Το online πρόγραμμα βιντεοτέχνης του Video Art Μηδέν για τον Σεπτέμβριο

Το Video Art Μηδέν συνεχίζει τις online προβολές του, με 3 νέες ενότητες που θα είναι διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου στο κανάλι του Video Art Μηδέν στο youtube.

Καλλιτέχνες από 15 χώρες συναντιούνται στις online προβολές του Μηδέν, σε 3 ενότητες που ανιχνεύουν τη σύγχρονη πραγματικότητα και διαπραγματεύονται καίρια ερωτήματα του κόσμου μας μέσα από διάφορες εκδοχές της σύγχρονης βιντεοτέχνης.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο οι φίλοι της βιντεοτέχνης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία ενότητα που αφουγκράζεται και σχολιάζει κριτικά δυστοπικές εκδοχές του κόσμου μας και της ανθρώπινης ύπαρξης πριν ή μετά την καταστροφή (Frozen), μια ενότητα που σχολιάζει την παγκόσμια σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα και τη θέ(α)ση του ανθρώπου μέσα σε αυτή (MetaThesis), και οι δύο σε επιμέλεια Όλγας & Γιούλας Παπαδοπούλου, και μια ενότητα αφιερωμένη στο videodance ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης (Dancing for a reason) σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούλιο στο διεθνές φεστιβάλ χορού Dance Days Chania, στην Κρήτη.

 

Αναλυτικά οι ενότητες:

Frozen

Επιμέλεια: Γιούλα & Όλγα Παπαδοπούλου

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ο κόσμος (ή οι κόσμοι) μοιάζει να έχει παγώσει σε έναν άλλο τόπο και χρόνο, σε πολλαπλές παράλληλες εκδοχές. Είναι η ηρεμία πριν την καταστροφή; Ή είναι η ακινησία που την ακολουθεί, πριν από ένα νέο ξεκίνημα;

Γιώργος Δρόσος, The boss’s chair, Ελλάδα 2018, 1.05
Antonello Matarazzo, BUG, Ιταλία 2019, 6.40
Francisco Jose Fargas, La Femme Cerf (The deer woman), Ισπανία 2018, 7.52
Sandrine Deumier, Realness – Cloud and Dust, Γαλλία 2018, 8.00
Javier Galan Rico, El Cobertizo, Ισπανία 2019, 1.00
Sávio Leite, lacrimosa, Βραζιλία 2019, 3.00
Ubu Kung, Touchstone No.1, Μ. Βρετανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 2019, 3.08
Beatrice Schuett Moumdjian, Documentation Report (No. 0617 – 0918), Γερμανία/Βουλγαρία 2019, 4.50
Methas Chantawongs, Interference, Ταϊλάνδη 2016, 7.51
Anna Grigorian, Unsettled, Αρμενία/Καναδάς 2018, 7.18
Shahar Marcus, El-Rujm, Ισραήλ 2019, 9.40

***

MetaThesis

Επιμέλεια: Όλγα & Γιούλα Παπαδοπούλου

Πώς έχει καταλήξει η ανθρωπότητα στον μετα-κόσμο μας; 8 έργα συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται σκέψεις για την ανθρωπότητα, εκφράζουν τη φιλοσοφική και πολιτική τους θέση και θέαση των πραγμάτων και επιχειρούν να συλλάβουν και να αποτυπώσουν την ουσία της ύπαρξης μας στο τώρα.

Hana Yoo, Anthropology of Dead Body, Γερμανία 2019, 11.00
Nikos Kostopoulos, Unnamed symphony, Ολανδία 2017, 1.13
Marcos Bonisson & Khalil Charif, Kopacabana, Βραζιλία 2019, 13.33
Kuesti Fraun, Order is chaos, Γερμανία 2019, 1.30
Eta Dahlia, Capricorn, Μ. Βρετανία 2018, 2.18
Francisco-Julian Martinez-Cano & Athanasia Stergiaki, ALC-SKG, Ελλάδα 2019, 2.25
Nuno Veiga, Carnival of Resistance, Πορτογαλία 2019, 6.42
Hamza Kirbas, Suspended, Τουρκία 2019, 4.33

***

Dancing for a reason

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Σταυράκη

Γιατί άραγε ένας καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το χορό στην οθόνη ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης; Είναι η ιστορία που θέλει να αφηγηθεί εκφραστικότερα παρουσιασμένη με κίνηση; Είναι ο ρυθμός και η εικόνα των κινούμενων σωμάτων που τον ενεργοποιούν;  Ή μήπως είναι αυτός καθαυτός ο χορός που προσπαθεί να βάλει στο πλαίσιο της οθόνης και να τον δει ως θεατής;

Η ενότητα παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2020 στο διεθνές φεστιβάλ χορού Dance Days Chania, στην Κρήτη.

Αναστασία Δίγκα, The rosetta mission vol.1, Ελλάδα 2016, 5.26
Barbara Brugola, To See The Sky, Dance, Ιταλία 2018, 3.30
Daphna Mero, Washed, Ισραήλ 2012, 13.18
Marta Arjona & Alexia Pascual, L’aroma de la terra mullada li sembla més dolça que mai, Ισπανία 2019, 4.57
Louise Coetzer & Oscar O’Ryan, GIVE/TAKE (the act of erasure), Νότια Αφρική 2019, 3.54

Οι ενότητες θα παραμείνουν ανοικτές στο κανάλι του Video Art Μηδέν στο youtube από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2020www.youtube.com/channel/UC8ly7FIRWx2-fXyrAulY-DQ

Το Video Art Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις βασικές και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Έχει δημιουργήσει ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Μαργαρίτα Σταυράκη

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ