Το ωραίο νησί: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Σίφνο

Στο Δημοτικό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο, παρουσιάζεται ομαδική εικαστική έκθεση διακεκριμένων Ελλήνων δημιουργών, με τίτλο “Το ωραίο νησί”.

Το ωραίο νησί
Το ωραίο νησί, που ο πόθος μου ανάβει,
φαντάζομαι πως φεύγει κι αρμενίζει-
σαν πλώρες στον αφρό σκιρτούνε οι κάβοι
στων δέντρων τους ιστούς ο αγέρας τρίζει…
Ιωάννης Γρυπάρης (απόσπασμα)

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σίφνου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ίρις Κρητικού.

Ο τίτλος της έκθεσης, προερχόμενος από το ομότιτλο ποίημα του Σίφνιου ποιητή Ιωάννη Γρυπάρη, αποτελεί αφετηρία έμπνευσης και ταυτόχρονα άμεσο πεδίο αναφοράς, για τα μικρά και τα μεγάλα ωραία του αγαπημένου τόπου.

Παναγιώτης Τέτσης

Στην έκθεση, που αποτελεί ταυτόχρονα έμμεσο φόρο τιμής στον Παναγιώτη Τέτση, για τον οποίο η Σίφνος υπήρξε δεύτερη και θετή πατρίδα, συναντιούνται και συνδιαλέγονται πολύτιμες μικρές και μεγαλύτερες ετερότητες, ποικίλα θραύσματα πνευματικότητας και πηγαίας ομορφιάς που ενώ ξεπηδούν από διαφορετική οπτική και εννοιολογική προσέγγιση και γραφή, επιτυγχάνουν να αποτελέσουν ένα ιδανικό πρωτογενές αφηγηματικό και συμβολικό αλφάβητο του τόπου. «Το Ωραίο Νησί» της έκθεσης, η Σίφνος, αποτελεί ένα ανοιχτό θέμα σχεδιασμού και προτάσεων: συναισθηματικός τόπος, λευκό τοπίο αντικειμενικής ωραιότητας ή υποκειμενικής μνήμης, άχρονο θέρος ή ευτυχισμένη ουτοπία, πεδίο φωτός και αυτογνωσίας, λιτή επανεξέταση του έσω κόσμου, νερό και χώμα, επαναπροσέγγιση ενός δυνητικού προορισμού, αρχή και κατάληξη ενός ταξιδιού…

Μέλημα τόσο των διοργανωτών όσο και της επιμελήτριας αποτελούν τόσο η επιθυμία της μνημόνευσης του τόπου μέσα από το ίδιο του το ανεπεξέργαστο φωτεινό υλικό, όσο και η δημιουργία ενός ικανού πεδίου εικαστικού διαλόγου που γεφυρώνει πολλές διαφορετικές σύγχρονες αναφορές και τάσεις.

Η Σίφνος είναι ο τόπος μας

Είναι το μέρος που περάσαμε όλα τα καλοκαίρια της ζωής μας και που συνεχίζουμε να τα περνάμε μαζί με τα παιδιά μας πλέον . Έχουμε κι οι δύο πολλές αναμνήσεις και βιώματα από τη Σίφνο. Εγώ από το Κάστρο που είναι το δικό μου χωριό. Στη Σεράλια έμαθα να κολυμπάω και στο Κορακάκι και την Αβολάδα, τα βραχάκια της, να κάνω βουτιές. Εκεί κατεβαίναμε όλο το παιδομάνι, ντόπιοι και παραθεριστές, να κάνουμε μπάνιο ανεξαρτήτως μποφόρ.

Τα βράδια τα περνούσαμε στο Θεολόγο. Οι βόλτες στο Στενό της Απολλωνίας και τα βραχάκια της Χρυσοπηγής ήρθαν πολύ αργότερα. Η μεγάλη μας διασκέδαση ήταν να μας ανεβάσει με τον αδελφό μου η γιαγιά μας στην Απολλωνία , «στο Χωριό» όπως λέμε εμείς οι Καστριανοί,να φάμε παγωτό στου Κορακή και να ψωνίζουμε σαγιονάρες και βατραχοπέδιλα στο «Λίγο Απ’όλα» του Σιδερή.

Ο Αντώνης τι να πρωτοθυμηθεί κι αυτός με τη σειρά του. Tις ατέλειωτες βραδιές στη σπηλιά των Καμαρών, τις αποχαιρετιστήριες βουτιές από το φάρο του μόλου όταν στο τέλος του καλοκαιριού έφευγαν ένας-ένας τα αγόρια και τα κορίτσια της καλοκαιρινής συντροφιάς; Tον θείο του τον Ατσόνιο στου Τσόπου να προσπαθεί να διδάξει την τέχνη της αγγειοπλαστικής όχι μόνο στα παιδιά του αλλά και στα ανίψια του και σε τόσα άλλα παιδιά που έμεναν ακόμα και χειμώνα μαζί του στο ερημικό Βαθύ για να μάθουν τα μυστικά του τροχού και του πηλού,το αλείφωμα και το καμίνιασμα ;

Όταν πέρυσι το καλοκαίρι ο Αντώνης μου πρότεινε να βοηθήσω να οργανώσουμε μια εικαστική έκθεση στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου είπα αμέσως ναι χωρίς να το σκεφτώ. Είχαν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που οργανωνόταν εκθέσεις με την Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη και πίστευα ότι ήταν η ώρα να ξαναμπεί η Σίφνος στον πολιτιστικό χάρτη του καλοκαιριού.

Η Σίφνος είναι ένα πνευματικό νησί. Έχει μια δική του αύρα, μια ιδιαίτερη φινέτσα που την αισθάνεται αμέσως ο επισκέπτης την οποία έχει καταφέρει να διατηρήσει στο πέρασμα του χρόνου. Οι οικισμοί της , οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μοναστήρια και τα ξωκκλήσια η μαγειρική της, πατρίδα του Τσελεμεντέ, η κεραμική της με εξαιρετικούς εκπροσώπους όλα αναδύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

Γενέθλιος τόπος πολλών μεγάλων ανδρών των ποιητών Αριστομένη Προβελέγγιου, Ιωάννη Γρυπάρη και Αντώνιου Δεκαβάλλε, του πανεπιστημιακού καθηγητή και ακαδημαϊκού, Γεωργίου Μαριδάκη, του προέδρου του Αρείου Πάγου, Αντωνίου Ζηλήμονος, Δεύτερη και θετή πατρίδα του Παναγιώτη Τέτση, για τον οποίο η έκθεση αποτελεί έμμεσο φόρο τιμής. Πως θα μπορούσε λοιπόν να λείπει η Σίφνος από τα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού; Η διοργάνωση της έκθεσης ωστόσο, πέρα από την προβολή της Σίφνου στον πολιτιστικό χάρτη του φετινού καλοκαιριού, έχει επίσης έναν πολύ σοβαρό σκοπό, τη συγκέντρωση χρημάτων για τη συνέχιση της αερομεταφοράς ασθενών στην Αθήνα και πιστεύουμε ότι θα συμβάλει με ένα σημαντικό ποσό στον σκοπό αυτό.

Ευχαριστούμε θερμά τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν Γιάννη Αδαμάκο, Διαμαντή Αϊδίνη, Αλέξη Βερούκα, Νανά Βέττα, Στέλλα Μελετοπούλου, Ράνια Ράγκου, Γιώργο Ρόρρη, Μαρία Φιλοπούλου και Γιώργο Χαδούλη καθώς και το ίδρυμα Ζογγολόπουλου και τους συλλέκτες που μας παραχώρησαν έργα.

Ευχαριστούμε την επιμελήτρια Ίρις Κρητικού που συνδύασε τόσες διαφορετικές τάσεις και προσεγγίσεις μέσα από το κοινό πρίσμα της Σίφνου.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Σίφνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου και το Σύλλογο Φίλων του Κάστρου που αγκάλιασαν την ιδέα και στάθηκαν αρωγοί σε κάθε βήμα της υλοποίησης της.

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Σίφνου κ. Ανδρέα Μπαμπούνη, την νεοκλεγείσα Δήμαρχο και πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Μαρία Ναδάλη, τον αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Σούλη και την Πρόεδρο του Σύλλογου Φίλων του Κάστρου κ. Όπη Χαρδούβαλη.

Να ευχαριστήσω επίσης τους χορηγούς και υποστηρικτές μας χωρίς τη συνδρομή των οποίων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή.

Θα μου επιτρέψετε να κλείσω με μια αισιόδοξη νότα από το ποίημα το Γρυπάρη «Το Ωραίο Νησί» που είναι και ο τίτλος της έκθεσης αυτής

Τὸ δρόμο ποὺ ξεκίνησε δὲ παύει
κι ἂν οὔτε πάει μπρὸς οὔτε ποδίζει,
μὰ πάντα σὰν ὀρθόπλωρο καράβι
δίχως ἐμέ, τοῦ Αἰγαίου τὸ κῦμα σκίζει.
Αυτή είναι η Σίφνος μας!

Κατερίνα Καρατζά-Τασοπούλου
Αντώνης Πανώριος

Συντελεστές

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους:
Γιάννης Αδαμάκος, Διαμαντής Αϊδίνης, Αλέξης Βερούκας, Νανά Βέττα, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Στέλλα Μελετοπούλου, Παναγιώτης Τέτσης, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Ρόρρης, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Τα έργα έχουν παραχωρηθεί από ιδιωτικές συλλογές και από τους συμμετέχοντες εικαστικούς. Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζεται συνοδευτική ομότιτλη έκδοση.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μαρία Φιλοπούλου (λεπτομέρεια)

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ