσι στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts και  έκανε  μεταπτυχιακό στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs. Εχει τιμηθεί  με το γαλλικό εθνικό βραβείο Prix des Fondations και με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει εργαστεί ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης στο πανεπιστήμιο Princeton ΗΠΑ, από όπου και ξεκίνησε την έρευνά του για τους Μύθους του Αισώπου, που ήταν το θέμα της τελευταίας του έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη. Με πολλές εκθέσεις στο ενεργητικό του, τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός, (Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, ΗΠΑ, κ.ά.)  θεωρείται ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της γενιάς του, και έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας.

Έργο: Ο Λόρδος Βύρωνας στη Λιμνοθάλασσα – Χάρης Κοντοσφύρης

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ