Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει στο Google Art Project με 510 έργα, 95 καλλιτεχνών

Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει στο Google Art Project με 510 έργα, 95 καλλιτεχνών. Η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής …

Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει στο Google Art Project με 510 έργα, 95 καλλιτεχνών. Η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου, δήλωσε σχετικά:

Ο Αντώνης Μπενάκης, πνεύμα ανήσυχο και πρωτοπόρο, είμαι βεβαία, ότι θα χαμογελούσε με ικανοποίηση αν μας έβλεπε εδώ σήμερα. Θα χαμογελούσε με θαυμασμό, για τα μουσεία, που γκρεμίζουν τα τείχη τους για να φθάσουν στον κόσμο… Θα χαμογελούσε βλέποντας τους θησαυρούς που με τόση αγάπη συγκέντρωσε, να ταξιδεύουν σε όλες τις ηπείρους και να γίνονται πηγή γνώσης και πολιτισμού.

Φανταστείτε ένα μικρό παιδί στη μακρινή Αυστραλία, με την καθοδήγηση των γονιών ή των δασκάλων του να κάθεται μπροστά από έναν υπολογιστή να παρατηρεί, να ανακαλύπτει και να θαυμάζει το υπέροχο “φαγιούμ” και το χρυσό κύπελλο της Εύβοιας. Όταν θα βρεθεί στη χώρα μας είναι σίγουρο ότι θα σπεύσει στο Μουσείο μας να γνωρίσει από κοντά την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Αυτό είναι για εμάς ο απόλυτος προορισμός μας, ο λόγος για τον οποίο υπάρχουμε. Η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα έργα του χθες στέλνουν το μήνυμά τους στους πολίτες του σήμερα και όσο περισσότεροι είναι οι αποδέκτες του μηνύματος τόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση νιώθουμε.

Το μουσείο Μπενάκη, με 5 μουσειακά και 4 αρχειακά παραρτήματα, 8 περιφερειακά υποστηρικτικά τμήματα, πάνω από 500 χιλιάδες αντικείμενα τέχνης, βιβλία, φωτογραφίες αρχεία και σπάνια έγγραφα, είναι από τους πλέον δραστήριους και δυναμικούς μουσειακούς οργανισμούς στην Ελλάδα. 350 χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο, έρχονται κοντά στον Ελληνικό πολιτισμό, ερμηνεύοντας τις αναρίθμητες καλλιτεχνικές και πνευματικές του όψεις και βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με τους πολιτισμούς του κόσμου, αλλά και τις σύγχρονες τάσεις.

Με τη βοήθεια του σπουδαίου google art project πιστεύουμε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες θα γίνουν εκατομμύρια, καθώς στόχος μας είναι το πολύτιμο υλικό μας να είναι προσβάσιμο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Χωρίς τις “αγκυλώσεις” που καμιά φορά προκύπτουν από την εσωστρεφή επιστημονική προσέγγιση ανοίγουμε ένα παράθυρο στον κόσμο, έχοντας πλήρη επίγνωση της νέας πραγματικότητας, που καθορίζεται από την επανάσταση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας. Για εμάς, εξάλλου, είναι γνώριμοι οι τρόποι αυτοί προσέγγισης του κοινού, καθώς στην ιστοσελίδα του μουσείου Μπενάκη είναι δυνατή εδώ και αρκετά χρόνια η γνωριμία με τους εκθεσιακούς χώρους και ένα πανόραμα των συλλογών και των τμημάτων του. Με έναν ιδιαίτερα δυναμικό διαδικτυακό τόπο και τη διάθεση 11 χιλιάδων αντικειμένων από τις συλλογές του το μουσείο Μπενάκη δείχνει με σαφήνεια την βαρύτητα που δίνει στην τεχνολογία, ενώ με το ίδιο ενδιαφέρον, δημοσιεύει το υλικό του σε κόμβους και βάσεις δεδομένων, άλλων φορέων και ιδρυμάτων, όπως είναι το πρόγραμμα Claros του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το Europeana κ.α, προωθώντας έτσι τον επιστημονικό διάλογο και την ανταλλαγή πληροφορίας σε όλα τα επίπεδα.

Ταυτόχρονα προχωρά στην παραγωγή πολυμέσων και απλά απαριθμώ όσα έγιναν τελευταία

• το DVD ROM με τίτλο η Ελλάδα του Μουσείου Μπενάκη
• την πολυμεσική παρουσίαση των εικόνων της συλλογής Βελιμέζη, με στοιχεία
για τη συντήρηση των έργων και τους καλλιτέχνες τους
• το εκπαιδευτικό παιχνίδι “ο κρυμμένος θησαυρός”
• “Τα ελληνικά κοσμήματα του Μουσείου Μπενάκη”
• την εφαρμογή “Η Αθήνα μέσα από τα μάτια των Περιηγητών”
• θα αναφερθώ όμως στην πλέον πρόσφατη και φιλόδοξη παραγωγή του Μουσείου που αφορά στο έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Πρόκειται για μία εφαρμογή πολυμέσων που αναμένεται να προσφέρει στους φυσικούς επισκέπτες, τους ειδικούς αλλά και το ευρύτερο κοινό, ποικίλες πληροφορίες για τη φυσιογνωμία και τη ζωή του καλλιτέχνη στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο,, το σύνολο σχεδόν των έργων του καθώς και την ιστορικότητα της πνευματικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα και είναι γνωστή με τον ευρύτερο όρο “Γενιά του ’30”
Ταυτόχρονα, το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει σταθερά και με μεγάλη επιτυχία στους γνωστούς κόμβους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το TWITTER, ενημερώνοντας όσους επιλέγουν να το ακολουθήσουν για όλα όσα συμβαίνουν στους δημιουργικούς του χώρους, αλλά χτίζοντας ταυτόχρονα και μία σχέση εμπιστοσύνης.
Επόμενη, κίνησή μας θα είναι και η δημιουργία εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα, καθιστώντας ακόμα πιο εύκολη την πρόσβαση σε αντικείμενα, εκθέσεις, επιμορφωτικά προγράμματα και εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στα μουσεία μας.
Είμαστε εξάλλου, σε συνεχή αναζήτηση πρωτότυπων ιδεών, έτσι ώστε το Μουσείο Μπενάκη να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για να “συνδεθεί” με το περιβάλλον, την πόλη που βρίσκεται, τη χώρα και το κοινωνικό σύνολο.

Το μουσείο Μπενάκη, έχει επιλέξει την σύγχρονη τεχνολογία ως βοηθό του από πολύ νωρίς. Από το 1991, με την ίδρυση του τμήματος Πληροφορικής, οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται ευρύτατα από όλα τα τμήματα του Μουσείου, συμπληρώνοντας και βελτιώνοντας τη λειτουργία τους. Το σύνολο των περίπου 50 χιλιάδων αντικειμένων των συλλογών του, το σύνολο των εκδόσεων της βιβλιοθήκης και ένα τμήμα των Αρχείων του είναι ψηφιακά τεκμηριωμένα με διεθνείς προδιαγραφές και επομένως, εύκολα αναζητήσιμα και προσβάσιμα. Πάνω στον κεντρικό αυτό κορμό τεκμηρίωσης, προστίθενται συνεχώς νέα στοιχεία.

Η ψηφιακή τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Google Art Project, με έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα της πληροφορίας, η οποία έρχεται να συμπληρώσει την εμπειρία της αίθουσας ενός Μουσείου και όχι να την μιμηθεί, ταιριάζει στη φιλοσοφία που θέλει να δώσει το μουσείο Μπενάκη στην τεχνολογία. Από την αρχή της δημιουργίας του, το Google Art Project, εμπλουτίζει την online εμπειρία της τέχνης ως προς την πληροφορία και ως προς το συναίσθημα και είμαστε ευτυχείς για αυτό.

Για το πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε ήδη υπάρχον ψηφιακό υλικό. Το Μουσείο Μπενάκη, κατανοώντας τη σπουδαιότητα τεχνολογίας και της εικόνας έχει από καιρό προνοήσει να διατηρεί και να ανανεώνει το ψηφιακό του απόθεμα. Η συμμετοχή μας στο Google Art Project 2 επικεντρώνεται στο Ελληνικό πολιτισμό με συλλογές που εκθέτονται στο κτήριο της οδού Κουμπάρη. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται αντικείμενα που δεν εμφανίζονται στη μόνιμη έκθεση, όπως ενδεικτικά αναφέρω, μία επιλογή περίπου 100 σπάνιων φωτογραφιών από τα Φωτογραφικά αρχεία του μουσείου Μπενάκη, καθώς και έναν αντιπροσωπευτικό αριθμό έργων του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Η συμμετοχή μας όμως στο Google Art Project, δεν σταματά εδώ. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ήδη έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και πολύ σύντομα και το μουσείο Ισλαμικής Τέχνης θα έχει τη θέση που του αξίζει στις ηλεκτρονικές σελίδες του Google art project ενώ και οι ήδη υπάρχουσες συλλογές θα εμπλουτίζονται με νέα πολύτιμα αντικείμενα από τις ανεκτίμητες συλλογές μας.

Έχει έρθει η ώρα να μεταδώσουμε στο παγκόσμιο κοινό μας πλέον, εικόνες της Ελλάδας, εικόνες ιστορίας και πολιτισμού, με ευκρίνεια και ομορφιά. Και για το λόγο αυτό η συνεργασία μας με το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης στο google art project είναι πραγματικά μία ευτυχής συγκυρία.

Το μουσείο Μπενάκη με 510 έργα και 95 καλλιτέχνες είναι έτοιμο να στείλει το δικό του μήνυμα τον κόσμο. Μπορεί να αναρωτηθείτε, είναι δυνατόν στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα, που τα μουσεία αγωνίζονται να λειτουργήσουν στοιχειωδώς να αναπτυχθούν νέες προοπτικές. Εμείς απαντάμε με ένα σίγουρο ΝΑΙ.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να επικοινωνήσουμε σε όσους περισσότερους μπορούμε τον Ελληνικό πλούτο της Ιστορίας μας και του πνεύματος μας. Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να πάρουμε πίσω τις εικόνες ασχήμιας, και καταστροφών που κάνουν καθημερινά το γύρο του κόσμου και στη θέση τους να βάλουμε εικόνες ομορφιάς . Έχει έρθει η ώρα τη θέση της αδράνειας και παγωμάρας που μας έχει κυριεύσει τον τελευταίο χρόνο να πάρει η αισιοδοξία και η αγάπη για το όμορφο όπως την έχουμε εισπράξει μέσα από τους θησαυρούς που μας κληροδότησαν οι σπουδαίοι πρόγονοί μας. Τα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας πρέπει να στραφούν στην Ελλάδα και πάλι με θαυμασμό . Για αυτό το λόγο είμαστε σήμερα εμείς εδώ.

Αιμιλία Γερουλάνου
Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής Μουσείου Μπενάκη

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ