Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα φιλοξενήσει το Μουσικό Χωριό, σε ένα τριήμερο φεστιβάλ

… στις 25-27 Ιανουαρίου 2013.

Μία από τις μεγαλύτερες καινοτόμες μουσικές κοινότητες της Ευρώπης εκπέμπει από το Πήλιο: γνωρίστε την στη Στέγη μ’ ένα τριήμερο φεστιβάλ. Ένα τριήμερο με συναυλίες, προβολές και εργαστήρια, με τη συμμετοχή δεκάδων μουσικών. Το Μουσικό Χωριό Πηλίου, ένας θεσμός που έχει πετύχει να δημιουργήσει μια δυναμική καλλιτεχνική κοινότητα έρχεται στη Στέγη, σε ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, στις 25, 26 και 27 Ιανουαρίου 2013.

Το Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου είναι μία από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη, ένας θεσμός ελεύθερης ανταλλαγής μουσικών ιδεών και πρωτότυπων εκπαιδευτικών μοντέλων διαμέσου της μουσικής πράξης.
Το πρόγραμμά του είναι ανοιχτό, καινοτόμο και πολυσυλλεκτικό, χαρακτηριστικά που δένουν απόλυτα με τη Στέγη η οποία επέλεξε να στηρίξει αυτή τη μουσική κοινότητα φιλοξενώντας ένα εκρηκτικά δυναμικό τριήμερο φεστιβάλ ήχων από τον Μεσαίωνα μέχρι το αύριο, με συναυλίες, διαλέξεις, προβολές και εργαστήρια, με τη συμμετοχή δεκάδων μουσικών.

Σχεδιασμός προγράμματος, συντονισμός συντελεστών: arTree – Θύμιος Ατζακάς, Κώστας Μακρυγιαννάκης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ
25, 26 και 27 Ιανουαρίου 2013

09:00 – 18:00 (με διάλειμμα 13:00-14:00): Masterclass ερμηνείας από τον Γιώργο Κουμεντάκη και τον Στέφανο Θωμόπουλο (απευθύνεται σε πιανίστες και συνθέτες)
Αίτηση συμμετοχής (με βιογραφικό) στο e-mail education@sgt.gr
Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ για τον κύκλο των τριών συναντήσεων υποχρεωτική συμμετοχή

Ψηφιακή φωτογραφική έκθεση Νικόλα Χρυσού (διαρκώς)
Ο φωτογράφος Νικόλας Χρυσός συνοδεύει με το φακό του κάθε προγραμματισμένη και αυθόρμητη δράση του Μουσικού Χωριού, από το 2006 μέχρι σήμερα. Τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της δουλειάς του θα προβάλλονται ψηφιακά καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Παράλληλα θα ακούγεται το soundscape που δημιούργησε ο Αντώνης Μαράτος, μετά τις επιτόπου ηχογραφήσεις του στο Μουσικό Χωριό.

25 Ιανουαρίου 2013
Ανοιχτή συζήτηση για το Μουσικό Χωριό – 17:00 (φουαγιέ +4)
Music Village documentary – 18:30 (προβολή στη Μικρή Σκηνή)

Ανοιχτή συζήτηση / πάνελ: «Μουσικό Χωριό 2006-2012: Από τα όρια της μουσικής εκπαίδευσης στην ανοιχτή καλλιτεχνική συμβίωση» – 17:00 (φουαγιέ +4)
Η ομάδα εργασίας και καλλιτεχνικού σχεδιασμού του Μουσικού Χωριού, μαζί με μέλη της παραγωγής και συνεργάτες μοιράζονται βιώματα, απολογισμούς και ιδέες επάνω στη θεμελίωση μίας διεθνούς μουσικής κοινότητας, ανατρέχουν σε κομβικές στιγμές της διοργάνωσης και συζητούν με το κοινό.
Ομιλητές: Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Θύμιος Ατζακάς, Κώστας Μακρυγιαννάκης

Προβολή / πάνελ: Music Village – The documentary – 18:30 (προβολή στη Μικρή Σκηνή)
Τρεις φίλοι δημιουργούν την ευτοπία τους, στο παραδοσιακό χωριό Άγιος Λαυρέντιος στο Πήλιο, το Μουσικό Χωριό. Με στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας μουσικής κοινότητας και όχημα το συλλογικό – συμβιωτικό καλλιτεχνικό βίωμα, η μουσική εκπαίδευση αναπτύσσεται πρωτοποριακά. Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής δημιουργικών ιδεών και εργασιών μεταξύ συμμετεχόντων αναγνωρισμένων σε διεθνές επίπεδο; Ποια είναι η αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία; Πόσο ανεκτή είναι η ελευθερία;
O σκηνοθέτης Ανδρέας Σιαδήμας και ο παραγωγός Γιάννης Αγγελάκης θα σχολιάσουν την παραγωγή λίγους μήνες πριν την πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες και θα προβάλουν αποσπάσματα (διάρκεια 60′)
Συναυλίες (Μικρή Σκηνή)

21:00 – 21:40 – «Rimes-Fight» T.S. versus Allen
Μουσική του Humphrey Searle σε ποίηση του T.S. Eliot και του Μιχάλη Λαπιδάκη πάνω στο ποίημα Ουρλιαχτό του Allen Ginsberg.
Αχιλλέας Αναστασιάδης: αφηγητής // Γιάννης Ανισέγκος: φλάουτο, πίκολο // Κώστας Μακρυγιαννάκης: κλασική & ηλεκτρική κιθάρα // Κώστας Ράπτης: μπαγιάν // Θεόφιλος Σωτηριάδης: βαρύτονο σαξόφωνο // Μαρία Ανισέγκου: τσέλο

22:00 – 23:00 – Μιχάλης Σιγανίδης: «doc-fic-oh»
O Μιχάλης Σιγανίδης είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους εκπροσώπους της ελληνικής αβάν-γκαρντ δημιουργίας, μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών και των Primavera en Salonico. 

Aλκίνοος Ιωαννίδης: τραγούδι // Κώστας Αναστασιάδης: τύμπανα // Μιχάλης Σιγανίδης: κοντραμπάσο, κιθάρα, αφήγηση, tapes // Μπάμπης Παπαδόπουλος: ηλεκτρική κιθάρα // Χάρης Λαμπράκης: νέυ, πλήκτρα // Βασιλική Τσαγκάρη: χορός // Γιάννης Πειραλής: βίντεο

26 Ιανουαρίου 2013
Το σκάνδαλο της Δημοκρατίας – 17:00 (φουαγιέ +4)
Ομιλητής: Παναγιώτης Κανελλόπουλος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Ποιό είναι το θεωρητικό υπόβαθρο το οποίο θα μας επέτρεπε να σκεφτούμε τον ρόλο της σύνθεσης και του αυτοσχεδιασμού ως κεντρικών συστατικών της μουσικής εκπαίδευσης, «ειδικής» και «γενικής»; Και γιατί η μουσική δημιουργικότητα, ενώ κατέχει περίοπτη θέση μέσα στον λόγο της ψυχολογίας ο οποίος υιοθετείται συχνά, δεν διαπερνά την καθημερινή μουσικοπαιδαγωγική πράξη; Τι σημαίνει στ’ αλήθεια ότι όλοι μπορούν, στη βάση της ισότητας, από την αρχή της ενασχόλησής τους με τη μουσική να φτιάξουν τη δική τους; Σημαίνει την αναγνώριση του ότι η δημοκρατία αποτελεί σκάνδαλο, ένα σκάνδαλο που μπορεί να ανοίξει καταπληκτικούς δρόμους στη δουλειά μας.
Στόχος της παρουσίασης αυτής είναι να συζητήσουμε τα ζητήματα αυτά στη βάση του project «ενάντια στη μέθοδο» του Μουσικού Χωριού (2009-2010 / 2012), αλλά και άλλων ανάλογων προσπαθειών.

11 voices – 19:00 (προβολή στη Μικρή Σκηνή)
Μια ταινία του 2009 από τον συνθέτη, σαξοφωνίστα και παραγωγό Hayden Chisholm, από τα παλαιότερα και πιο ενεργά μέλη του Μουσικού Χωριού, όπου σκιαγραφούνται τα πορτραίτα 11 σύγχρονων μουσικών/αυτοσχεδιαστών στις διάφορες εκφάνσεις του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού στα Βαλκάνια.

 Στην ταινία εμφανίζονται οι: Kυριάκος Γκουβέντας: βιολί // Haig Yazdjian: ούτι // Παντελής Παυλίδης: λύρα // Μάνος Αχαλινωτόπουλος: κλαρίνο // Θεοδώρα Αθανασίου: τραγούδι // Κώστας Αναστασιάδης: τύμπανα, τάμπλας // Ευγένιος Βούλγαρης: γιαυλί ταμπούρ // Nίκος Σαραγούδας & Γιασεμή Κανταρτζόγλου: ούτι & τραγούδι // Petar Ralchev & Nedyalko Nedyalkov: ακκορντεόν & καβάλι

Συναυλίες (Μικρή Σκηνή)
20:00 – 20:40 – Ερωτικές εξομολογήσεις μεγάλων ποιητών και κοινών θνητών
Ιδέα για μία παράσταση που γεννήθηκε στο Μουσικό Χωριό 2011, με αφορμή το εργαστήριο «Ο Μικρός Ερωτικός», ένα project ομαδικής μουσικοθεατρικής δράσης.
Δραματουργία, σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα // Μουσική διδασκαλία: Βασίλης Μαντζούκης

21:00 – 21:40 – H Τέχνη της λαϊκής κιθάρας
Στη συναυλία θα παρουσιαστεί ένα αμιγώς κιθαριστικό ρεπερτόριο έτσι όπως αυτό καλλιεργήθηκε κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ενώ θα ακουστούν βασικές τεχνικές σε διάφορα ιδιώματα και του μπασοκίθαρου.
Δημήτρης Μυστακίδης: κιθάρα, λαούτο, τραγούδι // Θεοδώρα Αθανασίου: κιθάρα, μπασοκίθαρο, πολίτικο λαούτο, τραγούδι
22:00 – 22:50 – Un-prepared
Μετά την πρώτη παρουσίαση του «Un-prepared» στην Ελλάδα –ως μεταμεσονύκτιο σόλο στο κοινό του Μουσικού Χωριού 2012– ο Αντώνης Ανισέγκος, συνθέτης, αυτοσχεδιαστής και πιανίστας της βερολινέζικης σκηνής, εκπλήσσει και πάλι με ένα εκστατικό σόλο προετοιμασμένου πιάνου. 
27 Ιανουαρίου 2013
Το Σώμα του Μουσικού – 14:00 – 17:00 (αίθουσα χορού) – Εργαστήριο με τον Χρήστο Νούλη (απευθύνεται σε μουσικούς και όσους ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες). Είσοδος ελεύθερη με κράτηση θέσης (τηλ: 213-017-8002, email: education@sgt.gr)

Αφροδίτη & Άδωνις του John Blow – 18:00 (προβολή στη Μικρή Σκηνή)
Μια μπαρόκ όπερα που παρουσιάστηκε σε ημι-σκηνοθετημένη μορφή στο Μουσικό Χωριό το καλοκαίρι του 2012, επάνω σε μια ιδέα του Ανδρέα Λινού.
Εμφανίζονται: Chantal Santon, Thill Mantero, Νίκος Σπανός, Μαρία Θωίδου, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Όλγα Παπακωνσταντίνου, Τάσος Τατάρογλου, Σταμάτης Παυλούς, Ιάσων Μαρμαράς, Νικόλαος Κωνσταντέλιας, Μαργαρίτα Παπάζογλου, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Κατερίνα Κακριδώνη, Δημήτρης Κούντουρας, Ηλέκτρα Παπασημάκη, Olivier Briand, Φανή Βοβώνη, Marie-Suzanne Deloye, Ανδρέας Λινός, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Jadran Duncumb, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Χαριτίνη Κώττη, Στέλλα Καμπουρίδου, Δημήτρης Ζαχαράκης & το παιδικό εργαστήριο του Αγίου Λαυρεντίου

Συναυλίες (Μικρή Σκηνή)
20:30 – 21:00 – The Happy Hour Choir: μία ορχήστρα από φωνές
Το εργαστήριο φωνητικού συνόλου The Happy Hour Choir, που διερευνά τις δυνατότητες και τα όρια της ανθρώπινης φωνής αντιμετωπίζοντάς την ως μουσικό όργανο, θα παρουσιάσει ένα ρεπερτόριο από γνωστές και άγνωστες συνθέσεις γραμμένες ή διασκευασμένες για φωνές.
Συντονισμός-διδασκαλία: Μάρθα Μαυροειδή

21:20 – 22:00 – Δέκα προς έναν: παράδοση στο σήμερα
Δέκα μουσικοί δεξιοτέχνες, αναγνωρίσιμοι συχνά μέσα από το ευρύ ιδίωμα των «παραδοσιακών», μοιράζονται ένα κοινό βίωμα: την άνευ όρων παράδοσή τους στον ήχο του σήμερα μέσα από τις προσωπικές, ετερόκλητες διαδρομές τους στη μουσική σύνθεση και το σολιστικό αυτοσχεδιασμό.
Αντώνης Απέργης: κιθάρα // Ευγένιος Βούλγαρης: γιαυλί ταμπούρ // Θύμιος Ατζακάς: ούτι // Κατερίνα Παπαδοπούλου: τραγούδι  // Κυριάκος Γκουβέντας: βιολί // Λουκάς Μεταξάς: κρουστά // Μάνος Αχαλινωτόπουλος: κλαρίνο // Μάρθα Μαυροειδή: πολίτικο λαούτο, τραγούδι // Νίκος Παραουλάκης: νέυ, κρουστά // Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα

22:20 – 23:20 – Seven Tears
Το ομώνυμο έργο του John Dowland συναντά την κοσμική μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης, καθώς για πρώτη φορά ένα αναγεννησιακό αγγλικό viols consort συνεργεί με ιστορικά όργανα της Ανατολής. Συνδετικός κρίκος μεταξύ των μουσικών έργων που θα ακουστούν θα είναι οργανικοί αυτοσχεδιασμοί με άξονα τη μουσική ρητορική και το ύφος των δύο αυτών κόσμων.
Ανδρέας Λινός, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Ιάσων Ιωάννου, Δημήτρης Τίγκας, Νικολέτα Χατζοπούλου: βιόλες // Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα // Ευγένιος Βούλγαρης, Γιάννης Μεσσαλάς: γιαυλί  ταμπούρ // Σέργιος Βούλγαρης: κρουστά // Θοδωρής Κίτσος: αναγεννησιακό λαούτο
Ιδέα & μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Λινός

Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192