Το έργο του Μισέλ Ντε Γκελντερόν, Εσκοριάλ, θα παρουσιαστεί στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής για λίγες μόνο παραστάσεις, το οποίο είναι βασισμένο στη λαϊκή φλαμανδική παράδοση των μεταμφιέσεων, τη γαλλική ποίηση και λογοτεχνία, τη ζωγραφική των Ένσορ, Ελ Γκρέκο, Βελάσκεθ, και το περίφημο παλάτι – μοναστήρι Εσκοριάλ στην Ισπανία όπου έζησε ο Φίλιππος Β’.
Το έργο αναδείχθηκε από την αβαν γκαρντ του Παρισιού μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και χωρίς να είναι σαφής ο χρόνος που τοποθετείται, θυμίζει το μεσαίωνα της Ιεράς εξέτασης και των βασανιστηρίων.
Για τον Γκελντερόντ, η ζωή είναι μια φάρσα. Θεωρεί ότι είμαστε ρόλοι που επιλέξαμε ή έτυχε να μας ανατεθούν, άλλοι είναι εξουσιαστές και άλλοι υποτελείς. Σ’ ένα παιχνίδι ανταλλαγής ρόλων ανάμεσα στον βασιλιά και το γελωτοποιό του, τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα του έργου, υμνεί την τέχνη του θεάτρου και την ελευθερία της έκφρασης.
Ο γελωτοποιός Φολιάλ, που εκπροσωπεί το λαό, ζει κάτω από την εξουσία του βασιλιά, ελεύθερος, με τους δικούς του κανόνες. Ο βασιλιάς που φοβάται τόσο για το φυσικό του θάνατο όσο και το θάνατο της τάξης του, ζει σαν μαριονέτα χωρίς δικαίωμα στη ζωή. Για να κρατηθεί στο θρόνο οδηγείται στην αποκτήνωση. Ανταγωνίζεται το γελωτοποιό του που του κλέβει τη βασίλισσα και καταρρακωμένος από τη σύγκριση και την απειλή της παντοδυναμίας του τον σκοτώνει. Αλλά, αν σκοτώσει το λαό του τι απομένει; διερωτάται ο συγγραφέας. «Τι μου απομένει εμένα αν τζουτζές μου γίνει μελαγχολικός και νυσταλέος;» λέει ο βασιλιάς.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Με μεγάλη μαεστρία και χιούμορ, ο Γκελντερόντ δημιουργεί ένα πυκνότατο έργο μικρής διάρκειας με μεγάλες εντάσεις. Το κωμικό με το τραγικό στοιχείο διαδέχονται το ένα το άλλο διαμορφώνοντας επί σκηνής μια επικίνδυνη ισορροπία.
Μετάφραση: Κωστής Σκαλιόρας, Σκηνοθεσία: Ελένη Δεμερτζή σε συνεργασία με τον Τάσο Μπλάτζιο, Σκηνικά – Κοστούμια: Άση Δημητρουλοπούλου, Μουσική: Σοφία Καμαγιάννη, Χορογραφία: Γιάννα Φιλιπποπούλου, Φωτισμοί: Τάσος Σκλαβούνος. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Δεμερτζή – Βασιλιάς, Θάνος Κοντογιώργης – Φολιάλ, Δανάη Ρούσσου – Καλόγερος, Νίκος Μαυρουδής – Δήμιος.
Κερδίστε προσκλήσεις για το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στις 19.15