Το ντοκιμαντέρ We Come as Friends από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Η Αθηναϊκή Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ We Come as Friends (2014) του Αυστριακού σκηνοθέτη Hubert Sauper θα γίνει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η Αθηναϊκή Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ We Come as Friends (2014) του Αυστριακού σκηνοθέτη Hubert Sauper που έχει συνδεθεί με το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ Ο εφιάλτης του Δαρβίνου (2004) που στηλιτεύει την εκμετάλλευση της αφρικανικής ηπείρου από τον δυτικό κόσμο, θα γίνει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ο Sauper επίστρεψε στην Αφρική και πιο συγκεκριμένα στο Νότιο Σουδάν για την νέα του ταινία We Come as Friends, που απέσπασε το Βραβείο Ειρήνης στην Berlinale.

Η ταινία είναι μια σύγχρονη οδύσσεια, ένα συγκλονιστικό ταξίδι στην καρδιά της Αφρικής. Τη στιγμή που το Σουδάν, η μεγαλύτερη χώρα της ηπείρου, χωρίζεται σε δύο έθνη, μια παλιά παθολογία αναδύεται και πάλι – αυτή της αποικιοκρατίας, σύγκρουση των αυτοκρατοριών με νέα αιματηρά επεισόδια.

Ο σκηνοθέτης μας ταξιδεύει με ένα μοναδικό τρόπο που κόβει την ανάσα στα πιο απίθανα σημεία της Αφρικής και στις πιο εσωτερικές σκέψεις και όνειρα των κατοίκων της. Ειρηνοποιοί των Ηνωμένων Εθνών, εργάτες, αμερικανοί ευαγγελιστές, Σουδανοί όλων των ηλικιών, παρελαύνουν μπροστά από την κάμερα, αποτυπώνοντας με μελανά χρώματα ένα νεο-αποικιοκρατικό πείραμα που συντελείται στη χώρα.

Η ταινία την ίδια περίοδο θα προβληθεί σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία, Σκωτία, Πολωνία, Ιταλία, Νορβηγία και Ολλανδία, στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής καμπάνιας του δικτύου διανομής Moving Docs, μέλος του οποίου είναι και το CineDoc.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας.

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015, στις 16.45 στον κινηματογράφο Δαναό.

Hubert Sauper / 2013 / 110’ / Αυστρία, Γαλλία

O Hubert Sauper είναι  σκηνοθέτης, συγγραφέας, ηθοποιός και παραγωγός.  Έγινε γνωστός με το ντοκιμαντέρ «Ο εφιάλτης του Δαρβίνου (2004)» (DARWIN’S NIGHTMARE) που κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2004 στα European Film Awards και το Europa Cinemas Label Jury Award στο Φεστιβάλ Βενετίας.  Έχει αποσπάσει περισσότερα από 50 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Η ταινία εξέταζε την αποικιοκρατική αλιεία στη Λίμνη Βικτώρια στην Τανζανία. Σε μια περιοχή που μαστίζεται από την απόλυτη φτώχεια, χιλιάδες τόνοι ψαριών αλιεύονται καθημερινά και αποστέλλονται σε κράτη της Δύσης. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τόσο την οικονομική και πολιτική διαπλοκή όσο και τις κοινωνικές και οικολογικές επιπτώσεις του φαινομένου, ενώ διατηρεί πάντα στον άξονά του τον άνθρωπο. Το έργο του Sauper όμως ξεπερνά γεωγραφικά όρια. Ο ίδιος εξηγεί: «Οι τελευταίες μου ταινίες είναι γυρισμένες στην Αφρική, όμως δεν μιλούν για την Αφρική. Σ’ αυτή την περιοχή του κόσμου βρήκα τις συνθήκες για να περιγράψω την ειρωνεία και το αίνιγμα της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης».

Γεννήθηκε το 1966 στις Τυρολέζικες Άλπεις. Σπούδασε φωτογραφία στην Αμερική και σκηνοθεσία στη Βιέννη και το Παρίσι, ενώ τα τελευταία χρόνια διδάσκει κινηματογράφο σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Άλλες ταινίες του Sauper είναι το «Οn the Road with Emi» (1993), όπου πρωταγωνιστής είναι ο διευθυντής ενός τσίρκου και το «Alone with our Stories» (2002) μια καταγγελία για την ενδοοικογενειακή βία.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ