Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 36 εικαστικούς καλλιτέχνες και τον κινηματογραφιστή Τάκη Μπαρδάκο σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση «Το Ορατό και το Αόρατο», μια έκθεση διερεύνησης της σχέσης Αφαίρεσης και Παράστασης στη Σύγχρονη Τέχνη. Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα Παρασκευή 16 Ιουνίου – Κυριακή 2 Ιουλίου 2023 στο χώρο τέχνης Luminοus Eye, και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής, κολλάζ, ψηφιακή τέχνη σε έντυπη μορφή και videoart.

Για την έκθεση έχει εκδοθεί αναμνηστικός κατάλογος -βιβλίο διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες δωρεάν.

Στη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους του Τάκη Μπαρδάκου “Έλευσις”.

Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η σύγχρονη τέχνη χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος προσεγγίσεων και τεχνικών που αμφισβητούν τις παραδοσιακές έννοιες της Παράστασης και της Αφαίρεσης. Ενώ αυτές οι δύο πτυχές της τέχνης μπορεί να φαίνονται να έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, συχνά συνυπάρχουν και διασταυρώνονται με συναρπαστικούς τρόπους. Η Αφαίρεση ως διαδικασία απλοποίησης, μείωσης ή παραμόρφωσης της πραγματικότητας, όπου οι μορφές μετατρέπονται σε πιο ουσιαστικά, εννοιολογικά ή αισθητικά στοιχεία, επιτρέπει στους καλλιτέχνες να εκφράσουν συναισθήματα, αισθήσεις ή ιδέες χωρίς να περιορίζονται από τις απαιτήσεις του ρεαλισμού ή της αναπαράστασης. Στη σύγχρονη τέχνη, η αφαίρεση μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, από χειρονομία, ζωγραφική σε χρωματικό πεδίο ή γεωμετρική αφαίρεση έως ψηφιακά μέσα, βίντεο ή περφόρμανς. Η αφαίρεση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τους καλλιτέχνες για να εκφράσουν τις υποκειμενικές τους εμπειρίες, να εξερευνήσουν νέες αισθητικές δυνατότητες ή να αμφισβητήσουν την αντίληψη της πραγματικότητας από τον θεατή.

Οι παραστατικές προσεγγίσεις συχνά συνδέονται με παραδοσιακές μορφές τέχνης όπως η ζωγραφική, η γλυπτική ή η φωτογραφία, όπου ο στόχος είναι να αποτυπωθεί η φυσική εμφάνιση του θέματος με υψηλό βαθμό ακρίβειας. Ωστόσο, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες αμφισβήτησαν αυτή την έννοια χρησιμοποιώντας την αναπαράσταση με αντισυμβατικούς τρόπους, όπως παραμορφώνοντας, κατακερματίζοντας ή επανασχεδιάζοντας οικείες εικόνες για να δημιουργήσουν νέα νοήματα. Η αναπαράσταση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων, την έκφραση της πολιτιστικής ταυτότητας ή την ανατροπή κυρίαρχων αφηγήσεων. Στην έκθεση με θέμα «Το ορατό και το αόρατο», οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εξερευνήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ αφαίρεσης και αναπαράστασης στη σύγχρονη τέχνη. Μπορούν να δημιουργήσουν έργα που θολώνουν τα όρια μεταξύ αυτών των δύο τρόπων έκφρασης ή να τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν ένταση και αντίθεση. Μπορούν επίσης να διερευνήσουν πώς η αφαίρεση και η αναπαράσταση μπορούν να συνδυαστούν επιλεκτικά για να δημιουργήσουν νέες μορφές νοήματος, να αμφισβητήσουν υποθέσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ μορφής και περιεχομένου ή να ωθήσουν τα όρια του τι μπορεί να είναι η τέχνη».

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Χρυσούλα Δεμάγκου, Όλγα Μπαρμάζη, Σωκράτης Ρωμύλιος, Γεωργία Μιχαηλίδου-Σάαντ, Οδυσσέας Ρεκούμης, Ellie Sass, Μαρίνα Χατζηευθυμίου, Γεωργία Κουκουλά, Κατερίνα Σπυροπούλου, Χριστίνα Κριεζή, Κυριάκος Πιερίδης, Αγάπη Καψιώτη, Χάρης Κακαρούχας, Foti kllogjeri, Ευαγγελή Καραγγέλη, Στέλλα Κυριακού, Ευγενία Μαραγκού, Ζωή Καλογιάννη, Ναταλία Παπαχρήστου, Χρυσούλα Παπαδάκη, Γιώργος Μαρκόπουλος, Συμεών Καπλανίδης, Ελίζα Πιερή, Mάρθα Κόλλια, Γιώτα Τζότζολη, Αλίκη Ρήγου, Συμεών Χατζηλίδης, Πωλίνα Κουργένη, Λίλια Αγάθου, Νικόλαος Καταραχιάς, Βασίλειος Μουμουλίδης, Ana Maria Grozdea, Στάθης Βανδώρος, Αναστάσιος Πατσιλινάκος, Μπέττυ Λυρίτη, Βασίλης Γεροντάκος.

Guest Artist: ο κινηματογραφιστής Τάκης Μπαρδάκος.

Κεντρική εικόνα θέματος: Γεωργία Κουκουλά. Λεπτομέρεια έργου.